Belföld

A kormány több szempontot mérlegel az augusztus 20-ai ünnepségeknél

A járványügyi helyzet mellett a gazdaság újraindítására is figyelemmel lesz a kormány, amikor júliusban dönt a Szent István-napi államalapítási ünnepségekről - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

A kormány több szempontot mérlegel az augusztus 20-ai ünnepségeknél
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Azt mondta, remélhetőleg a járványügyi helyzet lehetővé teszi majd, hogy megtartsák az államalapítási rendezvényeket. De - tette hozzá - a kormánynak azt is mérlegelnie kell döntésekor, hogy a gazdaság újraindítása szempontjából a rendezvények megtartása azokban a szektorokban - a zeneiparban, a szolgáltatóiparban, a rendezvényszervező iparágban - jelenthet segítséget,  ahol az elmúlt hetekben komoly problémák keletkeztek.

Amikor arról van szó, hogy a megyei jogú városokban és Budapesten többnapos eseményekkel lehet készülni augusztus 20-ára, ez is ott van a mérleg egyik serpenyőjében - tette hozzá.

A kormányszóvivő elmondta azt is, bár Magyarország sikeres védekezésen van túl, nem zárható ki, hogy a koronavírus-járvány ősszel visszatér.

Objektum doboz

A kormány a leghatékonyabb intézkedésekkel szeretne felkészülni az esetleges második hullámra, de ahhoz, hogy az intézkedések hatékonyak legyenek, szükség van az emberek együttműködésére is - hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

Hozzátette: azt látták, hogy az emberek hajlamosabbak betartani azokat az intézkedéseket, amelyekkel egyetértenek. Ezért a nemzeti konzultációban arra is rákérdeznek, hogyan értékelik az emberek a kormány egyes döntéseinek sikerességét. Emellett a gazdaság újraindításáról is szó lesz a nemzeti konzultáción.

Kapcsolódó írásaink

Gulyás: A főváros semmit sem tett a Lánchíd érdekében

ĀTarlósnak köszönhetően hatszor annyi pénz állt rendelkezésre, mint amennyi a felújításhoz szükséges - A fővárosi parkolási díj emelését a kormány ellenzi - A kormány célja, hogy annyi munkahely jöjjön létre, amennyi a járvány miatt megszűnt