Belföld

Soros-féle javaslat: Büntessék meg Magyarországot

Az uniós források felfüggesztéséért lobbizik a Human Rights Watch

Levélben fordult az uniós tagállamok vezetőihez a Soros-hálózathoz köthető Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi nem kormányzati szervezet (NGO) a formálódó új EU-költségvetés kapcsán.

Soros-féle javaslat: Büntessék meg Magyarországot
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Javaslatuk, követelésük lényege, hogy a büdzsében rögzítsék az uniós források jogállamisági kritériumokhoz történő kötését. Vagyis elővették a régi elképzelést: az a tagállam, amelyik mércéjük szerint megsérti a közös alapelveket, ne kaphasson támogatást. Erről még az előző Európai Bizottság fogalmazott meg konkrét indítványt, amire most a HRW felhívta a figyelmet.

A szervezet a jogállamiság, a szólásszabadság, a demokrácia és az NGO-k védelmére hivatkozik, szem-ben az európai egyezményeket „aláásó szélsőjobboldali kormányokkal”. Mindez nem csupán általános megfogalmazás: a levélíró példaként Magyarországot említi, konkrétan az egészségügyi készültség bevezetését és a transzneműek állítólagos sérelmeit kifogásolva. Emellett támadja a nemzeti konzultációt, mondván, annak egyes kérdései „Orbán migránsokkal és George Sorossal szembeni gyűlöletkampányát akarják legitimálni”.

Eközben az ugyancsak az amerikai spekuláns által pénzelt, berlini Liberties üdvözölte, hogy az Európai Unió Bírósága a múlt héten megsemmisítette a civil szervezetek átláthatóságát célzó 2017-es törvényt, mondván, az ellentétes az uniós joggal. Megjegyzendő: a transzparencia igényét, vagyis a külföldről finanszírozott NGO-k átláthatóságának célját alapvetően nem vitatta a testület. Csak az eszközt nem találta megfelelőnek.

A Liberties szerint mindebből az következik, hogy az Európai Bizottságnak keményebbnek kell lennie az olyan országokkal szemben, mint hazánk. Ahogy korábban már több alkalommal, úgy ők is újfent felvetik, hogy a forrásokat jogállamisági kritériumokhoz kellene kötnie Brüsszelnek, rendszeresen monitorozni a tagállamokat, továbbá gálánsabban támogatni a nemzeti kormányokat „ellenőrző” szervezeteket. Vagyis az olyan csoportokat, mint a Liberties és a HRW.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom