Belföld

Nem kérnek a közteherviselésből

Szita: A baloldali vezetésű főváros a politikai nyilatkozatokban erős

Budapest a leggazdagabb magyar város, nem lenne helyes tehát ha az önkormányzati szolidaritásból nem ennek megfelelően vállalna részt – mondta lapunknak Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

Nem kérnek a közteherviselésből
Budapest a leggazdagabb, de szolidaritásban a leggyengébb – véli Szita Károly
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Sajnos a politikai nyilatkozatok néha erősebbek, mint a városukért történő tenni akarás – nyilatkozta lapunknak Szita Károly annak kapcsán, hogy Horváth Csaba zuglói polgármester bejelentette, az ellenzéki pártok közös akcióval készülnek Budapesten azért, hogy a kormány vonja vissza döntését, és ne vegye el szolidaritási adó néven az önkormányzatok bevételeinek jelentős részét. A Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke hangsúlyozta, hogy az állam a világjárvánnyal szembeni védekezésben a költségek kilencvennyolc százalékát vállalta magára, ennek ellenére egyes, kivétel nélkül ellenzéki vezetésű önkormányzatok úgy gondolják, hogy nekik nem dolguk részt vállalni a társadalmi szolidaritásból.

Úgy gondolkodnak – fogalmazott Szita –, hogy a védekezés csupán az állam feladata, a teherviselésből nem kérnek, a fejlesztési forrásokért viszont nyújtják a kezüket, mint az a Lánchíd esetében is jól érzékelhető. Felvetésünkre, hogy az ellenzék fővárosi vezetői rendszerint arra hivatkoznak, hogy Budapest milyen jelentős részben járul hozzá a bruttó nemzeti termék előállításához, ám nem kap annyit vissza a költségvetésből, amennyit a vállalkozások befizetnek, az MJVSZ elnöke úgy reagált: ebből is látszik, hogy Budapest a leggazdagabb város, nem lenne helyes tehát ha az önkormányzati szolidaritásból nem ennek megfelelően vállalna részt. Hisz – tette hozzá – a szolidaritási hozzájárulás éppen azt célozza, hogy a szegényebb települések, amelyeken az iparűzési adóbevétel csekély vagy nincs is, többletforráshoz jussanak a településükön élő polgárok érdekében.

Szita Károly kiemelte, a jövő évi költségvetési terv két nagy célt tűzött ki: legyen mindenkinek munkája, azoknak is, akik a járvány idején elveszítették, s azoknak is, akiknek korábban sem volt. A másik nagy cél, az emberek életének és egészségének a megvédése. E két területre 5500 milliárd forintot irányoz elő a kormány. Ugyanakkor az önkormányzatok 118 milliárd forinttal jutnak több forráshoz 2021-ben, mint amennyiből idén gazdálkodhattak – tette hozzá az elnök.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány Budapesten is háborúzna

ĀNem a Lánchídról szól a vita, hanem a baloldali ellenzékről – ismerte el a bukott kormányfő, aki harcot hirdetett, és elutasít minden kompromisszumot a kormánnyal