Belföld

Karácsony lenullázza a fővárosi kezelésű utak felújítását a Kertvárosban

„A pártkatonák összezárnak, a lokálpatrióták lobbiznak.” – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a 16. kerület fideszes országgyűlési képviselője és a Kertváros polgármestere tartott a fővárosi útfelújítások diszkriminatív megnyirbálása miatt. Szatmáry Kristóf és Kovács Péter szerint most lenne indokolt, hogy a baloldal helyi képviselői dudaszóval demonstráljanak egy valóban antidemokratikus döntés ellen. Karácsony Gergely döntése a történelem egyik legsötétebb időszakára emlékezteti a két kormánypárti politikust.

Karácsony lenullázza a fővárosi kezelésű utak felújítását a Kertvárosban
Karácsony Gergely döntése a történelem egyik legsötétebb időszakára emlékezteti Szatmáry Kristófot és Kovács Pétert
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Baloldal = 0.” Ez volt olvasható azon a transzparensen, amellyel Szatmáry Kristóf, a 16. kerület fideszes országgyűlési képviselője és Kovács Péter, a Kertváros szintén kormánypárti polgármestere emelte fel szavát a fővárosi útfelújítások ütemtervének önkényes módosítása miatt.

A két politikus közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy ha a baloldal helyi önkormányzati képviselői komolyan vennék esküjüket, akkor mellébeszélés helyett közösen tiltakoznának a választóikat sújtó diszkriminatív döntés ellen. Szatmáry Kristóf megjegyezte, hogy a napokban színvallásra szólította fel az érintetteket, de nyílt levelére egyik címzettől sem kapott érdemi választ.

„Jó pártkatonákhoz hűen a régi és az új baloldal – az MSZP, a Gyurcsány-párt, a Momentum, valamint a Mindenki Magyarországa Mozgalom – helyi politikusai a hatalmi érdekeket választották a Kertvárosban élők érdekeinek képviselete helyett. Ha valódi lokálpatrióták lennének, akkor olyan elszántan lobbiznának a döntés visszavonásáért, ahogy az előző ciklusban mi lobbiztunk a főváros akkori vezetésénél egyes kertvárosi fejlesztésekért.” – hangsúlyozta a parlamenti képviselő.

A Kertváros polgármestere pedig arra emlékeztetett, hogy a baloldaltól sosem volt idegen a kollektív büntetés alkalmazása. „A Kertváros leghangosabb ellenzéki képviselője év elején a kormány híveinek „számontartását” szorgalmazta. Mára odáig jutottunk, hogy Budapest első embere százezreket büntet azért, amiért demokratikus választáson a jobboldalra bízták lakóhelyük vezetését.” – mondta Kovács Péter.

Budapest főpolgármestere májusban egy személyben írta át a fővárosi fenntartású utak felújításának 2023-ig szóló ütemtervét. Karácsony Gergely azt a különleges jogkört használta ki, amely a járványhelyzetben megillette a polgármestereket. A döntés értelmében nem korszerűsítik a fővárosi kezelésű úthálózatot négy olyan kerületben, ahol a képviselő-testületben a jobboldal adja a többséget.

A 16. kerületben a Magtár, illetve a Rózsa utca felújítása marad el úgy, hogy a helyi önkormányzat saját forrásból elkészíttette a terveket, beszerezte az engedélyeket, majd a dokumentumokat ingyen átadta a fővárosnak. A sajtótájékoztatón a résztvevők felidézték Budapest vezetőjének egyik első ígéretét.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, miután átvette elődjétől, Tarlós Istvántól a hivatalt, hogy olyan főpolgármester akar lenni, aki azokat is képviseli, akik nem rá szavaztak. A főpolgármester listájára a 16. mellett a 17., a 21. és a 23. kerület került fel. A négy kerületben él Budapest lakosságának közel 15%-a.

Kapcsolódó írásaink

Lánchíd: nyolc hónapos tétlenség

ĀKarácsony Gergely főpolgármester szembe megy a szakértői vélemények megállapításaival, Facebook-huszárként harcol a kormány ellen, és semmi érdemlegeset nem tesz