Belföld

Átveheti a Lánchidat az állam

Elmúlt kilenc hónap, nem történt semmi – indokolta a Fidesz, miért vennék ki Karácsonyék kezéből a felújítás ügyét, ha rövid időn belül nem ér véget a szerencsétlenkedés

Minden alapot nélkülöznek a vádak – reagált lapunknak a települések megsarcolását panaszoló Karácsony Gergely újabb kirohanására Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője.

Átveheti a Lánchidat az állam
Karácsony Gergely kis demonstrációt tartott tegnap, amelyen ismét a települések megsarcolásáról beszélt, miközben 118 milliárddal többet kapnak jövőre
Fotó: MH/Purger Tamás

Ha rövid időn belül nem hagyják abba a szerencsétlenkedést, és nem írják ki legalább a közbeszerzést, a Fidesz kezdeményezni fogja, hogy a kormány vegye át a Lánchíd felújításának ügyét, illetve a hidat – erősítette meg lapunknak Hollik István, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója. Konkrét határidőt nem szabtak meg, ám a politikus elmondta, a lépéshez törvénymódosításra van szükség.

A parlament ugyan tegnap befejezte a tavaszi ülésszakot, úgy tudjuk, az uniós újraindítási csomag miatt alighanem heteken belül szükség lehet egy rendkívüli ülésnap megtartására. Így elvileg nincs akadálya annak, hogy a Lánchíd ügyében is elfogadják akkor a módosítást. Erre azonban nem lesz szükség, ha a főváros tartja a szavát, s a közeljövőben kiírja a tendert, amit a tavaly októberi önkormányzati választás óta elmulasztott, noha már decemberben a híd katasztrofális állapotáról készült szakértői jelentés. Hollik szerint elmúlt kilenc hónap úgy, hogy nem történt semmi, pedig az állam a szükséges forrást átadta, ráadásul a főváros számláján száznyolcvan milliárd forintnyi állampapír van.
Eközben a főpolgármester a jövő évi költségvetés kapcsán folytatta a panaszkodást. Több ellenzéki és független polgármesterrel közösen tartott tájékoztatóján a települések megsarcolásáról beszélt. Karácsony Gergely egyúttal a Gémesi György által vezetett Magyar Önkormányzatok Szövetségéhez való csatlakozásra kérte a településeket.

„Az elmúlt hetek nyilatkozatai alapján egyértelmű, hogy a főpolgármester nem ismeri az általa vezetett önkormányzat költségvetését, illetve működését. Nyilvánvaló, hogy Budapest az ország leggazdagabb települése, jövőre pedig az önkormányzatok tizenhat százalékkal több forráshoz jutnak, mint az idén. Minden alapot nélkülöznek a tiltakozók vádjai” – mondta lapunknak Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője.

A Fidesz közleményben reagált Karácsonyék akciójára. Mint írták: még a baloldal is elismeri, hogy a települések jövőre 118 milliárd forinttal több pénzt kapnak, külön program indul a beruházásaik támogatására, és rendelkezésre állnak uniós források is. Ezek összértéke megközelíti a négyszázmilliárd forintot. Csak Budapestnél tízmilliárd forinttal több marad jövőre, ugyanakkor a járvány elleni védekezés költségeiből mindenkinek ki kell vennie a részét, együttműködésre van szükség, amit a jelek szerint a baloldal ismét bojkottálna.

Kapcsolódó írásaink