Belföld

Nézőpont: A Jobbik 2022-re feleslegessé válhat

A Jobbik támogatottsága a 2018-as választási eredmény kevesebb mint felére süllyedt, az aktív szavazók 9 százaléka voksolna az ellenzéki pártra - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatásából.

Nézőpont: A Jobbik 2022-re feleslegessé válhat
Új műsorhoz új szelfi kell. Z. Kárpát Dániel, Patocskáné Kőrösi Anita és Jakab Péter
Fotó: MH/Purger Tamás

A Nézőpont kutatói megállapították: „a szélsőjobboldaliként indult párt szavazóinak ma már csak 35 százaléka tartja magát jobboldalinak”. Éppen ezért felvetődik a kérdés, hogy a többi baloldali párt így „fölösleges riválist vagy hasznos segítséget lát-e a Jobbikban”.

A Fidesz 52 százalékos támogatottsága az aktív szavazók körében csökkenti bármilyen ellenzéki formáció győzelmi esélyeit - emeli ki a kutatás.

A pártpreferencia alakulása
A pártpreferencia alakulása
Fotó: Nézőpont Intézet

A Nézőpont a részletekről közölte, hogy az év eleji magas (51 százalékos) szinten áll a Fidesz az aktív szavazók körében, ami „szinte biztossá tenné egy most vasárnapi országgyűlési választási győzelmét”. A járványkezelés miatt a kormánypárt támogatottsága az aktív szavazók körében az 55 százalékot is elérte, azaz a Fidesznek magas támogatottsága ellenére is van még népszerűségi tartaléka - olvasható az intézet összegzésében.

Az intézet szerint „a kormánypárt sikere egyben az ellenzéki pártok kudarca is”. A Momentum és a DK továbbra is fej-fej melletti küzdelmet folytat egymással, amelyben június elején az előbbi vezetett (az aktív szavazók körében 14, illetve 12 százalékos támogatottsággal).

Az MSZP és az LMP önállóan indulva továbbra sem tudna bekerülni a parlamentbe (4, illetve 2 százalék), így mindketten az ellenzéki összefogásban érdekeltek „a túlélésük érdekében”.

A Nézőpont értékelése szerint a baloldali közös lista szempontjából különösen érdekes a Jobbik helyzete: a párt 10 százalék alatti támogatottsága állandósult (jelenleg 9 százalék), de a volt pártelnök, Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea országgyűlési képviselő kilépése a frakcióból azonnal nem mutatkozott meg a párt támogatottságán.

A jobbikosok értékrendje változott
A jobbikosok értékrendje változott
Fotó: Nézőpont Intézet

A következő hónapok kulcskérdésének nevezte a Nézőpont, hogy Jakab Péter pártelnök jól taktikázott-e, ugyanis a Jobbik szimpatizánsainak csak 35 százaléka tartja magát jobboldalinak, márpedig egy nem csak jobboldali érzelműeket megszólító Jobbik a többi baloldali párt számára „nem segítséget, hanem fenyegetettséget jelent és ezért a baloldali összefogás szempontjából könnyen fölöslegessé válhat”.

Kapcsolódó írásaink

Százmilliárd plusz a településeknek

ĀElvonásokkal sújtja a jobboldali kerületeket a főváros, Budafok-Tétényben például csak a szükséges útfelújítások másfél százalékára vállalkozik a következő négy esztendőben

Korózs és kínos köre

ĀNyomozás indult rémhírterjesztés miatt az álmentőssel készített szocialista interjú ügyében – A stáblistára felkerülhet a bajai videóbotrány egyik szereplője, Török Zsolt is

Orbán: Hazánk fair uniós csomagot akar

ĀA gazdag országok több pénzt kapnának az EU helyreállítási alapjából, mint a szegényebbek, ez nem maradhat így – szögezte le a magyar miniszterelnök a V4-ek csúcstalálkozóján