Belföld

Jogellenes adatkezelés

Pikó rágalomhadjáratról beszél, az adatvédelmi hatóság elnöke cáfol

A baloldali sajtó lelkesen üdvözölte, hogy lezárult a nyomozás a józsefvárosi baloldali polgármester, Pikó András kampánystábja ügyé­ben. Azt harsogták egybecsengően, hazugságnak bizonyult, hogy a Fidesz és a HVG újságírója, Hont András választási csalásról írt az önkormányzati választás kapcsán.

Jogellenes adatkezelés
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kikürtölték, ezzel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárása is alaptalannak bizonyult. Az exklubrádiós Pikó videóüzenetében velük szemben folytatott „rágalomhadjáratról” beszélt.

A hír kapcsán megkerestük az adatvédelmi hatóság elnökét. Péterfalvi Attila lapunknak adott tájékoztatása alapján kiderült, az ellenzéki sajtó csúsztat, illetve elhallgatja azt a tényt, hogy a NAIH a Pikóék által gyűjtött ajánlóívek kapcsán egyik júniusi határozatában megállapította a jogellenes adatkezelést. „Két ügyről van szó, az egyik, amelyben a rendőrség bizonyítottság hiányában megszüntette az eljárást, mi is ezt tettük, hiszen hozott anyagból dolgozunk. Egy másik ügyben, amikor az ajánlóívek hátoldalán különböző megjegyzéseket találtunk, például azt, hogy az illető »rá szavaz, de nem ír alá«, hatóságunk megállapította a jogsértést” – mondta lapunknak a NAIH elnöke.

Péterfalvi Attila hozzátette, az említett két eseten kívül több más bejelentés alapján is vizsgálatot indított hatóságuk a józsefvárosi aláírásgyűjtéssel összefüggésben, például a nyilvánosságra hozott e-mail-címek kapcsán, ám ezekben az adatvédelmi hatóság eljárása még nem zárult le. Hozzátette: a lapokban megjelentekkel kapcsolatosan az igaz, hogy a rendőrség nem talált bizonyítékot arra, hogy a VIII. kerületi önkormányzati választás során Pikó András kampánystábja jogellenesen épített volna adatbázist, és ezenkívül is egy sor kérdést még nem sikerült tisztáznia az adatvédelmi hatóságnak.

Kapcsolódó írásaink

„Pikó András a baloldal balfácánja”

ĀJózsefváros történetének legnagyobb korrupciós botránya lehet a kerületi közétkeztetés külföldi kézbe adása – kommentálta a balliberális polgármester legújabb húzását Vörös Tamás, a Fidesz–KDNP VIII. kerületi frakcióvezetője