Belföld

Ismét teret hódítanak a klasszikus kábítószerek

Az elmúlt egy évben a rendőrség közel ezer kilogramm drognak, többek között új pszichoaktív szernek minősülő illegális anyagot foglalt le – tudta meg lapunk

A lefoglalási adatok alapján a rendőrség azt tapasztalja, hogy 2015 óta folyamatosan csökken az új pszichoaktív anyagok mennyisége – közölte érdeklődésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság. Az elmúlt két évben lefoglalt drogok feketepiaci értéke hozzávetőlegesen 4,3 milliárd forint.

Ismét teret hódítanak a klasszikus kábítószerek
Az elmúlt időszakban is több drogbandát füleltek le a rendőrök (képünk illusztráció)
Fotó: MH

A napokban a Pécsi Járásbíróság letartóztatott hét személyt, akik ellen bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett miatt folytat nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda helyi osztálya. A drogbanda a tiltott szer négyötöde felett diszponált az országos online kábítószerpiacon. A Magyar Posta Zrt.-től beszerzett adatok szerint a bűnszervezet legalább tizenháromezer postai csomagot adott fel, és nagyjából kétszázmillió forint érkezett a számláikra az eladásból.

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság ugyancsak a közelmúltban öt település nyolc helyszínén fogott el kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított személyeket. A miskolci nyomozók pedig nem kevesebb mint öt hónapon át dolgoztak azon az ügyön, amelynek keretében tizennyolc rendőri műveletben összesen hatvankét embert vontak eljárás alá. A rajta­ütések alkalmával összesen 1,3 kilogramm új pszichoaktív anyagot (kristályt), harminc gramm marihuánát, hatvan gramm bekevert „varázsdohányt” és 135 alufólia pakettben további varázsdohányt foglaltak le a rendőrök.

A fenti pár eset csak kiragadott példa, az elmúlt egy évben a rendőrség közel ezer kilogramm kábítószernek, új pszichoaktív anyagnak minősülő illegális anyagot foglalt le – tájékoztatta lapunkat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A piacon előforduló anyagok tárháza szinte kiapadhatatlan: a Kábítószer- és Kábító­szerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) 2019-es jelentése szerint 731 olyan új pszichoaktív anyagot tartanak nyilván, amelyek hasonló hatást fejtenek ki, mint a már listán lévő kábítószerek, vagy pszichotróp anyagok. Az anyagok mindegyike szerencsére nincs jelen hazánkban, ezek közül általában évente húsz–harminc jelenik meg. Az újonnan terjedő szerek hatásukban jellemzően hasonlóak a már korábban felbukkant anyagokéhoz, de előfordulhat, hogy azoktól jóval erősebbek. Jó példa erre az ópioid típusú „dizájnerdrogok”, azaz fentanilszármazékok megjelenése az európai és amerikai piacon, amelyek jóval erősebbek a heroinnál. Olyannyira veszélyesek, hogy a skandináv országokban és az Egyesült Államokban több százan haltak bele a fogyasztásába.

A tiszta fentanil százszor hatásosabb, mint a heroin, hangsúlyozta kérdésünkre a rendőrség, néhány száz mikrogramm is kifejti a kívánt hatást, illetve a fogyasztói és a halálos dózis közötti különbség nagyon csekély, ezért igen könnyű túladagolni. Hazánkban ez az anyag nem terjedt el, mindösszesen néhány esetben foglalt le a rendőrség ilyen tudatmódosító szert.

A lefoglalási adatok alapján a rendőrség azt tapasztalja, hogy 2015 óta folyamatosan csökken az új pszichoaktív anyagok mennyisége, és ezzel párhuzamosan nő a „régi”, klasszikus kábítószerek mennyisége. A „hagyományos” drogok piacán továbbra is a marihuána a legnagyobb mennyiségben lefoglalt anyag, több mint a felét teszi ki a lefoglalt mennyiségnek. Az utóbbi néhány évben folyamatosan nő az amfetamin, az ecstasy, illetve a kokain szerepe a piacon.

Ami az elmúlt egy évben lefoglalt mennyiséget illeti, annak jelentős része – hozzávetőlegesen hét mázsa – marihuána volt. Hazai viszonylatban jelentős mennyiségűnek számít a közel 77 kilogrammnyi heroin is, amely zömé­ben egy ügyből származott. Az elmúlt két évben az adatok nyomán jól látható és egyértelmű a kokain lefoglalás növekedése is, amely mindkét évben meghaladta a 25 kilogrammot. Ezen kívül közel 2800 adag LSD-t, több mint hatezer tő kannabiszt, több mint 62 ezer ecstasy, illetve mintegy ezerkétszáz katinonszármazékot tartalmazó tablettát is lefoglalt a rendőrség.

A felsorolt mennyiség feketepiaci értéke – a kiskereskedelmi árakat figyelembe véve – hozzávetőlegesen 4,3 milliárd forint, amelyből a kannabisz majdnem kettő, míg a heroin mintegy másfél milliárd forint értékű. Tavaly a rendőrség a drogbűncselekményekkel összefüggésben mintegy ötszázmillió forint értékű vagyontárgyat vont kényszerintézkedés alá, míg az idén a lefoglalt vagyontárgyak értéke már hozzávetőlegesen egymilliárd forintra rúg.

A kereskedőkkel szemben indított eljárások száma a 2010-es hétszázról az évtized közepére félezernél is kevesebb eseten stagnált, majd ismét emelkedni kezdett, két éve már újra elérte az évtized kezdetén regisztrált esetszámot, igaz, tavaly 532-re csökkent. Mindehhez érdemes megvizsgálni a fogyasztói magatartást is. Tíz éve majdnem ötezer esetet regisztráltak a hatóságok, az évtized során ötezer körül állandósult az esetszám, ami 2018-ra már meghaladta a hétezret is, és még tavaly is elérte a hatezret.

A fenti adatok értelmezésekor fontos tudni, hogy a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények statisztikai adatait tartalmazó egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika (ENyÜBS) egy követő jellegű statisztikai rendszer. Az adatokat a nyomozás lezárását követően regisztrálják, tehát a statisztikai adatokat nem a bűncselekmény elkövetésének időpontja szerint, hanem a bekerülés időpontja alapján regisztrálják.

Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon nem jellemző a kábítószer előállítása, gyártása, évente általában két illegális laboratórium felderítése történik meg. Ezekben általában kis mennyiségű amfetamin – néhány gramm – előállítása valósul meg. Míg tíz évvel ezelőtt harminc esetben indult eljá­rás kábítószerelőállítás miatt, addig tavaly már csak kettőben.

Igaz, ez a felderített esetek száma. Lapunk is beszámolt róla, hogy egyesek növényi származékot kevernek össze különböző kemiká­liákkal, majd ezt kínálják eladásra, a fogyasztók cigarettában szívják el. A biofű (ami nem bio, és nem is „fű”) adagja olykor olcsóbb, mint egy doboz sör.

Kapcsolódó írásaink