Belföld

Orbán Viktor: Rendkívüli jogrendre nincs szükség

A koronavírus-járvány várható második hulláma és a gazdasági hatások orvoslása miatt 2021 is gazdaságvédelmi év lesz - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor: Rendkívüli jogrendre nincs szükség
Orbán: Az első csatát megnyertük
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az első csatát a vírussal szemben megnyertük, ez már a zsákban van - mondta a kormányfő a koronavírus-járvány elleni küzdelem állásával kapcsolatban.

A járványügyi készültség megmarad, így lesz egy azonnali bevetési egység, az Operatív Törzs dolgozik tovább, és fennmarad a kórházparancsnoki rendszer is, a tisztifőorvos jogkörei pedig megerősödnek.

Hozzátette, számos európai országénál sikeresebb volt a magyar védekezés, sőt általában a közép-európai országok rendkívül sikeresen védekeztek. Az állampolgárok fegyelmezettsége, a gyors kormányzati döntések, az eltökélt orvosok, ápolók együtt gyakran többet érnek, mint a pénz - jegyezte meg Orbán Viktor.

Az idősekről nem szabad elfeledkezni, még akkor sem, ha jól láthatóan mindenki felszabadulásként éli meg, hogy normálisan lehet élni. „Nagyon sok idős életét megmentettünk, ezt nem szabad kockáztatni, őket továbbra is védeni kell” - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor a gazdasági lépésekről azt mondta, hogy minden második nap kap egy jelentést a munkanélküliség helyzetéről, és hány embert mentettek meg a munkahelyeken. Egyelőre több mint egymillió munkahelyet sikerült megmenteni - tette hozzá. Nem segélyt akarunk adni - mondta a kormányfő.

Az eddigi gazdaságvédelmi lépésekről szólva a kormányfő közölte: jóval egymillió fölött van azoknak a munkahelyeknek a száma, amelyek kormányzati beavatkozás híján megszűntek volna.

Most egy gazdaságvédelmi időszakban vagyunk, ha jól csináljuk a következő másfél évben a gazdaságpolitikát, fantasztikusan jövünk ki a helyzetből - emelte ki Orbán, aki szerint most a gazdasági siker és a kormányzati munka minősége mindennél szorosabban kapcsolódik össze.

A kormányfő bízik benne, hogy nem a pénz mennyisége a legfontosabb, hanem annak értelmes elköltése a gazdaság szempontjából.

„Senki nem tudja, hogy az ami történt a járvány első hullámában, milyen mértékben vetette vissza a gazdaságunkat. A gazdasági hatások orvoslása nem végezhető el néhány hónap alatt, ezért kell jövőre is erre összpontosítani” - mutatott rá.

„Éppen ezért a 2021-es költségvetés is a gazdaság védelméről és a járvány elleni védekezésről szól majd. Bízom benne, hogy sikerülni fog, hiszen korábban már sikerült egy nehéz válságot kezelni 2010 után” - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök szerint a hitelmoratórium a kevesebb pénzzel rendelkezők számára jelentett segítséget, és az ország többsége mégiscsak ilyen emberekből áll, tehát ez az intézkedés fontos volt. „Ez az eszköz Európában is példátlan, komoly terhet ró a bankokra” - mutatott rá Orbán, kiemelve: több mint kétezer milliárd forint maradt az embereknél.

Megjegyezte: noha a bankok nem hívei a kamatmoratóriumnak, de lehet velük tárgyalni, és sikerült olyan megoldást találni, hogy nekik is „viselhető a dolog”. Hozzáfűzte, hogy a törlesztések felfüggesztése nem eredményez később kamatos kamatot. „Ha van erős kormány, akkor még a világ nagy finánctőkéseivel is (...) értelmes megállapodásokra lehet jutni” - fogalmazott.

Egy csónakban ülünk, együtt sírunk, együtt nevetünk, az önkormányzatoknak is hozzá kell járulni a védekezéshez, különben az nem lesz sikeres - mondta a kormányfő, rámutatva: ha valaki ki akar bújni a védekezésből és a kormányzat azt megengedi, akkor mindenki ki akar majd bújni ez alól a kötelezettség alól. Orbán Viktor kiemelte: az önkormányzatoknak jövőre több pénz jut a költségvetésből, az önkormányzatok büdzséje jövőre jelentősen nő, és adóbevételekből is több lesz önkormányzati szinten is.
„Tehát semmi ok arra a hangütésre, amit most tapasztalunk” - jelentette ki.

Az Európai Bizottság helyreállítási alapja kapcsán a V4-ek teljes egyetértésre jutottak csütörtöki csúcstalálkozójukon - emelte ki a kormányfő, hozzátéve, hogy nem vált valóra azok vágya, akik reménykedtek abban, hogy a visegrádiak nem jutnak megállapodásra.

„A pénzt először meg kell keresni, utána kell elkölteni. Ingyenpénz nincs, még ha úgy is tűnik, hogy hitelből lehet költekezni. Ha valaki úgy érzi, hogy jól áll és a jövőjében is megbízhat, ezért vállalja a hitelfelvétel kockázatát, azt tegye mindenki a saját kockázatára, ebbe a manőverbe ne vonjon be másokat. Ez a magyar gondolkodás, márpedig az EU most az ezzel ellenkező útra lép” - emelte ki Orbán.

„Ez a javaslat nem mi vagyunk, de be kell látnunk, hogy vannak országok, amelyek nagyon nagy bajban vannak” - mondta a kormányfő, rámutatva, hogy a franciák, az olaszok, a görögök nem biztos, hogy kibírják a járvány okozta visszaesést, ezért találták ki a hitelfelvételt. „Ha berzenkedek is ellene, egyszer, kivételesen muszáj ezt az eszközt alkalmazni, de nem fogadhatjuk el azt, hogy baleknak nézzenek bennünket. A közép-európai országokkal nem lehet kibabrálni, tisztességes és fair eljárásra van szükség, akkor az egész terv megvalósítása elviselhető lesz” - mondta Orbán Viktor.

Közölte: pénteken Budapestre látogat Igor Matovic szlovák miniszterelnök a két ország közötti együttműködés megerősítése céljából. Matovicot a Szlovákiában élő magyarok jó támogatójának, rendes embernek nevezte, akinek „van szíve”.

Arra a kérdésre, hogy köszönetet mond-e majd a szlovák kormányfőnek a Trianon 100. évfordulóján tett bocsánatkéréséért, Orbán Viktor azt válaszolta: „a bocsánatkérés a politikában egy nagyon nehéz dolog, és nem is tartunk erre igényt szerintem”, inkább korrekt viszonyra kell törekedni.

A magyar történelem sem hibátlan, de Trianon példátlan igazságtalanságát semmilyen bocsánatkérés nem fogja orvosolni - fejtette ki, úgy fogalmazva: nem arra törekszik, hogy a múltra vonatkozóan tegyenek egymásnak „sebnyalogatós” kijelentéseket; „nem a múltat kell megváltoztatni, azt nem tudjuk, ezért a múltra vonatkozó megjegyezések szép gesztusok, de nem jön belőlük semmi”.

A jövő az érdekes: „a 20. századot elvesztettük, de a 21. századot a magyarok meg fogják nyerni, egy emelkedő, erősödő és győztes ország vagyunk, és azok is leszünk a következő időszakban” - jelentette ki, hangsúlyozva: egy emelkedő Magyarországot egy emelkedő Közép-Európában képzel el. Ezért a szlovák kormányfő jövőre nézve tett megjegyzéseit tartja értékesnek, amelyek a közös magyar-szlovák sikerekről, összefogásról szólnak.

„Az a mi magyar ügyünk, hogy enyhít-e vagy nem a 100 évvel ezelőtti igazságtalanságon néhány mondat. Az enyémen speciel nem enyhít, nem mondom, hogy nem veszem észre az ilyen mondatokat, de ez nem érdekel. Az érdekel, hogy a szlovák és a magyar nép milyen pontokon működik együtt.” „Egy erősödő nép vagyunk, aki társakat keres a sikeres jövőhöz” - zárta szavait.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Korózs és kínos köre

ĀNyomozás indult rémhírterjesztés miatt az álmentőssel készített szocialista interjú ügyében – A stáblistára felkerülhet a bajai videóbotrány egyik szereplője, Török Zsolt is