Belföld

Soltész: Megötszöröződött a nemzetiségek támogatása az elmúlt 10 évben

Az elmúlt tíz évben a kormány sokat tett a nemzetiségek megamaradásáért, például megötszöröződött a támogatásuk - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Soltész: Megötszöröződött a nemzetiségek támogatása az elmúlt 10 évben
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A műsorban a nemzetiségek jogairól szóló törvény elfogadásáról beszéltek, amelynek egyik célja az „etnobiznisz” visszaszorítása.

Erről az államtitkár elmondta, azt tapasztalták, hogy vannak olyanok, akik „megérzik a pénz szagát”, és próbálnak bizonyos nemzetiségi közösségek közelébe kerülni anélkül, hogy egyébként ezek közé tartoznának.

A sarkalatos törvény keddi módosításai közül kiemelte, hogy a nemzetiségi diákok olyan iskolákban tanulhatnak, amelyek nemzetiségi tulajdonban vannak.

Soltész Miklós azt mondta, a magyarországi nemzetiségek helyzete jó hatást gyakorol a külkapcsolatokra is: az elmúlt tíz évben egyre jobb lett a viszony Horvátországgal, Szerbiával, Szlovákiával, Szlovéniával, és nem mondanak le arról, hogy Ukrajnában és Romániában is meghozzák a kedvet a „magyarok iránti tisztelethez”.

Kapcsolódó írásaink