Belföld

Kásler: A járvány elleni további sikeres védekezést segíti a nemzeti konzultáció

A koronavírus-járvány veszélye nem szűnt meg, de Magyarország felkészült az újabb megbetegedésekre és a betegek ellátására - hangoztatta az emberi erőforrások minisztere pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler: A járvány elleni további sikeres védekezést segíti a nemzeti konzultáció
Kásler Miklós
Fotó: MH

Kásler Miklós hozzátette: folyamatosan érkeznek hírek a vírus újbóli megjelenéséről olyan helyekről, ahol már a járvány első hulláma véget ért, így elmondható, hogy „erősen hullámzik a megbetegedések száma a világban”.

Az, hogy Magyarország jól vészelte át a koronavírus-járvány első hullámát, a gyors és hatékony kormányzati beavatkozásnak, illetve a lakosság fegyelmezettségének, „példaértékű magatartásának” volt köszönhető - mondta a miniszter.

Kiemelte: annak érdekében, hogy a járvány elleni védekezés még hatékonyabb lehessen, a kormány újabb nemzeti konzultációt indított, amelynek több kérdése is foglalkozik ezzel a témával.

Kásler Miklós sajtótájékoztatóján kitért arra is, hogy az egészségügyi ellátás június 15-étől teljes kapacitással működik, azzal a feltétellel, hogy a koronavírus-fertőzöttek ápolására korábban elkülönített ágyak 20 százalékát továbbra is e betegek ellátására kell fenntartani.

Hozzátette: ugyanakkor ahhoz, hogy a járvány alatt elmaradt vizsgálatokat, beavatkozásokat „be lehessen hozni”, minimum két hónapra van szükség.

Az egészségügyi várólisták nem hosszabbak, mint március elején voltak - jelentette ki a miniszter, megjegyezve: a járóbeteg-szakrendeléseknél eltörölt „ellátási időkorlát” is felgyorsítja az elmaradt beavatkozások elvégzését.

Kapcsolódó írásaink

Karácsonyék jogsértésekkel kacérkodnak

ĀA Lánchíd augusztus 20-i lezárása és a városházi hajléktalanszálló is problémás lehet, akárcsak az Alaptörvénnyel ellentétes új működési szabályzat a szakértő szerint