Belföld

Orbán Viktor: A lehető legkeményebben kell fellépni a migráció ellen

Ha Magyarország békét akar, akkor a lehető legkeményebben kell fellépni a migráció ellen - magyarázta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Orbán Viktor: A lehető legkeményebben kell fellépni a migráció ellen
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban
Fotó: Facebook

Ha Magyarország nem engedi, hogy a koronavírus-járvány ismét „felszaladjon”, ha „észnél van a határvédelemnél”, ha támogatja a beruházásokat és a munkahelyteremtést, és ha nem engedi, hogy „baleknak” nézzék Nyugaton, akkor megerősödve kerülhet ki a válságból - mondta a kormányfő. Azt is kiemelte: ha jól készülnek fel, jól dolgoznak az egészségügyi szakemberek - akiknek köszönetet mondott a Semmelweis-nap alkalmából -, akkor nem lesz második hullám.

Orbán Viktor hozzátette, hogy a siker kulcsa bennünk van, hiszen a járvány első hullámával szemben győzelmet arattunk, de eddig ez csak egy szakaszgyőzelem.

A kormányfő szerint okos döntést kell hozni, hogy hol fogunk nyaralni, úgy vélekedett, inkább a Balatont kell választani a tenger helyett.

„Ellen kell állni annak a brüsszeli nyomásnak, hogy ellenőrizetlenül engedjünk be embereket az ország területére” - mondta Orbán Viktor. Részletezte, hogy visszaáll a korábbi rend a nem uniós polgárokra, így csak egy korridoron keresztül közlekedhetnek Magyarországon.

Arra is törekedni kell, hogy a migráció felerősödése ne veszélyeztesse a magyar egészségügyi helyzetet - tette hozzá a miniszterelnök, megjegyezve: a hagyományos migránsútvonalak mentén fekvő államokban nő a fertőzések száma, vagyis most a határvédelem egyben egészségügyi védelem is, ezért meg is erősítették a határvédelmet. Közölte azt is: az embercsempészek aktivitása váratlanul megnőtt.

Objektum doboz

Orbán Viktor a tranzitzónák kapcsán kifejtette, hogy a bezárás volt az egyetlen út, és aki most be akar jutni Magyarországra, annak a szomszédos országok nagykövetségén kell beadni a kérelmet.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy Bécsben és Stuttgartban zavargások és bandaháborúk voltak, így

ha Magyarország békét akar, akkor a lehető legkeményebben kell fellépni a migráció ellen.

Kifejtette, hogy a korábbi választások és nemzeti konzultációk is megerősítették a kormányzati migrációs álláspontot. „A mostani nemzeti konzultáció inkább a járvány és a gazdaság körül forog” - tette hozzá a kormányfő.

A járvány miatt tervezett, „visszatérés-segítő” EU-s alapot úgy kommentálta: „ez valójában egy általunk nyújtott segítség a délieknek”. A pénzügyileg sokkal rendezettebb Közép-Európának azt kell megfontolnia, akar-e segíteni kommunizmust el nem szenvedett, az EU-hoz korábban csatlakozott, nála gazdagabb országoknak - fogalmazott, közölve: „készen állunk” segíteni a bajba jutott délieknek, de cserébe fair elbánást kért, mert „balekok nem akarunk lenni”.

Úgy értékelt: Közép-Európa kihúzhatja magát, a járvány elleni védekezés sikeresebb volt, mint Nyugaton, a gazdaságai versenyképesek, „egy baj van, hogy szegényebbek vagyunk”, de erről „a kommunisták tehetnek”.

Arra is rámutatott, hogy ma az a Németország a leggazdagabb az EU-ban, amelyet a második világháború végén visszabombáztak a „középkorba”, Közép-Európa pedig, amelyet „odadobtak a Szovjetuniónak”, fejlődik. Történelmi korszakváltás történik: Németországtól és Közép-Európától remélik, hogy kihúzza a kontinenst a bajból - hangoztatta.

„Együtt kell sikeresnek lennünk, Európának össze kell tartania (...), de ehhez az kell, hogy Brüsszelben ne akarjanak ránk kényszeríteni olyan életmódot, amit a magyar nem akar élni, meg a csehek sem, meg a lengyelek sem”. „Hagyják, hogy éljük a saját életünket, és akkor együtt leszünk sikeresek”: nem a birodalomépítés ideje jött el, hanem a nemzetállamok okos összefogásának az ideje - jelentette ki.

A 2021-es magyar költségvetésről - amelyről pénteken szavaz a parlament - a kormányfő azt mondta: stabil számokat, jól feltöltött járványügyi és gazdaságvédelmi alapot tartalmaz a büdzsé. Úgy fogalmazott, most egy második csatát kell megnyerni, a munkahelyvédelmet, amelynek egyik eszköze a költségvetés.

Kiemelte továbbá a 13. havi nyugdíj visszaépítését, és hogy a csecsemőgondozási díj összegét az édesanya fizetésének 100 százalékára emelik.

A baloldal kapcsán Orbán Viktor megjegyezte, nem is tudja, mit csinálnak.

„Az elmúlt harminc év erkölcsi mélypontja volt a baloldali kamuvideó”

- fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte a félelemre apellálva próbálnak politikai hasznot elérni. Hozzátette, egyáltalán nem érti miért kell kilopni a postaládákból a nemzeti konzultációt.

Orbán Viktor azt mondta, egy hagyományos baloldal támogatja a béremelést és a nyugdíjasokat, ezzel szemben az a valóság, hogy amikor hatalmon voltak, akkor elvették tőlük a pénzt.

„Hagyományosan baloldali értékek is megjelennek a mostani kormányban, ezért nagyon nehéz pozíciót fogni a kabinettel szemben” - magyarázta a kormányfő. Hozzátette, így rengeteg lépést lehetne támogatni, de a baloldal ezt nem teszi.

Az interjú végén Orbán Viktor szólt arról is, hogy mi nem hiszünk a párhuzamos társadalmak békés egymás mellett élésében. Mi nem is akarjuk, hogy legyenek nálunk migránsok - tette hozzá.

„Magyarország nem akart sem gyarmat lenni, sem gyarmatosítani, így mi hiszünk abban, hogy Magyarország a magyaroké”

- mondta a miniszterelnök.

Kapcsolódó írásaink