Belföld

Lánchíd: nyolc hónapos tétlenség

Karácsony Gergely főpolgármester szembe megy a szakértői vélemények megállapításaival, Facebook-huszárként harcol a kormány ellen, és semmi érdemlegeset nem tesz

A felújítás halaszthatatlan, a források rendelkezésre állnak, Karácsony Gergely, Budapest baloldali főpolgármestere mégsem kezdte el a Lánchíd rekonstrukcióját.

Lánchíd: nyolc hónapos tétlenség
A felújítás hat hónapnál tovább nem halasztható – írták a szakértők
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Immár nyolc hónapja Karácsony Gergely a főpolgármester, aki hetedik hónapja tudja, hogy hat hónapon belül el kellett volna indítania a Széchenyi Lánchíd felújítását, de azóta sem történt semmi. Sőt, még feltételesen sem írták ki tendert a projektre – fogalmazott szerdán Tarlós István az Azonnali.hu-nak adott interjújában. Budapest korábbi vezetője hangsúlyozta, Karácsonyék szánalmas kommunikációs próbálkozásai azért vannak, hogy ne kelljen arra a kérdésre válaszolniuk: az elmúlt nyolc hónapban miért nem történt semmi.

Milyen nyilatkozatokra is utalt Tarlós? Például a főpolgármester legutóbbi Facebook-posztjára, amiben ismét közölte: „A Fidesznek kilenc év sem volt elég a híd felújítására. Ezért fogjuk mi felújítani”. Vagy helyettese, Kerpel-Fronius Gábor komédiába illő mondatára, amely egész pontosan így hangzott: „A folyamat, hogy ezt megcsináljuk, folyamatban van”.

Csakhogy a tények egészen mást képet mutatnak, mint amit Karácsonyék megpróbálnak elhitetni a közvéleménnyel. Miközben, az előző, jobboldali városvezetés a Lánchíd felújítására már 2018-ban jóváhagyott egy tervdokumentációt, egy évvel később a kivitelezői tendert is kiírták – igaz, ezt a drága árajánlatok miatt érvénytelenítették –, így a pénzügyi források rendelkezésre álltak.

A főváros büdzséjében Tarlósék 17,3 milliárd forintot különítettek el a Lánchíd felújítására, amihez a kormány most újabb hatmilliárdos segítséget nyújtana. Ám a baloldali főpolgármesternek csupán arra van affinitása, hogy kuncsorogjon és másra mutogasson.

Karácsony Gergely tisztában van azzal, hogy a rekonstrukciót mihamarabb el kellene kezdeni, hiszen még az előző városvezetés időszakában megrendelt, a Főmterv és a Budapesti Műszaki Egyetem által készített szakvéleményt már a jelenlegi főpolgármester kapta meg. Abban pedig feketén–fehéren leírták, a felújítás hat hónapnál tovább semmilyen esetben sem halasztható.

A szakértők leszögezték: a Lánchíd acélszerkezete súlyosan korrodálódott, egyes helyeken a nyolcvan százalékot is elérheti a rozsdásodás mértéke, és a betonszerkezet is hagy kívánnivalót maga után. A helyzet azonban még elkeserítőbb, hisz az immár Karácsonyék által megrendelt, a Budapest Közút áprilisi állapotjelentése is megállapítja: betondarabok hullhatnak le a szerkezetről, amelyek kárt okozhatnak a híd teherhordó szerkezetében.

Az elmúlt nyolc hónapos hezitálásra a főváros nem tud kielégítő magyarázatot adni, hiszen a korábban drágának tartott közbeszerzésen szereplő ajánlatokban lévő 23,6 milliárd forint még Karácsonyék számításai szerint is elegendő lenne a felújításra.

A történelmi szimbólum állapota napról napra romlik, emiatt a felújítás várható költsége pedig – ahogy arra Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár is több alkalommal felhívta a figyelmet – egyre csak emelkedik. „A Lánchíd felújításába nem kell belehalni, elég lenne elkezdeni dolgozni” – kommentálta a történetet Láng Zsolt, a Fidesz budapesti elnöke.

A Fidesz budapesti közösségi oldalán egy interneten terjedő mémet vettünk át, amelyen az látható, hogy a Lánchíd romjainál Karácsony Gergely még mindig azon elmélkedik, hol lehetne biciklisávot kialakítani. Szerkesztőnk nem vette észre a Szálasi Ferencet ábrázoló fényképpel való egyezést, de egy normális ember nem is Szálasi képpel ébred reggelente! A tartalmat azonnal töröltük, amint jelezték felénk a tévedést. Ezzel szemben a baloldali sajtó soha egy lépést sem tett, amikor például a miniszterelnököt Hitlerként ábrázolták egy címlapon. Visszautasítjuk Karácsony Gergely rágalmait, és kikérjük magunknak minden aljas csúsztatását! – írta közleményé­ben a Fidesz budapesti szervezete. „Ha pedig nincsenek érvei a tehetetlenségére, akkor lenyilasozza az ellenfeleit. Régi, bevált bolsevista módszer” – tette hozzá a Fidesz.

Kapcsolódó írásaink