Belföld

A Kúria szerint kijelenthető: Czeglédy kampánypénzt gyártott a DK-nak

A Kúria sem adott igazat a Demokratikus Koalíciónak, így elbukta a felülvizsgálati eljárást Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselővel szemben - írja a Pesti Srácok.

A Kúria szerint kijelenthető: Czeglédy kampánypénzt gyártott a DK-nak
Az adócsalásért elítélt Czeglédy Csaba és Gyurcsány Ferenc korábban a bíróságon
Fotó: MH

A bukott miniszterelnök pártja még azért perelte be Budai Gyulát, mert 2017-ben a Kossuth Rádióban azt mondta: a Gyurcsány és a DK ügyvédjeként is ismert Czeglédy Csaba bűnszervezetétől törvénytelen összegek kerülhettek a DK-hoz és az MSZP-hez, Czeglédyék kampánypénzt gyárthattak a két pártnak. A képviselő még arra is felhívta a figyelmet, hogy Czeglédy bűnszervezete a vád szerint több mint hatmilliárd forinttal károsította meg az államot, a Gyurcsány-féle Altus Portfólió Kft. pedig többször adott kölcsön az ügyvédhez köthető Human Operator Zrt.-nek.

Személyiségi jogi pert indítottak Budai Gyula ellen, ám azt első- és másodfokon is elveszítették. A Fővárosi Ítélőtábla tavaly januárban jogerősen teljes egészében elutasította a DK keresetét.

A személyiségi jogi per másodrendű felperese, a korábban adócsalásért elítélt Czeglédy Csaba - a DK-hoz hasonlóan - egymillió forint sérelemdíjat követelt Budai Gyulától, ám az ítélőtábla a keresetét 90 százalékban elutasította, így csupán százezer forint sérelemdíjjal kell beérnie.

„Az alperes az alapul szolgáló tényeket nem torzította el, nem hamisította meg, azokat nem tüntette fel hamis színben, azokból teljes mértékben okszerűtlennek nem tekinthető következtetést vont le, amely a véleménynyilvánítási szabadság magasabb szintű oltalmát élvezi. Az alperes a jelentős közérdeklődésre számot tartó ügyben álláspontját jogszerűen fejtette ki, véleménye nem indokolatlanul bántó, sértő, lealázó”

- mondta ki a jogerős döntés.

Ezt az ítéletet tartotta most fenn hatályában a Kúria, amelynek felülvizsgálati határozatát a napokban postázták a feleknek - írja a Pesti Srácok.

A Kúria megerősítette: „valós tényekből levont következtetés” történt, így nem jogsértő annak kimondása, hogy a DK-hoz törvénytelen módon kerültek pénzösszegek Czeglédytől, és hogy Czeglédy feladata volt a kampánypénz gyártása.

A Kúria azt is leszögezte: a Budai Gyula által ismertetett és a következtetés alapjául szolgáló tények a logika szabályai szerint is, együttesen megteremtik az alapját annak a véleménynek, hogy Czeglédy a DK pártfinanszírozása érdekében tevékenykedett.

Emellett azt is megállapították, hogy tényszerű, valóságnak megfelelő volt Budai Gyula azon kijelentése, miszerint Czeglédy cége diákokat és nyugdíjasokat károsított meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom