Belföld

Prezidenciális hölgyválasz

A három százalékra mért szocialisták a parádés előválasztás után újabb innovációra készülnek: az új alapszabályban rögzített társelnöki intézménytől várják a megváltást

Újabb innovációra készül a kongresszus előtt álló MSZP – jelentette be Tóth Bertalan jelenlegi pártelnök és Kunhalmi Ágnes választmányi elnök online sajtótájékoztatóján szerdán.

Prezidenciális hölgyválasz
Az új módi az MSZP-ben a páros jelölés. Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az innováció maga a társelnöki rendszer bevezetése, amelyről – illet­ve az új alapszabály elfogadásáról – a tagság online módon szavazhatott. Hivatalosan is bejelentették, egy férfi és egy női jelölt szállhat harcba a társelnöki posztért, Tóth és Kunhal­mi párban indul majd. A pártelnöki posztért szintén harcba induló Mesterházy Attila egykori pártelnök nem volt jelen az eseményen, ám ha nem lép vissza, akkor az új alapszabály szerint neki is szüksége lesz a „hölgyválasztásra” – anélkül a jövőben férfiember sem lehet elnök a pártban. Tóth Bertalan az innováció kapcsán úgy fogalmazott, az MSZP a „kötőszövete” kíván lenni az ellenzéki pártok együttműködésének, ami Gyurcsány Ferenc kottáján alapul. Az MSZP már most nyáron megkezdené az egyeztetést a 2022-es parlamenti választásról.

Eszerint a 106 egyéni körzetben az ellenzéki pártok állítsanak közös jelölteket, közösen állítsanak pártlistát is, s legyen egy közös miniszterelnök-jelölt. A szocialista innováció az lenne, hogy minden körzetben legyen előválasztás, s a miniszterelnök-jelöltet is előválasztáson válasszák ki. Amúgy az MSZP úgy szeretne az ellenzék vezető ereje lenni, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a párt a parlamentbe sem jutna be önállóan, támogatottsága háromszázalékos.

A szocialisták vezetése arról nem tett említést, miként áll a belső vizsgálat Korózs Lajos álmentős videójáról. A három év szabadságvesztéssel büntethető rémhírterjesztés kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda hivatalból indított büntetőeljárást, ám a nyomozás érdekei miatt több információt lapunknak sem adtak. A szocialisták Korózst azzal próbálják mentegetni, hogy megtévesztette a magát mentő­tisztnek kiadó hölgy, ám Németh Athina a sajtónak arról is beszámolt, ő figyelmeztette Korózst, hogy nem az Országos Mentőszolgá­lat­­nál dolgozik. A politikus mégis az OMSZ székházánál készítette el a kamuriportot.

Kapcsolódó írásaink