Belföld

Fidesz: A kommunizmus legsötétebb éveit idézi a hódmezővásárhelyi „spiclitörvény”

Elfogadta csütörtöki ülésén Hódmezővásárhely megyei jogú város közgyűlése azt a rendeletet, amely szerint legfeljebb százezer forintos díjat lehet adni annak, aki korrupcióról, törvényszegésről, bűncselekményről bizonyítékot tud szolgáltatni. A helyi Fidesz szerint a törvény az '50-es évek világát, a kommunizmus legsötétebb éveit idézi.

Fidesz: A kommunizmus legsötétebb éveit idézi a hódmezővásárhelyi „spiclitörvény”
Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester
Fotó: MH

Az előterjesztés szerint bárki, aki bizonyítékot szolgáltat bizonyos büntetendő cselekményekkel, magatartásokkal kapcsolatban, az önkormányzat érdekeit sértő bűncselekményről, a városban elkövetett szabálysértésről, díjban részesül, amennyiben „az általa szolgáltatott bizonyíték alapján eljárás kerül lefolytatásra, majd jogerős bírósági ítélet, vagy hatósági döntés az elkövetőt elmarasztalja”.

A díj összege legfeljebb százezer forint lehet, pontos összegét a polgármester határozza meg a cselekmény tárgyi súlya és az információ fontossága függvényében - olvasható az előterjesztésben.

A rendelettervezet a Büntető törvénykönyvet, a szabálysértési eljárást, valamint a közgyűlés korábbi, 2013-as, a közösségi együttélés szabályairól szóló rendeletét említi, megjegyzi, hogy „a korrupció megelőzése kiemelt feladat, az államnak és az önkormányzatoknak kötelessége fellépni ellene”.

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester az előterjesztés vitájában elmondta, nemcsak a korrupció, hanem például a hétvégente a mártélyi üdülőterületen tapasztalható vandalizmus, vagy az illegális szemétlerakás és a mérgező hulladékégetés ellen is szeretnének így fellépni.

Benkő Zsolt (Fidesz-KDNP) „felháborítónak, szégyenletesnek, az ötvenes, hatvanas évek besúgóit, spiclijeit, kellemetlen és tragikus éveit idézőnek” nevezte az előterjesztést, amivel szerinte a város évtizedeket lépne vissza, és negatívan hatna az ott élőkre. Hozzátette, az önkormányzatnak most is vannak eszközei, ezért fejlesztették éveken át a térfigyelő kamerarendszert.

Erre a városvezető úgy reagált, a Fidesz a házmesterpárt, fideszes polgármesterek tesznek feljelentést saját polgáraik ellen kommentek miatt, és hiába ígérte, a Fidesz nem számoltatta el a tíz évvel ezelőtti visszaéléseket sem. Törvényben foglalt állampolgári kötelezettség a törvényszegést feltárni, bejelentést tenni egy észlelt bűncselekményről - mondta.

A díj csak jogerős ítélet esetén jár - húzta alá Márki-Zay Péter. Hozzátette, a kamerarendszer szerinte is kell, fejleszteni is kívánja még idén.

Krupniczer Ferenc (Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület) megjegyezte, bevetett gyakorlat ez, a rendőrség is ad nyomravezetői jutalmat.

Lőkösné Nagy Sarolta (Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület) szerint pontosítani kell, hogy intézményi szinten a vezetői felelősség szerepe legyen hangsúlyosabb.

Horváth Zoltán (Szeretem Vásárhelyt Egyesület - Fidesz-KDNP) szerint az elképzelés „polgárt a polgárral, szomszédot a szomszéddal” állít szembe.

A rendeletet kilenc igen, négy nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Fidesz: Egy ilyen rendeletnek semmi keresnivalója nincs 2020 Magyarországán

A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete közleményben reagált. Ebben azt írták, hogy a „spiclitörvény” nemcsak az önkormányzat vagyonával szembeni bűncselekményekre terjed ki, hanem a szabálysértési törvény, de különösen a közösségi együttélés szabályait meghatározó helyi rendelet hatálya alá eső minden szabálysértésre. Utóbbi rendelet pedig alapvetően a lakosság egymás közti viszonyait kezeli, illetve kollektív kötelezettségeit határozza meg.

„A spiclitörvény szerint tehát Hódmezővásárhelyen fel lehet jelenteni az önkormányzatnál pénzért például azt, aki nem gondoskodik az ingatlana környezetében lévő közterület gyommentesítéséről, a fű vágásáról, nem jó helyen sétáltatja a kutyát” - írták.

Megjegyzik, a polgármestert támogató képviselői többség a rendeletet megszavazta, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség képviselői nemmel voksoltak. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Hódmezővásárhelyi Szervezetének álláspontja szerint egy ilyen rendeletnek semmi keresnivalója nincs 2020 Magyarországán - írják.

Módosították a város idei költségvetését

A város közgyűlése csütörtöki ülésén Hódmezővásárhely az idei költségvetés újabb módosítását is elfogadta, a büdzsé főösszege 16,89 milliárd forint.

A bevétel 13,29 milliárd forint, a kiadás 15,8 milliárd forint; a hiány 2,5 milliárd. Utóbbiból 717,7 millió a működési, 3,2 milliárd a felhalmozási célú hiány. Csaknem 602 millió forint tartalékot különítenek el, amelyből 5,85 millió általános, 596 millió céltartalék. A rendelettervezet alapján az áprilisi módosítás óta az önkormányzat bérkompenzációra és kulturális illetménypótlékra, valamint szociális ágazati pótlékra állami támogatást kapott.

A közgazdasági iroda vezetője az ülésen elmondta, a módosítás az állami támogatások átvezetését, valamint pályázatokkal kapcsolatos technikai átvezetést tartalmaz. Az előterjesztésben olvasható melléklet szerint a módosítás a forráshiányt nem változtatja.

A közgyűlés a csütörtöki ülésen elfogadta a múlt évi zárszámadási törvényt, amellyel döntöttek a 2019-es 2,4 milliárd forint maradvány felhasználásáról. Korábban 2,2 milliárdot már beépítettek a pályázatok finanaszírozásába; most újabb 199 millió forint beemeléséről határoztak. A módosítást tíz igen, két nem szavazattal, egy tartózkodás mellett elfogadták a jelen lévő képviselők.

Márki-Zay Péter a rendelet elfogadása után közölte, a koronavírus-járvány miatt jelentős veszteségeket szenvedett el az önkormányzat, az intézmények és a helyi vállalkozások.

A strand legalább 30 millió forintot veszített, a kormányzat által elrendelt gépjárműadó-elvonás 124, a reklámadó 16,5, az ingyenes parkolás mintegy 30 milliós kiesést jelent, de várhatóan csökken majd az iparűzési és az építményadó is. Idén nulla és 400 millió forint közötti kieséssel számolnak - húzta alá.

A városvezető hozzátette, a korábbi vezetés hanyagsága, a Belügyminisztérium által kimutatott pályázati szabálytalanságok miatt annyi pénzt kell visszafizetni, amelyből havonta hat utcát tudnának leaszfaltozni.

Gyöngyösi Ferenc (Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület) elmondta, hogy legközelebb 720 millió forintot kell visszafizetni. Ha kapnak részletfizetési lehetőséget, az akkor is havi 60 millió forint - jegyezte meg.

Benkő Zsolt kifogásolta, hogy a polgármester szerint „mindig más a hibás”, vagy a kormány, vagy az előző vezetés. A következő év szerinte még nehezebb lesz, és megjegyezte, még mindig a magyar állam segíti a legnagyobb összeggel az önkormányzatokat.

A februárban elfogadott költségvetés 2,185 milliárd forintos iparűzésiadó-bevétellel számol, telekadóként 315, építményadóként 715 millió forintot szedtek volna be. Fejlesztésekre 5,856 milliárd forintot terveztek fordítani.

A büdzsé tervezetéről készült könyvvizsgálói jelentés magas kockázatúnak minősítette az ingatlanértékesítésből várt 636 millió forint bevételt, ahogy a korábban az önkormányzat által saját cégeinek nyújtott kölcsönök visszafizetését is, amelyekből több mint félmilliárd forinttal számolt a büdzsé.

Kapcsolódó írásaink