Belföld

Horrorisztikus parkolási díjakat szab Karácsony a fővárosban

Szerdai ülésén elfogadta a Fővárosi Közgyűlés az előterjesztést, aminek nyomán augusztus 1-től több díjzónában is emelkednek a parkolási díjak. Így nyártól többet kell fizetni a II., a XII., a XIII. és a XIV. kerület bizonyos területein az autósoknak. 

Horrorisztikus parkolási díjakat szab Karácsony a fővárosban
Karácsony Gergely megemelte a parkolási díjakat
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A fővárosi parkolási rendszerben ötféle díjtétel van, az ezekbe a kategóriákba tartozó területeket módosította a közgyűlés szerdai ülésén.

Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt márciustól kezdve ingyenes volt a parkolás az egész ország területén, azonban a veszélyhelyzet megszűnte után július 1-től ismét fizetni kell mindenhol.

A baloldali többségű testület most döntött, hogy augusztus elsejével drágábbá teszi a parkolást a város bizonyos területein.  

  • A XIII. kerületben az eddigi 2-es díjzónák 1-esek lettek (azaz 440 forint helyett 525 forint lett az érvényes parkolási díj), továbbá minden zónában emelkedett eggyel a díjtétel;
  • A XII. kerületben egységes, 440 forintos díjtételt vezetnek be az összes díjzónában;
  • A II. kerületben a Margit híd és a Szépvölgyi út közé eső fizetős övezetében is drágul a parkolás: az eddigi 5-ös helyett rögtön 3-asra ugrik. Emellett a Marczibányi tér területén lesz változás: itt is magasabbra ugrik a díjtétel, és az eddigi korlátlan idejű parkolást felváltja a maximum 3 órás parkolás;
  • A XIV. kerületben a Mexikói út és a Nagy Lajos király út közötti sáv fizetős zónájában változik a díjtétel az eddigi 5-ösről 4-esre, azaz 175 forint/óráról 265 forint/órára. A fizetős övezet is bővül az Örs vezér tere körüli területekkel.

Karácsony Gergely főpolgármester a szavazás előtt azzal magyarázta a főváros döntését, hogy így mindenki csak addig parkol majd, ameddig szükséges. Azt a baloldali városvezető is elismerte, hogy a döntés eredményeként a külső városrészekben nőhet a parkoló autók száma - írja az Origo.

Az MTI tudósítása szerint a képviselők döntöttek a parkolási kérdések átfogó felülvizsgálatáról is, a főpolgármesternek augusztus végéig kell letennie javaslatát a testület elé.

A közgyűlés emellett döntött az úgynevezett Városháza Szálló létrehozásáról; a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) telephelyeként működő hajléktalanszállót a főpolgármesteri előterjesztés szerint „a járványhelyzetre reagálva, a zsúfoltság csökkentése érdekében” hoznák létre 30 férőhellyel. A közgyűlés ezért hozott döntést a BMSZKI alapító okiratának módosításáról; a javaslatot 17 képviselő támogatta, 5 ellenezte.

A vita során szó esett más kerületekben is tervezett hajléktalanszállókról; a kormánypárti polgármesterek az egyeztetés hiányát, valamint a helyszínek választását sérelmezték, míg az ellenzékiek a szolidaritás fontosságát hangsúlyozták, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes pedig arra hivatkozott, hogy fel kell készülni az őszi járványhelyzetre.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) frakcióvezető arrogánsnak és provokatívnak nevezte, hogy a Városháza Szálló kialakításáról szóló előterjesztésben nem szerepel, hogy a kormányhivatal nem adta meg az örökségvédelmi engedélyt, továbbá az V. kerületi építési szabályzat sem engedi meg ezt a funkciót. Kormánypárti polgármesterek szerint a támogatók ezzel elismerik, hogy szakmai helyett politikai döntést hoznak, és ezt jelzi az is, hogy az V. kerületiek petíciójára sem kaptak választ a főpolgármestertől. A képviselők döntöttek arról is, hogy a koronavírus-járvány alatti kiadások növekedése miatt az Alacskai úti és a Pesti úti idősotthon támogatását összesen 82 millió forinttal megnövelik.

A napirendi pont vitájában Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes arról beszélt, a főváros vezetése, a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai a 11 fővárosi idősotthonban, valamint a BMSZKI-ben dolgozók mindent megtettek, hogy a koronavírus-járvány minél kevésbé érintse az intézményekben lakókat.

„Nem vagyok sajnos meggyőződve arról, hogy ugyanezt megtette más is” - mondta a DK-s politikus, hozzátéve, hogy ebben az ügyben ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, és azt a Nemzeti Nyomozó Iroda fogja vizsgálni. Ki kell annak derülnie, kik, hol hibáztak, mert ha valakik hibáztak és ezen emberéletek múltak, akkor az nem maradhat következmények nélkül - jegyezte meg.

Horváth Tamás (Fidesz-KDNP) XVII. kerületi polgármester az ülésen arról beszélt, lyukas volt a Pesti úti idősotthon kerítése, azon keresztül „szökdöstek ki” a lakók a közeli boltba, piacra még a járvány kitörése után három héttel is.

Négypárti - MSZP, DK, Párbeszéd és Momentum - javaslatra döntöttek egy olyan vizsgálóbizottság felállításáról, amely az elmúlt évek jelentős közpénzt igénylő beruházásaival kapcsolatos esetleges visszásságokat tisztázhatja. Az új testület foglalkozni fog a patkánymentességre kiírt 2018-as közbeszerzéssel, az állatkerti Biodóm létesítésével, a parkolási rendszerrel, a Rác fürdő projekttel, a 3-as metró felújításával, a 4-es metró építésével, az elektronikus jegyrendszer-projekttel, és a Bálna eladásával.

Az ülés végén két kormánypárti képviselő előterjesztését fogadták el a városvezetés álláspontját képviselő módosításokat követően. Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) javaslatában azt kezdeményezte, hogy az éves Budapest-bérletek 2021. március 31-ig legyenek érvényesek, Horváth Csaba (MSZP) indítványára ezt úgy változtatták meg, hogy a hosszabbítás abban az esetben történjen meg, ha a kormány kompenzálja a BKK járvány miatti bevételkiesését.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), Csepel polgármestere a városrészben tervezett útfelújításokhoz kérte a közgyűlés támogatását, a testület többsége azonban - ugyancsak Horváth Csaba javaslatára - ezt ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a kormány az önkormányzatok rendelkezésére bocsátja az üzemanyagok jövedéki adója egy részét az útfelújítási munkálatokhoz.

Szombattól 30 kilométer/órára csökken a megengedett sebességhatár a Lánchídon, valamint a Fővárosi Önkormányzat vezetése megtiltja a Lánchíd használatát az augusztus 20-ai tűzijáték és állami ünnepség céljaira - írja az MTI Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szerdai közleményére hivatkozva. 

Kapcsolódó írásaink

Elszálltak Karácsonyék ígéretei

ĀAz előző ciklusban Budafok-Tétényben több mint három és félszer annyi fővárosi kezelésű utat hoztak rendbe, mint amennyit most terveznek