Belföld

A kormány mindent megtesz a demográfiai helyzet javításáért

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy javítsa a magyar demográfiai helyzetet, ehhez mind az infrastrukturális, mind pedig a szakmai háttér adott - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden a Szent János kórház felújított Budai Meddőségi Centrumának átadásán.

A kormány mindent megtesz a demográfiai helyzet javításáért
Kásler Miklós: A kormány megteremtette a meddőségi kezelések infrastrukturális lehetőségeit
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Kásler Miklós elmondta: az év első hónapjainak tendenciája kedvező volt, hiszen 5 százalékkal több gyerek született, mint az előző év azonos időszakában.

A miniszter úgy fogalmazott: 1100 évvel ezelőtt nagyjából kétszázezer magyar érkezett a Kárpát-medencébe; elindult a nemzetté válás, és azóta is a Kárpát-medence legnépesebb nemzete a magyar.

Mint elmondta, a magyarországi demográfiai helyzet évszázadokon át folyamatoson változott, és bizonyos társadalmi okokra visszavezethetően a párok egyre később kötnek házasságot, később vállalnak gyermeket, így minden hetedik pár esetében jelentkeznek meddőségi problémák.

A Szent János kórház felújított Budai Meddőségi Centrumának átadása
A Szent János kórház felújított Budai Meddőségi Centrumának átadása
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az elmúlt tíz évben háromszorosára nőtt a meddőségi problémák miatt orvoshoz forduló 40 év feletti nők aránya - tette hozzá.

Kásler Miklós kiemelte: a kormány megteremtette a meddőségi kezelések infrastrukturális lehetőségeit, homogén ellátórendszer jött létre, amelyre a kormány több mint 9 milliárd forintot fordított.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: Magyarországon a legmagasabb a családpolitikára jutó GDP-arányos ráfordítás az Európai Unióban.

Objektum doboz

A 2010-ben meghirdetett családbarát kormányzás során igyekeznek a családokat támogató lehetőségeket bővíteni - tette hozzá, rámutatva arra is, sikerült egy olyan meddőségi centrumot létrehozni, amely a remények szerint hozzá fog járulni ahhoz, hogy minél több haszonélvezője legyen a kormány családtámogatási rendszerének.

Konc János, a Szent János Kórház meddőségcentrumának vezető főorvosa felidézte, hogy az intézményben 1992-ben indult a meddő párokat segítő program, és abban az évben 23 beavatkozást végeztek, amelyből három gyerek született. Mára a beavatkozások száma 1500 körüli évente.

A főorvos bízik abban, hogy az egységes ellátási és finanszírozási rendszer további eredményeket hoz ezen a területen.

Takács Péter, a Szent János kórház főigazgatója elmondta, a Budai Meddőségi Centrumot 1 milliárd 60 millió forintból újították meg, helyiségeket alakították át és a legkorszerűbb műszerek segítik a munkát.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom