Belföld

Völner: Csak a Soros-civilek tiltakoztak a törvény ellen

„A hazánkkal szemben hozott ítéletek mögött felsejlenek az európai egyesült államok hívei, a nemzetállami szuverenitás lebontásán dolgozók, az európai jogot a tagállami fölé helyezők”

Erős nyomás van rajtunk a szuverenitást érintő ügyekben, noha az átlaghoz tartozunk a kötelezettségszegési eljárások számát tekintve – mondta lapunknak Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese. Leszögezte: kitart a kormány a külföldről pénzelt szervezetek átláthatósága mellett.

Völner: Csak a Soros-civilek tiltakoztak a törvény ellen
Nagyon veszélyes, ha valaki zsebre teszi az ellenzéket – fogalmazott az államtitkár
Fotó: MH/Purger Tamás

Az eredeti célok továbbra is érvényben vannak, a kormány biztosítani akarja a civil szervezetek átláthatóságát, amely a társadalom részéről is jogos elvárás. Találni fogunk megoldást erre – jelentette ki Völner Pál. Az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettesét arról kérdeztük, mit tesz a kormány, miután az Európai Unió Bírósága megsemmisítette a civil szervezetek átláthatóságát célzó 2017-es jogszabályt. Völner szerint a döntés része a 2015-ös migrációs krízis óta a bevándorlásról és a nyílt társadalom eszméjéről szóló vitáknak, ide tartozott korábban a Soros-egyetem ügye is. Emlékeztetett, hogy folyamatban van egy kötelezettségszegési eljárás a Stop Soros törvénycsomag miatt.

Rámutatott ugyanakkor: a luxembourgi bíróság legutóbb azt mondta ki, hogy fogvatartásnak minősül a tranzitzónákban való tartózkodás, míg ezzel szemben az Emberi Jogok Európai Bíróságának Nagykamarája azt állapította meg, hogy nem minősül annak. Ebből is látszik, hogy ezek nyíltan politikai ügyek – magyarázta a miniszterhelyettes, hozzáfűzve, a civiltörvény kapcsán a bíróság lényegében lesöpörte a magyar kormány érveit. Pedig még konkrét esetet sem tudtak felhozni az érintettek az elmúlt három év során arra vonatkozóan, hogy bárkit bármilyen sérelem ért volna a jogszabály miatt. A való élet cáfolja a döntés megalapozottságát – állapította meg Völner. Közölte: a tranzitzóna esetében az EJEB döntését tiszteletben tartják, az uniós bíróság határozatának azonban csak eleget tudnak tenni.

Az ítéletek mögött felsejlenek az európai egyesült államok hívei, a nemzetállami szuverenitás lebontásán dolgozók, az európai jogot a tagállami fölé helyezők érvei – folytatta az államtitkár. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy azok beszélnek jogállami normákról és átláthatóságról, akik most ezek szerint szégyellik a külföldi támogatóikat, és elzárkóznak attól, hogy a tőlük kapott összegeket nyilvánosságra hozzák. A civilek többsége semmilyen kifogással nem élt a szabályozás ellen, csak a bevándorláspárti Soros-szervezetek tiltakoztak ellene – idézte fel. Mint fogalmazott: nem csak a kormányon lévő pártok tartoznak egy ország döntéshozói körébe, hanem az ellenzék is, „és nagyon veszélyes, ha valaki zsebre teszi az ellenzéket”. Márpedig a most hőbörgő, külföldről pénzelt, álcivil szervezetek ezt teszik, politikai aktorként lépnek fel.

Visszatérve a Stop Soros törvényre, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében megtámadta azt a magyar alaptörvényben is szereplő rendelkezést, amely szerint nem kaphatnak menekült státust hazánkban azok, akik biztonságos országból érkeznek. Erre utal a nemzeti konzultáció egyik kérdése is, amelyet Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a valósággal szemben, nemes egyszerűséggel fake news kategóriájába sorolt. Ne legyenek illúzióink, Jourová állításaival szemben a testület tényleg azon dolgozik, hogy az ilyen eljárásokon keresztül megváltoztassa a magyar Alaptörvényt – hangsúlyozta az államtitkár.

Völner leszögezte: továbbra is mi akarjuk eldönteni, kivel éljünk egy országban és visszautasítjuk, hogy ezt kívülről mondják meg. E jogokat nekünk az uniós alapszerződés biztosítja, ezzel szemben mindig felmerül a kiterjesztett jogértelmezés, a lopakodó jogalkotás veszélye. Erős nyomás van rajtunk a szuverenitást érintő ügyekben, noha egyébként az átlaghoz tartozunk a kötelezettségszegési eljárások számát tekintve – hívta fel a figyelmet az államtitkár, hozzátéve, az ilyen bírósági ítéletek esetében sokszor tetten érhető a kettős mérce, s mintha az eljárás során „nem is a vádirat, hanem az ítélet lenne már a döntéshozók kezében”. Aláhúzta: hazánk ragaszkodik a szigorú határvédelemhez, elutasítja az illegális migrációt, akármilyen ítéleteket hoznak velünk szemben.

Kapcsolódó írásaink

Korózs Lajos szennyesét mossa az MSZP

ĀMinden összeér, Ujhelyi István fősajtósa, a Népszabadság korábbi újságírója készítette az elhíresült álmentős videót, a szocialista gyűlöletpolitikus csak mikrofonállvány volt