Belföld

Baloldali kötődésű kamucégektől rendelt maszkokat és teszteket Karácsony

Olyan cégektől szerzett be védőmaszkokat a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat, amelyek nem tartozott bele a gyógyászati termékek forgalmazása, a Sorostól kapott egymillió eurós adományból pedig Gyurcsány egykori miniszterének is jutott: 120 millió forintért rendelt koronavírus-teszteket a főváros a második Gyurcsány-kormányban és Bajnai kabinetjében is az egészségügyi tárcát vezető Székely Tamás cégétől.

Baloldali kötődésű kamucégektől rendelt maszkokat és teszteket Karácsony
A Karácsony Gergely által vezetett Fővárosi Önkormányzat a baloldali holdudvarhoz köthető cégektől szerzett be védőeszközöket
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mint ismeretes, Karácsony Gergely március 30-án jelentette be, hogy George Soros amerikai milliárdos egymillió eurót adományoz Budapestnek a koronavírus elleni védekezésre.

Az Origo összeállítása alapján ennek az összegnek a jelentős része a baloldali holdudvarhoz köthető cégeknél kötött ki.

A Fővárosi Önkormányzat ráadásul olyan cégektől rendelt védőmaszkokat, amelyeknek a tevékenységi körébe korábban nem tartozott bele a gyógyászati termékek forgalmazása, kereskedelme.

Ezen cégek weboldallal sem rendelkeznek, vagy amennyiben rendelkeznek is, nem tartalmaznak terméklistát, vagy bármilyen érdemi információt, ami alapján arra lehetne következtetni, hogy alkalmasak ezen termékek beszerzésére.

Ez már csak azért is különösen érdekes, mert a Fővárosi Önkormányzat a veszélyhelyzet adta lehetőséggel élve ezeknél a megrendeléseknél nem folytatott le közbeszerzést.

Még Karácsony bejelentése előtt, 2020. március 23-án az EU Buses.eu Kft.-vel jött létre szerződés 35 ezer darab sebészeti maszk beszerzésére a főváros részéről. A szerződés értéke több mint 11 millió forint volt. A szerződés megkötését nem előzte meg beszerzési eljárás.

A cég fő tevékenysége egyéb szárazföldi személyszállítás, a NAV adatbázisa szerint nincs bejelentett alkalmazottja, és weboldala sincs. A cég ügyvezetője, Illés Gábor Miklós korábban egy biztosítási ügynöki, bróker tevékenységi körű cég vezető tisztségviselője volt.

2020. március 30-án a Rotatech Holding Kft.-vel kötött adásvételi szerződést a Fővárosi Önkormányzat 250 ezer FFP2 maszk beszerzése miatt több mint 200 millió forint értékben.

A társaság fő tevékenysége egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatás, de április 24-től, a szerződéskötés után bejegyezték a gyógyászati termék kiskereskedelmét is a tevékenységek közé. A cégnek a NAV adatbázisa szerint nincs bejelentett alkalmazottja, és weboldala sincs.

A cég ügyvezetői és tulajdonosai Török Zsolt, illetve Zhou Weihui nevű személyek. Török Zsolt a For&Go Bt. képviselője és beltagja, melynek tevékenysége személygépjármű-kereskedelem, míg kínai üzlettársa pedig illatszer-kereskedelemmel foglalkozik (Scudy Kft.). A szerződés megkötése hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alapján történt.

2020. március 30-án a Fővárosi Önkormányzat a Business Rally Hungary Kft.-vel kötött adásvételi szerződést 1,5 millió sebészeti maszk beszerzésére. Ennek vételára közel 300 millió forint volt.

A társaság cégnyilvántartás szerinti fő tevékenysége konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése, weboldala szerint szolgáltatásaik: arculattervezés, marketing, tanácsadás, szoftverfejlesztés.

A cég ügyvezetője, egyben tulajdonosa Kodolányi Endre, aki egyrészt a számítógépes programozással, weboldal készítéssel foglalkozó WEBGARDEN Kft. tagja és ügyvezetője, másrészt a Speciális Állatmentő Egység vezetője.

Weboldaluk szerint a cég a COVID-19 járvány idején orvosi szájmaszkokat és KN95 maszkokat importál főként önkormányzatoknak, gyógyszertáraknak, közüzemeknek. Ezzel kapcsolatban azonban más érdemi információ nem található az oldalon.

Tájékoztatásuk szerint hamarosan a lakosság számára is elérhető online webshopot indítanak, ahol a jelenlegi piaci árak feléért lehet majd hozzájutni a járvány idején elengedhetetlen védőfelszereléshez.

Tény, hogy a szajmaszk.co linkről valóban elérhető egy webshop, kapcsolattartásra azonban csak egy e-mail címet adtak meg. A Business Rally Hungary Kft.-nek egyébiránt a mai napig sem szerepel a tevékenységi köre között a gyógyászati termékekkel való kereskedelem.

Gyurcsány minisztere is verseny nélkül kapott megbízást

2020. április 16-án a Fővárosi Önkormányzat 120 millió forintért kötött szerződést koronavírus-gyorstesztre a Kelen Kórház Kft.-vel. Ennek a társaságnak az egyik ügyvezetője a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kormány egészségügyi miniszteri tisztségét betöltő Székely Tamás. A szerződést hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében kötötték meg.

Székely Tamásnak, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon egykori miniszterének a cégétől is rendelt koronavírus-teszteket a főváros
Székely Tamásnak, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon egykori miniszterének a cégétől is rendelt koronavírus-teszteket a főváros
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

2020. április 3-án a Corden International Kft.-vel kötött szerződést a főváros 3,8 millió forint értékben a szociális ellátás biztosításában részt vevő dolgozók és ellátottak szűrésére, melyben kapcsolattartóként a Pesti Úti Idősek Otthonának vezetőjét jelölték meg.

A 2020. április 6-án és 2020. április 16-án létrejött további három szerződés célja szintén a szociális ellátás biztosításában részt vevő dolgozók és ellátottak szűrése volt. Április 16-án két szerződést kötöttek, így jött ki a két napra a három szerződés.

Mindhárom szerződés külön-külön 3,8 millió forintot tett ki, tehát összesen 11,4 millió forintot. A szerződéskötéseket a rendkívüli helyzetre hivatkozva nem előzte meg közbeszerzési eljárás.

2020. április 23-án kötötte a főváros a Corden International Kft.-vel. A szerződés 10 000 darab gyorsteszt megrendeléséről rendelkezett 190 millió forintért. A főváros csak a fenti gazdasági szereplőt hívta fel ajánlattételre, és ennek alapján került sor a szerződés megkötésére.

A szerződés célja a fővárosi egészségügyi és szociális ellátás biztosításában részt vevő dolgozók és a hajléktalanellátásban, illetve idősotthoni ellátásban részesülő, egyes fertőzésgyanú alá eső ellátottak körében történő szűrés volt.

Kapcsolódó írásaink