Belföld

Júniusban folytatódik Czeglédyék büntetőpere

Az előkészítő ülést távmeghallgatással tartja meg a Kecskeméti Törvényszék a költségvetési csalással vádolt ügyében

A koronavírus-járvány miatt nem nyilvános előkészítő ülést tart június 25-én a költségvetési és gazdasági csalással vádolt Czeglédy Csaba és társai ügyében a Kecskeméti Törvényszék – közölte lapunkkal Sárközy Szabolcs, az első fokon eljáró bíróság szóvivője.

Júniusban folytatódik Czeglédyék büntetőpere
A maffia-bűncselekménnyel vádolt Czeglédy Csabát tömik pénzzel a DK-s polgármesterek a fővárosban
Fotó: MH/Purger Tamás

Az előkészítő ülést távmeghallgatás kereté­ben tervezi megtartani a bíróság – hangsúlyozta a szóvivő, ám ez még az említett időpontig, a különleges jogrend megszűnése után változhat. A vádlottaknak személyesen kell megjelenniük a bíróságon, kettesével, hármasával helyezik el őket tárgyalótermekben, míg a vádat képviselő Csongrád Megyei Főügyészség szegedi székhelyéről vesz részt az ülésen. A júniusi lesz a monstre perben a legutolsó előkészítő ülés, ősszel pedig megkezdődik a büntetőper. Ennek pontos időpontját még nem tűzte ki a törvényszék – tette hozzá Sárközy.

Megírtuk, hat vádlott esetében már jogerős ítélet született, ők beismerő vallomást tettek és egyezséget kötöttek a vádhatósággal a büntetésük mértékéről, s annak letöltését meg is kezdték. Még két olyan vádlottja van a pernek, akiket a korábbi előkészítő tárgyalásokon nem hallgattak meg, egyikük éppen a szombathelyi önkormányzati képviselő, az MSZP és a DK ügyvédje, az első rendű vádlott, Czeglédy Csaba.

A baloldali politikus ügyvédi irodája két DK-s vezetésű fővárosi önkormányzattól is jelentős összegű megbízást kapott. Budapest Főváros Kormányhivatala törvényességi felügyeleti eljárás keretében az arányosság és szükségesség elve alapján vizsgálta Niedermüller Péter (DK) erzsébetvárosi polgármesternek a Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával kötött 29 millió forintos szerződését. A kormányhivatal vizsgálatában megállapította: a szerződéskötés jogsértően történt. A döntést csak az illetékes kerületi bizottság hozhatta volna meg, a veszélyhelyzet megszűnését követően. A kormányhivatal törvényességi felhívásában felszólította a polgármestert, hogy harminc napon belül szüntesse meg a törvénysértést, és helyezze hatályon kívül a döntésről szóló jogsértő határozatot.

Kapcsolódó írásaink