Belföld

„Pikó András a baloldal balfácánja”

Józsefváros történetének legnagyobb korrupciós botránya lehet a kerületi közétkeztetés külföldi kézbe adása – kommentálta a balliberális polgármester legújabb húzását Vörös Tamás, a Fidesz–KDNP VIII. kerületi frakcióvezetője

Tovább romlott a helyzet a Pikó András vezette Józsefvárosban – nyilatkozta lapunknak Vörös Tamás, a kerületi Fidesz–KDNP frakcióvezetője. Mint mondta: miközben arra van pénz, hogy támogatóinak megemelje a fizetését, a polgármester a koronavírus-járvány elleni küzdelem hőseitől elvonja a szolgálati lakásokat.

„Pikó András a baloldal balfácánja”
Tizenhárommilliárd forinttal adták át a kasszát, még sincs pénz fejlesztésre – mondta Vörös Tamás
Fotó: MH/Purger Tamás

– Lapunknak korábban azt mondta: Pikó András polgármester tevékenységét az önkormányzati vagyon elkótyavetyélése, a balliberális holdudvar busás kifizetése és megszorító intézkedések jellemezték. Történt változás a veszélyhelyzet ideje alatt?

– A helyzet egyértelműen romlik. A polgármester józsefvárosiakkal fizetteti ki a politikai szövetségeseit, támogatóit: baloldali politikusoknak jócskán megemelte a fizetését, kampányfőnökének, a hírhedt Soros-aktivistának pedig külön irodát nyittatott. A kerületi polgárok eltartják Pikó András újságíró barátait is, hiszen mára baloldali médiumokból érkezett vonalas újságírók dolgoznak az ócska propagandakiadvánnyá züllesztett Józsefváros Újságban is. Pikó és a baloldali pártok potentátjainak eltartása több százmillió forint pluszköltséget jelent Józsefváros számára, ahhoz az időszakhoz képest, amikor a Fidesz–KDNP-s vezetése volt a kerületnek.

– Milyen járványügyi intézkedéseket hozott a városvezető?

– A józsefvárosi intézkedések nem voltak jelentősek, kimerültek a facebookos magamutogatásban. A helyi Fidesz–KDNP ezzel szemben több ezer időssel tartotta a kapcsolatot, rengeteg rászorulónak szerveztük meg az ellátását. Szinte mindegyikük panaszkodott amiatt, hogy az önkormányzattól nem kereste őket senki. Pikó András „rátermettségét” jól jellemzi, hogy nyolc pottyantós illemhely kihelyezésével kívánt bekapcsolódni a járvány elleni harcba. Hogy a fertőzésveszélyes, higiéniai szempontból is problémás mobil wc-k kihelyezésének mi az értelme, arra még nem kaptunk magyarázatot. Egyébként ezeknek az állapota botrányos és közegészségügyi veszélyt jelent. Ennél is felháborítóbb, hogy józsefvárosi családok által lakott ingatlanba költöztettek be hajléktalanokat a járvány kellős közepén. Pikó elvette a koronavírus elleni küzdelem hőseitől, a rendőröktől, egészségügyi dolgozóktól a szolgálati lakásokat is. Felelőtlen és dilettáns lépések sora jellemzi a városvezetés döntéseit. Zöld mivoltuk kimerül abban, hogy a buszmegállókban rovaroknak, elsősorban méheknek kívántak élőhelyet biztosítani, egészséges fák vegetációs időszakban történő kivágása már nem gond nekik.

– Történt-e bármilyen egyeztetés a frakciókkal?

– Miközben más településeken sikerült megoldani a folyamatos egyeztetést a frakciókkal, itt hasonlóról nem tudunk beszélni. Természetesen nagy szavak ezzel kapcsolatban is elhangzottak a polgármester részéről, ám szokás szerint semmi nem lett belőlük.

„A helyi Fidesz–KDNP ezzel szemben több ezer időssel tartotta a kapcsolatot, rengeteg rászorulónak szerveztük meg az ellátását”
„A helyi Fidesz–KDNP ezzel szemben több ezer időssel tartotta a kapcsolatot, rengeteg rászorulónak szerveztük meg az ellátását”
Fotó: MH/Purger Tamás

– Mi szükség volt a kerületi közétkeztetés „privatizálására”? A városvezető döntése értelmében magyar helyett külföldi hátterű céggel kötött ugyanis szerződést az önkormányzat. Miért épp most mondták fel a magyarok szerződését?

– Józsefváros öt éve, nyilvános közbeszerzési eljárást követően szerződött egy céggel a feladat ellátására, amely azóta folyamatos volt. Pikó András a válsághelyzet utolsó napjait használta ki arra, hogy saját jogkörben nyilváníthasson érvénytelennek egy szerződést, és szintén maga határozhasson az új beszállítóról. Érdekes, hogy a több száz milliós szerződés nyertesét előbb nevezte meg döntésében a polgármester, mint hogy lefolytatta volna a beszerzési eljárást, azaz előbb volt meg a győztes, mint verseny. Ekkora szerencsétlenkedést tényleg csak komédiákban látni. Mégis szomorú ez az eset, mert ez lehet Józsefváros történetének legnagyobb korrupciós botránya. Beszédes az is, hogy a dokumentumokat rejtegeti az önkormányzat. Ha Pikónak fogalma sincs milyen papírokat ír alá, akkor azért, ha pedig tudja, akkor azért alkalmatlan polgármesternek. Mindenesetre a kerületi Fidesz–KDNP-frakció a közbeszerzési hatósághoz fordult az ügyben, hogy kiderüljön, mit művel a kerületi baloldal a józsefvárosi közpénzekkel.

– A privatizáció mellett egy másik baloldali „válságrecept” is felbukkant a VIII. kerületben, a megszorításokból sem volt hiány. Mit gondol erről?

– A kormánypártok stabil költségvetéssel, tizenhárommilliárd forinttal adták át a Józsefváros vezetését Pikó Andrásnak. Ehhez képest az első lépése az volt a baloldali városvezetésnek, hogy karácsony előtt elvette a szociális és egészségügyi dolgozók év végi jutalmát. Leálltak a kerületi fejlesztések, érdemben nem jut pénz semmilyen felújításra, a kerület fejlődését leállították. Józsefváros közbiztonsága sem fontos a baloldal számára, az ország egyik legjobban működő polgárőrségével Pikó felmondta az együttműködési megállapodást.

Vörös Tamás: Józsefváros közbiztonsága sem fontos a baloldal számára
Vörös Tamás: Józsefváros közbiztonsága sem fontos a baloldal számára
Fotó: MH/Purger Tamás

– A VIII. kerület 2010–2019 között a városrehabilitáció egyik fellegvára volt a fővárosban. Most mégis arról lehet hallani, hogy az Orczy tér nagyon várt felújítása is elmarad.

– Legutóbb Karácsony Gergely törölte fel Pikó Andrással a padlót, hiszen a főváros vezetése elvonta Józsefvárostól az útfelújításokra szánt összeget. Nyilván politikai szövetségesével, Józsefváros jelenlegi polgármesterével azért tehet meg ilyet a főpolgármester, mert ő is tudja, hogy a gyengekezű, csetlő-botló Pikó András nem fog szót emelni ez ellen, nem lép fel a kerületiek érdekében.

– Hogy áll Józsefvárosban a közbiztonság?

– Ez egyáltalán nem fontos a baloldal számára. Ideológiai töltetű, a valósággal köszönőviszonyban nem lévő jelszavaikat pufogtatják. Látni, hogy még soha nem találkoztak valódi, hús-vér választópolgárral. Pikó András kiszolgálja politikai támogatóit, a hajléktalanlobbista és szélsőliberális személyek egyéni érdekei fontosabbak számára, mint az itt élők biztonsága. Ezért a kerületieknek tűrniük kell, hogy Pikó és támogatói hajléktalanellátót csináltak a közterületekből és a társasházak lépcsőházaiból. A balliberális politikusok számára mindig kényelmesebb volt, ha Józsefváros szegényház jellegét fenntartják, nem bajlódnak városfejlesztéssel. Se polgárőrség, se erős rendőrség nem kell Pikóéknak. Viszont többször kiállt a polgármester a környéken élők életét ellehetetlenítő Auróra közösségi ház és a benne működő kocsma mellett. Úgy fest, a kerületi lakók nem, csak a balhés, szélsőséges alakok és intézményeik fontosak Pikó számára.

– Van viszont, amiben élen járnak a baloldali polgármesterek: ez a közösségi médián keresztül történő kommunikálás. Pikó is itt vívja szélmalomharcait – például az egymilliárd forintnyi fejlesztési forrás kapcsán. Mi történt ezzel a pénzzel?

– Pikó András elbénázta a csaknem másfél milliárd forintos kormányzati támogatás lehívását. Csak egy adatlapot kellett volna kitöltenie, sajnos ezt sem sikerült. Ezek után pedig – igazi balfácánhoz méltóan – nem önmagában, másban találta meg a hibát. Amióta Pikó hatalmat kapott, nem tesz semmilyen értelmes, a kerület fejlődését előmozdító lépést. Ehelyett kommunikál a közösségi oldalakon, és a Fidesz–KDNP-s vezetés által felújított tereken felvett videóüzeneteiben mondja el, mi miért nem fog megvalósulni a vezetése alatt. Pikó semmilyen választási ígéretét nem tartja be, ez persze nem újdonság a baloldalon. Mégis szomorú, hogy egy legyintéssel intézik el a balos, liberális politikusok, hogy becsapták a választóikat.

– Ha már a közösségi médiánál tartunk, úgy gondolom, érdemes kitérni képviselőtársa, Szarvas Koppány Bendegúz közéleti megnyilvánulásaira. Pár héttel korábban még akasztotta volna a fideszeseket, legutóbb Trianonból űzött gúnyt. Mi lehet a célja a képviselőnek?

– A Gyurcsány-rajongó, ma momentumos, szélsőséges, erőszakos és „nyomokban bolsevista” politikus indulatai nem férnek bele a normális politikai közegbe. Nem is maga a képviselő az érdekes, ő csak egy politikai troll, Lenin-fiú. Az igazi probléma az, hogy sem a Momentum támogatását élvező Pikó, sem a Momentum elnöke nem határolódott el politikusuk vállalhatatlan viselkedésétől, nem zárták ki és nem mondatták le mandátumáról. Sőt, még elnézést sem kértek.

Kapcsolódó írásaink