Belföld

Újabb stratégia a korrupció ellen

A kormány 2022-ig szóló intézkedéscsomagról döntött, a határozat szerint a munkát a Belügyminisztérium irányítja

Bírák, ügyészek és rendőrök képzése is szerepel a következő két évre szóló, a kormány által elfogadott korrupcióellenes stratégia intézkedési tervében.

Újabb stratégia a korrupció ellen
Összefoglalják a bűnügyi bizonyítási tapasztalatokat is
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Elfogadta a kormány a 2022-ig szóló Nemzeti Korrupcióellenes Stratégiát, továbbá annak végrehajtási intézkedési tervét – derül ki a Magyar Közlönyből. A dokumentumokat hamarosan közzé is teszi a Belügyminisztérium. A kabinet döntésével egyúttal felkérte a stratégia végrehajtásához eddig nem csatlakozó állami szerveket a közreműködésre. A korrupció elleni küzdelemért különös felelősséget viselő Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát, az Állami Számvevőszéket, az Országos Bírósági Hivatalt, a Gazdasági Versenyhivatalt, a Közbeszerzési Hatóságot, a Legfőbb Ügyészséget, a Kúriát, a Magyar Nemzeti Bankot, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot pedig arra kérik, hogy szakpolitikai eszközeikkel támogassák a rögzített célkitűzések megvalósítását, a korrupció elleni küzdelem keretében megvalósított együttműködésük eredményeiről pedig 2022. március 31-ig tájékoztassák – a belügyminiszteren keresztül – a kormányt. Közreműködésre kérik továbbá a társadalmi, szakmai szervezeteket, a gazdasági kamarákat, valamint az oktatási és kutatóintézményeket is.

A kormányhatározat az általános megfogalmazások mellett konkrét határidőket is szab. Több miniszternek is dolga lesz például jövő szep­tember 30-ig azzal, hogy elkészítse az „e-közigazgatási fejlesztések tervezése és megvalósítása során érvényesítendő egységes korrupciómegelőzési szempontrendszert, s biztosítsa annak folyamatos érvényesülését”. Jövő decemberig kell Pintér Sándor belügyminiszternek egy kísérleti projekt keretében intézkednie egyes eljárásoknál úgynevezett automatizált döntéstámogató rendszer kifejlesztéséről az átláthatóság és ellenőrizhetőség javítása jegyében. Továbbá Varga Mihály pénzügyminiszterrel közösen olyan informatikai rendszer koncepcióját tegye le az asztalra, amely a belső kontroll, különösen az „integrált kockázatkezelés megfelelő működéséhez elengedhetetlen”. Antikorrupciós képzések is lesznek bírák, ügyészek és a rendőrség részére, továbbá bűncselekményi esettár is készül majd, amelyben összefoglalják a bűnügyi bizonyítási metodikákat és tapasztalatokat a bűnüldöző, illetve az igazságszolgáltatási szervek, továbbá az oktatási intézményeik részére. Lesz dolga a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek is, közreműködésével ugyanis a korrup­ciós kockázatokkal fokozottan érintett álláshelyek és munkakörök feltérképezése történik majd meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom