Belföld

Százmilliárd plusz a településeknek

Elvonásokkal sújtja a jobboldali kerületeket a főváros, Budafok-Tétényben például csak a szükséges útfelújítások másfél százalékára vállalkozik a következő négy esztendőben

Az elmúlt hetekben mást sem szajkóz Karácsony Gergely, minthogy a kormány megszorításai miatt nem jut pénz a Lánchíd felújítására, a betervezett fővárosi fejlesztések, útfelújítások megvalósítására. A tények azonban ellentmondanak a főpolgármester kijelentéseinek.

Százmilliárd plusz a településeknek
Karácsony keddi sajtótájékoztatóján is az állítólagos megszorítást panaszolta
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Budapest működése stabil, elvárható, hogy a többi önkormányzathoz hasonló képlet alapján támogassa a kevésbé tehetős önkormányzatokat – hangsúlyozta tegnap Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Leszögezte: a számok alapján egyértelmű, hogy Budapest a leggazdagabb önkormányzat, amely messze a legtöbb állami támogatást kapja, és az elmúlt tíz év kormányzati politikájának a legnagyobb nettó haszonélvezője. Az adósságkonszolidációból, a fejlesztési forrásokból és az iparűzésiadó-bevételek növeléséből lakosságarányosan jóval kedvezőbben részesedett, mint más önkormányzatok – közölte az államtitkár.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója posztjában kiemelte: amíg 2010 előtt a balliberális Gyurcsány–Bajnai-kormányok 198 milliárdot vontak el az önkormányzatoktól, addig a jelenlegi kormány válságintézkedései nyomán 2021-ben 118 milliárd forinttal több jut a településeknek.

Mindennek ellenére Karácsony Gergely folyamatosan a kormány megszorításait emlegeti, és a jobboldali kerületeket diszkriminálja. Ez derült ki a négy kormánypárti kerület polgármestereinek hét eleji
tájékoztatóján. Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere akkor elmondta, hogy Karácsony politikai döntést hozott, amivel lenullázta négy, nem baloldali vezetésű kerület útfelújítási keretét. Hozzátette: amíg Karácsony a jobboldali
kerületektől megvonta a felújításokat, addig a balliberális oldalon bőkezűen osztogat, például a Bajnai Gordon volt miniszterelnök XII. kerületi villájához vezető út is megújul.

A négy említett kerület mellett más jobboldali vezetésű városrészek is hátrányos megkülönböztetés áldozatai lettek. Ezt bizonyítja Budafok-Tétény helyzete. A lapunk birtokába jutott információk szerint Karácsony intézkedései rendkívül kedvezőtlenül érintik a XXII. kerületet is. „A főváros kezelésében lévő szinte valamennyi utunk felújításra szorul. Mint ismeretes, minden olyan út, útszakasz, amelyen tömegközlekedés zajlik, a főváros kezelésében van, ami esetünkben 58 utat jelent, összesen 44 216 folyóméter hosszúságban. Ezek túlnyomó többségének a felújítása nem tűr halasztást, hiszen mind a közlekedésre, mind pedig az itt élők mindennapjaira kihatással van. Az elmúlt időszakban önkormányzatunk többször kérte a fővárost ezek felújítására, megjelölve a legsürgősebbnek tartott beavatkozásokat” – tájékoztatott a kerületi önkormányzat.

Közölték: a fővárosi önkormányzat a szükséges útfelújítások másfél százalékára vállalkozik a következő négy esztendőben, mindössze 573 méter útszakasz rendbe tételét tervezik a kerületben. Ráadásul ez a szinte elhanyagolható fejlesztés is egy kevésbé forgalmas utat érint.

„A Kővirág sor útburkolatának javítása az általunk jelzett problémás útszakaszok listájában a nyolcadik helyen állt. Az itt élők véleménye és a tapasztalatok szerint a forgalmat és a jelenlegi műszaki állapotot tekintve további hét útszakasz felújítása is sürgetőbb lenne” – írta a budafoki önkormányzat, amelynek véleménye szerint a legsúlyosabb probléma a Kossuth Lajos utcán tapasztalható, ahol jelentős a tömegközlekedés, és ez az útburkolaton is meglátszik. A legutóbbi útfelújítási döntéseknél azonban a kerület javaslatait a főváros nem vette figyelembe.

Az útfelújítások elmaradása mellett más forrásokat is elvont a főváros, a legfájóbb Budafok belvárosát érinti. A Városház tér rekonstrukciója a XXII. kerület legfontosabb terének és környékének a rendezése a kerület szempontjából kiemelkedő feladat. A beruházás illeszkedik a „budai fonódóvillamos-közlekedés megteremtése”, illetve a budapesti
villamos- és trolibuszfejlesztés elnevezésű projekthez. A rekonstrukció I. ütemének tervezett költsége szerepelt a Fővárosi Önkormányzat költségvetésében is, ám végül elvontak az eredetileg kétmilliárd forintos támogatásából, és mindössze hatszázmillió forintot hagytak erre a célra az idei költségvetésben.

Ezzel veszélybe került a fontos közterület fejlesztése.

Illegális lenne a szálló a Városházán


A Fővárosi Önkormányzat épületébe Karácsony Gergely továbbra is hajléktalanszállót tervez, noha erre Budapest Főváros Kormányhivatalának állásfoglalása és a főpolgármester által is elfogadott belvárosi építési szabályzat sem ad lehetőséget. Az V. kerületi önkormányzat lapunkkal közölte: elfogadhatatlannak tartja, hogy Karácsony figyelmen kívül hagyja a hajléktalanszálló létesítése kapcsán a belvárosiak véleményét. Pedig már több mint 4700 tiltakozó aláírás gyűlt össze a tervezett hajléktalanszálló ügyében. „A 2020. márciusban hatályba lépett kerületi építési szabályzatban a Városháza épülete és telke külön Vt–V/3 övezetbe tartozik, amelyen nem létesíthető szállás jellegű létesítmény. Ezt a helyi építési szabályzatot a Fővárosi Önkormányzat is megkapta véleményezésre, és ezt követően elfogadta, azzal együtt, hogy a Városháza épületében nem létesíthető szállás – írta az önkormányzat. Kiemelték: a meglévő építmény részleges vagy teljes rendeltetésváltozása és a belső átalakítása ügyében egyeztetést sem kezdeményezett a főpolgármester. Elvárható, hogy Karácsony Gergely tisztában legyen az általa tervezett beruházás jogi környezetével, és tudja, hogy amennyiben a kerületi építési szabályzatnak ellentmondó beruházást valósít meg, az illegális” – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink