Belföld

Gyurcsány embere a XVIII. kerület lakóit fenyegeti

Pestszentlőrinc-Pestszentimre baloldali vezetése sajátos demokráciafelfogással irányítja a kerületet: Szaniszló Sándor, a kerület DK-s polgármestere attól sem riad vissza, hogy megfenyegesse a polgárokat, ha nem támogatják azt, amit akar.

Gyurcsány embere a  XVIII. kerület lakóit fenyegeti
Szaniszló Sándor
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Idén február 27-én arról döntött a XVIII. kerületi önkormányzat, hogy még aznap benyújtanak egy pályázatot annak érdekében, hogy állami források segítségével burkolják le a Flór Ferenc utcát. A projektben szereplő utca tulajdonképpen egy erdőszéli földút, amelynek az egyik oldalán lakóházak, a másik felén vadregényes erdő van - számol be az esetről az Origo.

Az ügyben az egyetlen gondot az jelentette, hogy a kerületi vezetés a pályázat benyújtása előtt nem egyeztetett az utca lakóival, noha köztudott volt, hogy az érintettek nem szeretnék, ha egy útépítéssel megváltozna a környék zöld jellege.

A kerületet irányító baloldal egy héttel a pályázat leadása után, március 3-án lakossági fórumot szervezett, amelyen az LMP-s Banga Zoltán, a momentumos Nagy Károly és a párbeszédes Petrovai Sándor úgy tettek, mintha az önkormányzat meghallgatná a helyiek kívánságait, azonban az utca és a környék lakói kitartottak amellett, hogy nem akarnak utat, és ezt szavazással is megerősítették: a 93 érintett közül 88 százalék ellenzi az útépítést.

Szarvas Zsolt, az utca lakóinak nevében az Origónak azt mondta, hogy a lakók többsége úgy érzi, az útépítés teljességgel indokolatlan, viszont jelentős kárral járna, mivel a környék zöldövezeti karakterét jelentősen megváltoztatná. Hozzá hasonlóan a háztulajdonosok többsége kifejezetten azért költözött a környékre és az utcába, mert vonzó volt a csendes, autóforgalomtól mentes erdőszéli környék.

Az önkormányzat által burkolni szándékozott útvonal teljes hosszát tekintve (1.3 kilométer) vannak olyan szakaszok, ahol a házak és az erdő között mindössze egy erdei ösvény van, illetve van, ahol a tervezett nyomvonalon most egy közel 5 ezer négyzetméteres parkosított terület fekszik.

Számítások szerint az útburkolás 150-200 fa, több száz cserje, bokor kivágását, illetve több nagyobb különálló gondozott füves terület felszámolását vonná maga után.

"Nem értjük, hogy miért kell gépjárműforgalomra is alkalmas utat létesíteni, vagy bármilyen kemény burkolattal ellátott utat építeni ott, ahol nincs arra szükség.Az életminőséget nem javítja, ellenben forgalmat vonz, ahol út épül, ott forgalom is lesz.
Ezt pedig nem akarjuk, és egyébként nem tudunk olyan forgalomszervezési igényekről, tervekről sem, ami ezt indokolttá tenné "– mondta Szarvas Zsolt.

A többség ellenállása azonban minden jel szerint a kerület DK-s polgármesterét, Szaniszló Sándort is cselekvésre késztette, vélhetően emiatt küldött néhány hete levelet az érintett lakóknak - amely viszont hatalmas felháborodást keltett az érintettek körében. 

Szaniszló ugyanis gyakorlatilag megfenyegette az embereket. Levelében azt közölte, hogy amennyiben a környék lakói nem támogatják a munkálatokat, akkor részben vagy egészben velük fizetteti meg az útépítés költségeit: cirka 250 vagy 500 millió forintot.

Szaniszló "megszavaztatta" a lakókat, méghozzá úgy, hogy azoknak a háztulajdonosoknak, akik ellenzik az útépítést, a fenyegető levéllel együtt kézbesített nyilatkozatot kell kitölteniük és visszaküldeniük. Aki nem küld vissza semmit, azt az önkormányzat támogató voksként értelmezi.

A polgármester vélhetően a gyenge részvételi hajlandóságban reménykedett - de a szavazás eredményét még így sem bízta volna a véletlenre, hiszen több érintett lakó nem kapta meg Szaniszló levelét (és vele a visszaküldendő nyilatkozatot sem).

Szaniszlóék azonban rosszul számoltak, a civil összefogás pedig győzött. A lakók fénymásolt példányokat adtak azoknak, akiknek nem kézbesítették az íveket, illetve a nyilatkozatok összegyűjtéséről is önkéntesek gondoskodtak, hogy garantáltan eljusson minden irat az önkormányzathoz, amely sokáig különböző ürügyekkel halogatta az ívek átvételé. Ez sem jött be, a lakók kitartottak, a többség akaratát kifejező nyilatkozatok Szaniszló asztalára kerültek.

A DK-s polgármester vélhetőleg nem erre számított.

A végeredményt azonban nem hozták még nyilvánosságra. A kerületi vezetés inkább hallgat. Ez alatt az idő alatt viszont egy újabb kínos lebukás történt.

A napokban ugyanis egy olyan dokumentum került elő, ami azt bizonyítja, hogy az önkormányzat tulajdonképpen már eldöntötte az utca sorsát, az egyeztetés és a szavazás csak színjáték volt, az önkormányzatnak esze ágában sincs meghallgatni a lakókat.

Egy olyan építési engedély került a lakók kezébe, amelyet a kijárási korlátozások alatt kért az önkormányzat, amikor biztosak lehettek abban, hogy az engedély elnyerése esetén kötelezően kifüggesztendő hirdetményt nem láthatja senki. Petrovaiék, Szaniszló, de úgy általában a vezetés tagjai közül senki nem érezte úgy, hogy erről a lakókat értesíteni kellene. 

A dokumentumot a lakók megpróbálták megosztani egy népes kerületi Facebook-csoportban is, azonban kérésüket visszautasították. Miért tenne ilyet egy elvileg nyilvános, a kerületi ügyek megvitatására létrehozott csoport adminisztrátora? Azért, mert az adminisztrátort Petrovai Sándornak hívják. Illetve van még 2-3 másik adminisztrátor is, azonban meglepetésre mindannyian baloldali önkormányzati képviselők.Nyilván nem akarták, hogy a 31 ezer fős Facebook-csoport tagjai böngészés közben olyan bejegyzéssel találkozzanak, amely bizonyítja, hogy Petrovai társaival együtt hetek óta félrevezeti a lakókat. 

Az önkormányzat erőlködését sokan azért is furcsállják, mert a beruházás értéke félmilliárd forint, amiből 250 millió forint az önkormányzat önrésze.

Galgóczy Zoltán, a kerületi Fidesz egyik politikusa elmondta, hogy elfogadhatatlannak tartják azt a nyomásgyakorlást, amellyel Szaniszló ki akarja erőszakolni az akaratát. 

A helyzet változatlan: a Fidesz továbbra is azt képviseli, amit az emberek szeretnének, a baloldal azonban csak saját zavaros hatalmi érdekeit veszi figyelembe.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány Budapesten is háborúzna

ĀNem a Lánchídról szól a vita, hanem a baloldali ellenzékről – ismerte el a bukott kormányfő, aki harcot hirdetett, és elutasít minden kompromisszumot a kormánnyal