Belföld

Korlátozott szólásszabadság

Pestszentlőrincen a baloldal megszüntette a napirend előtti felszólalást

A balliberális pártok közül csak a Jobbik érezné a parlamenti napirend előtti felszólalások eltörlését a szólásszabadság korlátozásának. A pártokat annak kapcsán kerestük meg, hogy az ellenzéki vezetésű XVIII. kerületi önkormányzat megszüntette ezt a lehetőséget.

Korlátozott szólásszabadság
Szaniszló Sándor
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A parlamenttől az önkormányzatok testületi üléséig a közpolitikai fórumok fontos eleme a napirend előtti felszólalás, ám úgy tűnik a Demokratikus Koalíció hatalomra kerülve ezt csak felesleges akadálynak tekinti, amely csak bonyolítja a hatalomgyakorlást. A DK MSZP-től igazolt polgármestere, Szaniszló Sándor vezette Pestszentlőrinc önkormányzatánál a szervezeti és működési szabályzat módosításával ugyanis megszüntették ezt a lehetőséget. „Ez a módosítás teljesen kiüresíti a lehetőségeinket, hiszen éppen azt a célt szolgálta, hogy a napirendi pontok közé fel nem vett témákról elmondhassuk a véleményünket, olyan problémákat vessünk fel, amelyeket a kerületet irányító többség nem tartott elég fontosnak” – kommentálta a változtatást Tóth Kálmán, a Fidesz frakcióvezetője. „Kíváncsi lennék, hogy a napirend előtti felszólalás lehetőségét nálunk eltörlő pártok mit szólnának, ha a parlamentben is törölnék ezt a demokratikus eszközt” – tette hozzá a frakcióvezető.

Megkérdeztük erről a parlamenti pártokat. Mindössze a Jobbiktól kaptunk választ, úgy tűnik, az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP mindezt nem tartja fajsúlyos kérdésnek, feltételezhetően számukra mindegy, hogy ez a fajta felszólalási lehetőség van vagy nincs. Jakab Péter, a Jobbik elnöke viszont annál indulatosabban reagált, nem tudva, hogy pártja képviselője – tudomásunk szerint – egyébként megszavazta a XVIII. kerületben az indítványt. A pártvezető még a kérdésfelvetést is annyira felháborítónak tartotta, hogy nyilvános Facebook-bejegyzésben reagált rá: „Miután az Orbán-rezsim bevett gyakorlata a médián keresztül megüzenni az ellenzéknek, milyen módon akarják tovább gyalázni a szabadságjogokat, most épp a szólásszabadságot, úgy gondoltam, nyilvánosan válaszolom meg a kérdést. ...A közmédia után a parlamentből is száműznék az igaz szót, vagy legalábbis tovább szűkítenék az igazmondás kereteit.”

A bejegyzést követően számos balliberális médium vette át a gondolatmenetet, kormányüzenetként értékelve lapunk kérdését, pedig mint a példa is mutatja, épp az ellenzék korlátozza hatalomba kerülve a szólásszabadságot.

Kapcsolódó írásaink