Belföld

Orbán Viktor: A nemzeti konzultáció a legfontosabb

Orbán Viktor a koronavírusról és uniós kérdésekről is nyilatkozott a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel.

Orbán Viktor:  A nemzeti konzultáció a legfontosabb
Orbán Viktor: Észnél kell lenni
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról beszélt, hogy Szlovénia három balkáni ország tekintetében visszaállítják a belépési korlátozást. Ez pedig egy fontos figyelmeztetés, mert nem valahol messze történik tőlünk, hanem itt a szomszédunkban - tette hozzá.

De ne rontsuk el a kedvünket, örüljünk, hogy az első csatát megnyertük - emelte ki.

Nagy teljesítménynek kell tekintetni, hogy több tízezer ember életét sikerült megmenteni Magyarországon, de közben gondolni kell arra, hogy ennek a sikernek a feltétele a fegyelmezettség és az összefogás volt - jelentette ki a miniszterelnök.

Objektum doboz

Két dolgot ne felejtsünk el, hogy továbbra is, ha majd újra úgy alakul, hogy jön mondjuk második hullám, akkor vegyük elő a fegyelmezettségünket, és ugyanúgy fogjunk össze, mint ahogy összefogtunk az első hullám esetén - tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy örülni kell annak, hogy sikerült a védekezés. A magyar egészségügyi rendszer jobban teljesített, mint a nyugat-európai, és ezt korábban nem lehetett volna meghozni.

Hála és köszönet az orvosainknak, az ápolóinknak és persze az operatív törzsnek is. Miután viszont nincsen vakcina, a vírus itt van közöttünk, ezért visszatérhet - emelte ki a kormányfő.

Készen állok rá, hogy a második hullám előtt a szükséges jogi-és gazdasági lépéseket megtegyük - mondta a kormányfő.

Megfelelő mennyiségű eszköz áll rendelkezésre

Orbán Viktor elmondta, hogy megfelelő mennyiségű egészségügyi eszköz van az országban, továbbra is képesek több tízezer embert ellátni. Nálunk időben szólalt meg a csengő, egy katonai gyakorlat szerint készültünk - tette hozzá. Nem kívánom, hogy élesben is ki kelljen próbálni ezt a tudást - mondta a miniszterelnök.

Liberális imperializmus érkezik Nyugatról

Orbán Viktor szólt arról is, hogy 30 évvel ezelőtt mindenki eszményként tekintett nyugatra, míg ma az látszik hogy a négy legnagyobb uniós gazdaság közül három a pénzügyi csőd felé halad, bandaháborúk zajlanak nyugat-európai kisvárosok utcáin.

És ezek az országok mondják meg nekünk, hogyan kéne helyesen élni - mondta a kormányfő.

Van egy liberális imperializmus Nyugat-Európából, és ők megpróbálják a világlátásukat ráerőltetni azokra az országokra, akik másként gondolkoznak. A nemzetközi bíróságok is részei ezeknek - emelte ki Orbán Viktor.

A civil szervezetek átláthatóságáról

A kormányfő szerint összeesküvések nincsenek, de világos, hogy bizonyos esetekben háttérerők működnek közre a liberális imperializmus érvényre juttatásában. Luxemburgban kimondták, hogy a civil szervezetek átláthatósága fontos dolog, és annak érvényesülnie kell - mondta Orbán Viktor.

Akik a politikai életben részt vesznek, azoknál egyforma átláthatóságra van szükség - emelte ki. A pártokra nem lehet szigorúbb szabály, mint a politikai gondolkodást befolyásoló szervezetek esetében. Pontosan tudni kell, hogy ki, honnan és mennyi pénzt tesz be szervezetekbe és a politikába - mondta a kormányfő.

A nemzeti konzultáció a legfontosabb dolog

A nemzeti konzultáció a legfontosabb - mondta Orbán Viktor. A demokráciában egyetlen megfellebbezhetetlen vélemény van, mégpedig a választási eredményekben testet öltő népakarat - jelentette ki.

A nemzetközi színtéren is folyamatosan változnak a dolgok, és ezért nem elég négyévente választani, hanem egyetértési pontok kellenek a ciklus közben is - tette hozzá. Orbán Viktor szerint a nemzeti konzultáció nagy segítséget jelent.

Több nyugati országban 10 százaléknál nagyobb visszaesés jöhet

Orbán Viktor szólt arról is, hogy több nyugati országban 10 százaléknál nagyobb visszaesés jöhet. Kijelentette, hogy óriási államadósságok jönnek létre, és ezzel a fő gond, hogy idővel csak drágán lehet pénzt szerezni. A bajban lévő országok egy közös hitelfelvételt sürgetnek.

A legfontosabbb kormányzati programok készen vannak

A kormányfő kijelentette, hogy most olyan gyalázatos állapotban van számos európai ország, hogy nem lehet elkerülni a közös hitelfelvételt. Ha rosszul költjük el, akkor bukta van, ha pedig jól, az egy lehetőség -tette hozzá.

Magyarországon Palkovics László vezetésével felállt egy csoport, hogyan lehet jól elkölteni ezt a pénzt -  mondta Orbán Viktor. „Számos fontos programunk van, hogyan lehet elkölteni ezt a pénzt, nekünk nem okoz nehézséget, hogy egy nagyobb uniós összeget a nemzetgazdaság megerősítésére fordítsunk.”

Szerencsétlenkedés a Lánchíd körül

Orbán Viktor nem rossz szándékot, hanem szerencsétlenkedést lát a Lánchíd felújítása körül. Szánalmasnak tartja, hogy pénzhiányra hivatkoznak, mivel a főváros számláján 180 milliárd forint van. Szurkolunk nekik, hogy sikerüljön - zárta a beszélgetést a kormányfő.

Kapcsolódó írásaink

Elkaszálták a civiltörvényt

ĀAz Európai Unió Bírósága megsemmisítette a 2017-es jogszabályt, pedig a kormány szerint jogos elvárás a társadalom részéről, hogy a szervezetek átláthatóan működjenek