Belföld

A kamuvideó tiltott pártfinanszírozás gyanúját is felveti

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselőjének egyik Brüsszelben dolgozó munkatársa készítette a magyar egészségügyről álhíreket és rágalmakat terjesztő baloldali kamuvideót. A szocialisták újabb csúfos lebukásán túl az ügy a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is felveti - mutat rá a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának lapunkhoz eljuttatott sajtóközleménye.

A kamuvideó tiltott pártfinanszírozás gyanúját is felveti
Ujhelyi István és Tóth Bertalan
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„A Magyarországnak járó európai uniós források szabályos felhasználásáért nap mint nap aggódó szocialista európai parlamenti képviselő láthatóan nagyvonalúan bánik a saját képviselői irodájának működésére fordítható pénzekkel” - mutat rá a Fidesz képviselőcsoportjáak közleménye.

A Fidesz emlékeztet: az elmúlt napokban nyilvánosságra került információk szerint Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő egyik Brüsszelben dolgozó munkatársa volt annak az MSZP által megrendelt és közzétett álmentős baloldali kamuvideónak a készítője, amelyben egy magát mentőápolónak kiadó nő számtalan, hazugnak és rágalmazónak bizonyult állítást fogalmaz meg a magyar egészségügyben a koronavírus járvány idején tapasztalt viszonyokról. 

„Miután kiderült, hogy a nő semmilyen egészségügyi nyilvántartásban nem szerepel, az MSZP törölte a videót a közösségi média felületeiről, azonban nem vállalt felelősséget az országos botrányért. Később Ujhelyi munkatársa a Facebook-oldalán maga volt kénytelen elismerni, hogy részt vett a baloldali kamuvideó elkészítésében” - emlékeztet a Fidesz.

A kormánypárt képviselőcsoportja ugyanakkor felhívja a figyelmet: az Európai Parlament szabályzata szerint a képviselők által alkalmazott és az EP által fizetett munkatársak tevékenysége kizárólag a képviselő európai parlamenti munkájával összefüggő feladatokra terjedhet ki.

„Ujhelyi István munkatársa nem a képviselő, hanem annak pártja számára végzett munkát, ami súlyos szabálytalanságnak és tiltott pártfinanszírozásnak minősül” - emeli ki a közlemény. 

A Fidesz arra is emlékeztet: az MSZP 2013-ban már érintett volt egy videóhamisítási botrányban, amelyben fizetett szereplők hazugságokkal és álhírekkel akarták lejáratni egy időközi választás kampányában a kormánypártot. A botrány kirobbanása után mind az MSZP kommunikációs igazgatója, mind az álvideót publikáló ellenzéki portál, a hvg.hu főszerkesztője kénytelen volt lemondani a tisztségéről.

„Példátlan botrány, hogy egy politikai párt a koronavírus járvány idején ahelyett, hogy aktívan fellépne a járvánnyal kapcsolatos fake news híresztelésekkel szemben, maga gyártat és tesz közzé a hivatalos közösségi média csatornáin keresztül az egészségügy helyzetével kapcsolatos álhíreket és rágalmakat tartalmazó baloldali kamuvideót” - hangsúlyozza a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja, amely a súlyos botrány kivizsgálása érdekében az Európai Parlament etikai kérdésekben illetékes Elnökségéhez, illetve az uniós források felhasználásával megvalósult tiltott pártfinanszírozás gyanújának ügyében az Európai Csaláselleni Hivatalhoz (OLAF) fordul. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom