Belföld

„Képmutató a baloldal az önkormányzatokat illetően”

A Fidesz-frakció szerint képmutató, amit a baloldal tesz az önkormányzatok finanszírozását illetően.

„Képmutató a baloldal az önkormányzatokat illetően”
Varju László
Fotó: MH/Purger Tamás

A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke és baloldali politikusok nyilatkozatára reagált. Varju László szerdán sajtótájékoztatón felháborítónak nevezte, hogy a kormánypárti képviselők szavazatukkal megakadályozták, hogy a meghívott polgármesterek és szakszervezeti vezetők elmondhassák a jövő évre javasolt büdzséről alkotott véleményüket az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén.

A Fidesz-frakció szerdai közleménye szerint az önkormányzatok jövőre 118 milliárd forinttal többet kapnak, mint idén, ez 16 százalékos növekedés.

A gazdaságvédelmi akciótervben indított munkahelyteremtő beruházásokkal pedig tovább emelkedik majd a helyi iparűzési adó is - írták.

Úgy vélekedtek: természetes, hogy a járvány elleni védekezésből az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket, ez ugyanakkor nem kormányzati elvonás, hanem szolidaritás.

A baloldali megszorítások 197 milliárd forintot vontak el az önkormányzatoktól. Akkor Varju László és párttársai, sőt mai önkormányzati vezetők - például Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere - is igennel szavazott.

Egyetlen MSZP-s volt, aki akkor tiltakozott, ellene etikai eljárást indítottak - olvasható a közleményben.
 

Kapcsolódó írásaink