Belföld

Többen is perbe szállnának a Pesti úti otthon ügyében

Mit számít, ha pár idős ember ellátatlanságban hal meg 2020-ban? – fakadt ki lapunknak Csüri Krisztián, aki jogi lépéseket tett annak tisztázása érdekében, hogy miért bántak embertelenül a Pesti úti idősotthonban édesanyjával.

Többen is perbe szállnának a Pesti úti otthon ügyében
A Pesti úti idősek otthona
Fotó: pestiut.hu

Amint arról több alkalommal is beszámoltunk, a fővárosi fenntartású szociális intézmény lett a koronavírus-járvány első magyarországi gócpontja. Az otthonokban meghaltak negyven százaléka, 52 ember innen került ki. Mind az operatív törzs álláspontja, mind a kormányhivatal által lefolytatott vizsgálatok egy irányba mutatnak – ezek szerint Karácsony Gergelyék nem készítették fel az intézményt a pandémiára –, a baloldali főpolgármester nem vállalta a felelősséget a történtekért, és nem is látogatott el a Pesti útra. Kiderült ugyanakkor, hogy már a járványt megelőzően is súlyos problémák voltak az otthonban, hozzátartozók, ott dolgozó ápolók panaszkodtak a tavaly ősz óta kialakult körülményekről.

Csüri – akinek édesanyja március végén, a járvány betörésekor hunyt el tisztázatlan körülmények között – ennek kapcsán fordult ügyvédhez. Futó Barnabás a héten az ATV-nek úgy nyilatkozott, augusztusban lehet gyanúsítás a haláleset miatt. Közölte, a hatóságok foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoznak, és már le is zajlottak a tanúmeghallgatások. Csüri Krisztián lapunknak azt mondta, a rendőrség elutasította, hogy tanúként idézzék be Müller Cecília tiszti főorvost, illetve Bodnár Attilát, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatóját, és ügyvédje ez ügyben panaszt nyújtott be. Csüri megjegyezte, tudomása van arról, hogy mások is szeretnék jogi útra terelni az ügyet, hiszen elfogadhatatlan, hogy az intézmény nem tartotta be a szerződésben vállalt feltételeket.

Kapcsolódó írásaink