Belföld

Elkaszálták a civiltörvényt

Az Európai Unió Bírósága megsemmisítette a 2017-es jogszabályt, pedig a kormány szerint jogos elvárás a társadalom részéről, hogy a szervezetek átláthatóan működjenek

Az Európai Unió Bírósága csütörtökön kimondta, sérti az uniós jogot a civiltörvény, a kormány szerint azonban a magyar szabályozás nem nehezítette meg a támogatott szervezetek finanszírozását vagy működését.

Elkaszálták a civiltörvényt
Politikai üzenetek. Tüntetés a Hősök terén 2017-ben a jogszabály ellen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kormány elkötelezett a civil szervezetek átláthatóságának biztosítása mellett – nyilatkozta Varga Judit igazságügyi miniszter az Euró­pai Unió Bíróság (EB) csütörtökön kihirdetett ítéletét követően az MTI-nek. A bíróság a 2017-es magyar civil átláthatósági törvényt vizsgálta, amely a külföldről támogatott hazai szervezeteknek előírja, hogy nyilvánossá tegyék az adományozó nevét és a pontos összeget.

A tárcavezető közölte: a kormány álláspontja az, hogy a magyar szabályozásban előírt nyilvántartásba vételi és közzétételi kötelezettségek nem nehezítették meg a támogatott szervezetek finanszírozását vagy működését. Hozzátette, a bíróság ítélete nem hivatkozik egyetlen konkrét adatra vagy bizonyítékra sem, ami ilyen hatást igazolna.

A miniszter szerint pedig jogos elvárás a társadalom részéről, hogy a civil szervezetek finanszírozásuk forrására is kiterjedően átláthatóan működjenek. A kormány a bíróság ítéletére is figyelemmel biztosítani fogja az ehhez szükséges eszközöket – vetítette előre Varga Judit.

Az EB június 18-i közleményében tudatta, hogy a bíróság szerint Magyarország azáltal, hogy nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek egyes kategóriái tekintetében, és szankciókat helyezett kilátásba
az e kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben, a szóban forgó szervezetek és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyek vonatkozásában hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be.

A dokumentummal kapcsolatban a Századvég Alapítvány közleményben úgy reagált: az EB által támadott civil átláthatósági törvénynek nincsen szankciós jellege, valamint a gyülekezési jog – alkotmányos keretek között – továbbra is gyakorolható Magyarországon, a jogszabály a nyilvánosságot és az átláthatóságot kívánja teljes körűen érvényesíteni a külföldről jelentős összeggel támogatott civil szervezetek vonatkozásában. A szervezet úgy véli, az Európai Unió Bíróságának döntése szélesebb utat nyithat a nyílt társadalom eszméjét hirdető, politikai babérokra törő lobbiszervezetek előtt az egyes uniós tagállamok belső viszonyai, valamint az európai politika befolyásolására, továbbá a nemzetállami keretek gyengítésére és bizonyos külföldi – adott esetben tengerentúli – érdekek artikulálására az európai politikai térben.

Romaügyben is hazánkra támadtak Sorosék


Szégyen és gyalázat az EU-ra nézve, hogy az európai vezetők hallgatnak, miközben Orbán Viktor sorra teszi a romaellenes kijelentéseket – olvasható a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány roma programjának vezetője által jegyzett elemzésben. Zeljko Jovanovics kifogásolja, hogy az unió ugyan elítélte George Floyd meggyilkolását, csak éppen „ki nem nyitná a száját, amikor arról van szó, hogy gyűlölet és brutalitás grasszál a saját háza táján”. Márpedig a kétféle hozzáállás erkölcsileg és politikailag egyaránt ellentmond egymásnak. És csak még megdöbbentőbb, ha hozzávesszük a szélsőjobbos terrorizmus okozta gondokat például Németországban – fakadt ki a spekuláns szervezetének illetékese, felhozva a Mi Hazánk Mozgalom minapi, a Deák téri késelés áldozatai mellett meghirdetett tüntetést is. Ismeretes: a rendőrség elmarasztalta, sőt, megbüntette a budapesti rendezvényt, melyet  Jovanovics nemes egyszerűséggel neonáci felvonulásnak nevez, majd felhozza a gyöngyöspatai kártérítés ügyét is.
(KD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom