Belföld

Erős adatvédelmi aggályok Hadházy akciója kapcsán

A konzultációs íveket már nemcsak postán és pultongyűjtik az ellenzékiek, Szolnokon lopás is történt

Még nem tudni, hogy értelmetlen papírgyűjtés vagy politikai célú adatbázis-építés húzódik meg Hadházy Ákos politikai akciója mögött.

Erős adatvédelmi aggályok Hadházy akciója kapcsán
Ha az ívek visszadóinak nevét is kérik, az önálló adatkezelésnek minősül
Fotó: MH

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az elbukott és jogsértő aláírásgyűjtés után – amellyel az európai ügyészséghez történő csatlakozást kívánta elérni – újabb botrányos akcióba kezdett. Ezúttal a saját lakcímére bejelentett magánalapítványa révén gyűjtögeti a nemzeti konzultációs kérdőíveket.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke lapunknak elmondta: miután Hadházy megjelölte, hogy az alapítvány címére kéri elküldeni a kitöltetlen konzultációs íveket, így az alapítvány adatkezelőnek minősül. Az adatkezelésre a GDPR-nak, az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének a szabályai vonatkoznak. Az adatkezelőnek meg kell jelölnie, milyen célból, milyen jogalappal történik az adatkérés, és a teljes körű adatkezelési tájékoztatónak is nyilvánosnak kell lennie – sorolta Péterfalvi. Az adatkezelőnek kötelessége arról is tájékoztatást nyújtani, hogy az érintettek – vagyis a konzultációs íveket az alapítványának megküldők – kihez és hova fordulhatnak jogorvoslatért.

Az adatvédelmi hatóság abban az esetben foglalkozik az üggyel, ha panasz érkezik, ebben az esetben vizsgálat is indulhat – jegyezte meg a hatóság elnöke. Hadházy és az akciójához kapcsolódó Szél Bernadett, Szabó Szabolcs parlamenti képviselők, valamint a Momentum elnöke, Fekete-Győr András a héten köztéren felállított pultuknál is elkezdték az „országos visszagyűjtő akciót”. A fotón az is látható, hogy a pulton papírlapok is vannak. Az egyelőre nem derült ki, hogy ezeken a konzultációs íveket visszaadók nevét és adatait rögzítették-e, vagy adatkezelési tájékoztatót osztogattak a „begyűjtés” során. Arra a kérdésünkre, hogy a pultos gyűjtésnél kérhetik-e az ívet visszadó adatait, a hatóság elnöke azt felelte, ha az adatkezelőnek, vagyis Hadházy alapítványának az a célja, hogy begyűjtse az íveket, akkor mindegy, kitől kapta azokat. Ha az akciót úgy hirdették meg, hogy országos visszagyűjtési akció, akkor ez csak úgy tud törvényes lenni, ha lényegében papírgyűjtésről van szó. Ha a neveket is tudni akarja az ívek összegyűjtője, akkor az önálló adatkezelésnek minősül, amire az általános szabályok vonatkoznak.

Eközben az Origo.hu birtokába jutott egy videofelvétel, amelyen egy szolnoki ház postaládájából nemzeti konzultációs íveket lop valaki. A nőről a portál más képeket is közölt, ezeken baloldali politikusokkal kampányolt közösen a tavalyi önkormányzati és EP-választáson.

Kapcsolódó írásaink