Belföld

Hírhamisítás az MSZP-nél: Korózs Lajos magyarázkodik, a párt meghátrált

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mellett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) nyilvántartásában sem szerepel az az MSZP által mentőtisztként feltüntetett nő, aki a párt videójában Korózs Lajossal beszélget a koronavírus-járvány miatt a kormány által elrendelt kórháziágy-előkészítések vélt áldozatairól. A szocialista képviselő magyarázkodik, és az álmentős Németh Athinának is ellentmondásos megszólalásai vannak.

Hírhamisítás az MSZP-nél: Korózs Lajos magyarázkodik, a párt meghátrált
Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő
Fotó: Facebook

Vasárnap délután az MSZP Facebook-oldalán jelent meg az a videó, amelyben Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke az OMSZ belvárosi központja előtt arról beszél, örül, hogy megadatott neki, hogy megismerhette Németh Athinát, „ezt a nagyszerű asszonyt”, aki éjjelente mentőtisztként tevékenykedett, nappal pedig tíz, „kórházakból kidobott” beteg hospice-ellátását végezte.

A témát Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a parlament hétfői ülésén is felhozta. Válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megemlítette a megjelent propagandavideót és azt mondta: a nő semmilyen egészségügyi dolgozói adatbázisban nem szerepel, korábban sem mentőtiszt, sem egészségügyi szakdolgozó nem volt. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) is cáfolta, hogy a nő a munkatársuk lett volna.

„Ne állítsanak valótlanságokat, itt egyértelműen erről van szó. Sikeres volt a magyar védekezés, ne próbálják ilyen történetekkel lejáratni az egészségügyben dolgozók valós teljesítményét” - szólított fel Rétvári.

A Magyar Nemzet érdeklődésére Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke megerősítette, hogy ilyen vagy hasonló nevű tagjuk nincs, és Németh Athina az Állami Egészségügyi Ellátóközpont alap- és működési nyilvántartásában sem található. Balogh hozzátette, hogy ebben mindenkinek szerepelnie kell, aki Magyarországon az egészségügy bármely területén tevékenykedik. Ahhoz pedig, hogy nyilvántartásba vegyék, kötelező a MESZK-tagság.

A nő később a Samaritanus Mentőszolgálat dolgozójának vallotta magát, ám hamar kiderült, hogy ez sem igaz.

„A nő nem áll/állt szolgálatunk alkalmazásában. Szolgálatunk elhatárolódik a riportban elhangzottaktól és a megszólaló személyétől is” – tette egyértelművé a Samaritanus Mentőszolgálat.

A Magyar Nemzetnek sikerült elérnie Németh Athinát, aki azt mondta, hogy egészségügyi végzettségét Németországban szerezte, és egy német tulajdonú magán mentőtársaság alkalmazottja, ám hogy melyiknek, azt nem árulta el.

Szavai hitelességét nagyban megkérdőjelezi, hogy egy másik interjújában azt mondta, 1983-ban mentőtiszti főiskolát végzett Budapesten. Ugyanakkor az MSZP videójában azt állította, hogy 43 éve dolgozik mentősként, tehát nem 1983 óta, hanem állítása alapján 1977 óta.

A nő története hónapok óta kering ellenzéki körökben, a Klubrádióban már április végén megszólalt az állítólagos ápoló, később feltűnt például Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán, ahol a most is előadott történetet tartalmazó kommentekben támadta a kormányt, egyben felajánlva, hogy otthoni ápolást nyújt azoknak, akiknek el kellett hagyniuk a kórházakat a járvány kapcsán meghozott intézkedések miatt.

Az MSZP egyébként a szóban forgó videót később törölte, Korózs Lajos az ATV Egyenes beszéd című műsorában ezt az OMSZ érzékenységével indokolta. A szocialista politikus a stúdióban arra a kérdésre, hogy miért az OMSZ központja előtt vették fel a videót, azt felelte, hogy ő „nem operatőr, ezért nem tudja, hogyan kell megkomponálni egy ilyen felvételt”.

Korózs korábban a 24.hu-nak is nyilatkozott az ügyben, elmondta,

semmilyen módon nem ellenőrizte Németh Athina hátterét.

Az MSZP törölt videója:

Objektum doboz

Az ügy további érdekessége, hogy az OMSZ cáfolata után az MSZP kiadott egy közleményt, amelyben azt írták: „A videóban nyilatkozó hölgy mentősként dolgozik egy magánszolgáltatónál. Egy olyan cégnél, amely már az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése előtt is hosszú évek óta együttműködött az Országos Mentőszolgálattal. Sőt a koronavírus elleni harcban a napi munkájukat az OMSZ koordinálja. Maga a mentőszolgálat is elismeri, hogy a betegszállítók is részt vállalnak és segítik az OMSZ életmentő munkáját. Így az érintett hölgy is.”

Csakhogy később ezt a közleményt is eltávolították...

Ismerős ismerősök és további csalások

Mindenképpen érdekes, hogy Németh Athina erős baloldali kapcsolatokkal rendelkezik - legalábbis ez derül ki Facebook-oldaláról. Ismerősei között megtalálható

  • Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke;
  • Demszky Gábor korábbi főpolgármester,
  • Magyar Bálint volt oktatási miniszter,
  • Wittinghoff Tamás, Budaörs baloldali polgármestere,
  • Dercsényi Dávid, a hvg volt, a Pesti Hírlap jelenlegi munkatársa,
  • Bakács Tibor (Settenkedő).

Az Origo újságírója már korábban is találkozott Németh-tel. Évekkel korábban Németh Athina Facebookon ismeretlenül írt neki azzal az ürüggyel, hogy ő a Kossuth-díjas magyar filmrendező, Herskó János lánya. Miután a zsurnaliszta szívesen írt volna egy portrét a filmművészről, ezért megkereste a „lányát”. Miután telefonon felhívta, Krisztinavárosban egy étteremben találkoztak, azonban azonnal feltűnt neki, hogy valami nem stimmel a nő körül. „Megismételte, hogy Herskónak a lánya, amiket mondott, az valamelyest összhangban is volt Herskó élettörténetével, de azért voltak súlyos hiányosságok is benne” - fogalmazott.

Mivel eléggé gyanús volt számára a dolog, ezért Herskó János tanítványainál rákérdezett arra, hogy az ismert rendezőnek van-e ilyen lánya. Kiderült, hogy akivel Sztankay Ádám találkozott, egészen biztosan nem a lánya - írja a portál.

A különböző internetes fórumok tele vannak Németh Athina kétes történeteivel. „Ez a Németh Athina egy csöves csaló. Ápolóként ismerem ápolói csoportokból, ahol mindig magán ápolói munkát keresett. Aztán egy hozzátartozó leírta, mit művelt a demens beteggel. Aludt és ivott egész nap egy trottyos mackónadrágban.. miközben a néni magatehetetlenül feküdt tele pelenkával” - írta az egyik hozzászóló az Elég Facebook-oldalán.

Másutt azt írják, Németh „balesetbiztosításokat tukmál rá másokra telefonon keresztül”. Ezt látszik alátámasztani, hogy a nő adatlapján elérhető olyan kép, ahol egy biztosítócég molinója előtt beszél.

Ha ilyen könnyen lebuktatható a csaló, az MSZP-nek is tudnia kellett, hogy a nő hazudik. Minden bizonnyal olyasmivel házalt náluk, ami megfelelt politikai céljaiknak. Nem kizárt, hogy egy zavarodott asszony állapotát használták ki, tudatosan - írja az Origo.

A baloldal nem először kezd álhírterjesztésbe

A DK-s Vágó István még március 11-én közösségi oldalára kitett posztjában arról írt, hogy

a magyar kormány két dolgon spórol egyszerre: kevesebb vírusteszt, kevesebb nyugdíjas. Ez az állítás nem volt igaz, annál is inkább, mert kormány többek között az idősek érdekében hozta meg a szigorú rendelkezéseket.

Március 13-án a Demokratikus Koalíció egy lejárató videót készített Orbán magára hagyja a magyarokat címmel, amelyben arról volt szó, hogy nincsenek légeztetőgépek Magyarországon - noha nemcsak elég lélegeztetőgép van az országban, hanem több ezer készülék is készenlétben állt, illetve áll jelenleg is.

Március 17-én Gyurcsány Ferenc volt belügyminisztere, Lamperth Mónika a közösségi oldalán arról posztolt: nem kizárható, hogy a kormány ki akarja irtani az időseket.

Április 1-jén Arató Gergely, a DK képviselője mondta azt: „Orbán Viktor diktatúratörvénnyel szüntetné meg az önkormányzatok döntési jogát." Ezzel szemben az önkormányzatoknak továbbra is minden döntési jogköre megvan, olyannyira, hogy Karácsony Gergely baloldali főpolgármester a mai napig a Fővárosi Közgyűlés mindenfajta megkérdezése nélkül hoz döntéseket.

Április 4-én Schauta Marcell, a Momentum nagykanizsai elnöke a helyi újságnak azt mondta: „és ha már lélegeztetőgépre kerülne, az már egyben a halálos ítéletet is jelenti számára". Szerencsére az országban a járvány ideje alatt nagyon kevesen kerültek lélegeztetőgépre, és azoknak a jelentős része is meggyógyult.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője április 17-én azt mondta: a Fidesz nem szavazta meg az Európai Parlamentben a koronavírus elleni fellépést, noha a Fidesz EP-képviselői minden koronavírus elleni fellépést támogattak az uniós testületben.

Április 21-én Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt: „Egyre inkább az látszik, hogy a kórházi ágyak ilyen drasztikus kiürítése ugyanazt a funkciót tölti be, mint a menekültkérdésben a kerítés. Persze előkészíthetnek egy későbbi ágyszámcsökkentő reformot is, de az már biztos, hogy Orbán egy újabb politikai lehetőségként tekint a vírusra. Ugyanis, amióta kihirdették a veszélyhelyzetet, azóta jobban tudja, hogy mit akar a politikai ellenzékkel csinálni, mint a vírussal, vagy az azt követő gazdasági válsággal." Ezzel szemben a kormány azóta benyújtotta a veszélyhelyzet lezárását szolgáló törvényjavaslatot, és az egészségügyi ellátás jelentős része is újraindult.

Az egész világon Magyarországon haltak meg a legtöbben - kürtölte világgá Szabó Tímea április 22-én. A Párbeszéd társelnöke azt nem vette figyelembe, hogy míg például Belgiumban egymillió emberből 830-an haltak meg, Magyarországon csak 57-en.

Május 12-én Kunhalmi Ágnes arról számolt be, hogy azért szállítják vidékről a betegeket Budapestre, hogy ezzel is Karácsony Gergelyt tegyék felelőssé majd a sok beteg miatt, és rontsák a budapesti statisztikákat - noha a statisztikákban azonban mindenki a lakóhelye szerinti településhez került.

Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő a német ZDF-nek nyilatkozott arról, hogy milyen kevés a maszk. Megemlítette, hogy mindössze 8 millió maszk érkezett az országba, de a hivatalos adat szerint már akkor több mint 80 millió maszkot szerzett be az állam.

Május 14-én Bencsik János független (korábban jobbikos) képviselő a Jahn Ferenc Kórházban csinált egy videót arról, hogy milyen silány védőfelszereléseket kapnak az egészségügyi dolgozók. Később ezt a kórházigazgató cáfolta, sőt a képviselőt fel is jelentették. Kiderült, Bencsik egy látogatóknak fenntartott köpenyt mutogatott úgy, mintha az orvosi védőfelszerelés lenne.

Kapcsolódó írásaink