Belföld

Számtalan lehetőség várja a táborozni vágyó gyermekeket

A nyári programok során angol nyelvet, vitorlázást is tanulhatnak a gyermekek, de megismerkedhetnek a színjátszással, a vízi sportokkal, vagy akár legózhatnak is

Komoly segítséget jelent a szülőknek, hogy a kormány engedélyezte a napközis, valamint az ottalvós nyári táborok szervezését – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból. Utánanéztünk a lehetőségeknek.

Számtalan lehetőség várja a táborozni vágyó gyermekeket
A kormány döntésének értelmében napközis, június 16-tól pedig ottalvós nyári táborokat is tarthatnak Magyarországon a szervezők
Fotó: MH

A kormány döntésének értelmében napközis, június 16-tól pedig ottalvós nyári táborokat is tarthatnak Magyarországon a táborszervezők. „Nagyon örülünk a döntésnek, különösen annak, hogy nem várt a kormányzat a hónap végéig. Így a szülőknek is több idejük nyílik a foglalásra, illetve a startpisztoly eldördülésére váró táborszervezők folytathatják a munkát, megnyithatják a jelentkezéseket” – mondta Tóth Béla, a Taborfigyelo.hu vezetője.

Jelentős segítség a szülőknek, hogy szervezhetők napközis és ottalvós nyári táborok az előírások betartásával, mert a koronavírus-járvány miatt sokan kivették a szabadságukat – közölte reprezentatív kutatása alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs). A felmérés szerint a válaszadó szülők negyedének komoly problémát jelent tizennégy éven aluli gyermekük felügyelete a nyári szünet idején és fele tervezi, hogy táborba küldi gyermekét a vakáció ideje alatt.

Ugyan a kormány engedélyezte a táborok megtartását, ez nem jelenti azt, hogy a szervezőknek nem kell fokozottan ügyelniük a védelmi előírások betartására. Amint arra Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs minapi tájékoztatóján is rámutatott: a táboroknak rendelkezniük kell olyan elkülönítővel, ahová a fertőzésgyanús gyermekeket vagy személyzetet el lehet helyezni, illetve aki a betegekre vigyáz, annak védőfelszereléssel is. Hozzátette: háromszáz fő feletti tábor esetében helyben kötelező az orvosi ellátás.

A táboroknak otthont adó ingatlanokban ezen felül rovar- és rágcsálóirtást szükséges végezni, és természetesen minél több helyen kell kézfertőtlenítőket kihelyezni. Ajánlják továbbá, hogy a táboroztatók a szabadban rendezhető tevékenységeket részesítsék előnyben a foglalkozások során.

De vajon a táboroztatók felkészültek-e a várható rohamra? Ennek próbált lapunk utánajárni. „Június
8-tól fogjuk pontosan kommunikálni a részleteket, de az biztos, hogy mindenképpen tervezünk napközis táborokat az egyszülős gyerekeknek” – mondta lapunknak Nagy Anna, az Egyszülős Központ stratégiai és társadalmi kapcsolatokért felelős munkatársa.

Az Ökumenikus Segélyszervezet is megtartja nyári táborait, amelyeket az intézményeik látókörébe került családok számára hirdetnek meg. „Elsősorban hátrányos helyzetű és bántalmazott gyerekeket várunk” – közölte lapunkkal Kis Boáz sajtóreferens. Augusztusban terveznek két egyhetes ottalvós tábort Kastélyosdombón, az intézményeik pedig újragondolják a nyári napközis táborokat, amelyek tematikáját még most alakítják. Főként olyan programokban (kézműves-foglalkozások, zenei fejlesztés, sport) gondolkodnak, amelyek kis csoportokban is végezhetők. Kerülni kívánják azokat a helyeket, ahol sok ember fordul meg. Mindezt adományokból valósítják meg, a szervezet erre is gyűjt a nemrégen indult Felhőtlen gyermekkor kampányában. A kiválasztott gyermekeknek ingyenes a tábor.

„Átérezve a járvány okozta nehézségeket és a rendkívüli körülményeket, feladatunknak érezzük megfizethető táborok szervezését” – válaszolta érdeklődésünkre Ábrahám Csaba, a Győri VSE ügyvezető elnöke. Több tábort is meghirdettek, vannak a sportágspecifikusak, amelyek elsődlegesen a saját sportolóiknak szólnak, kajak–kenuban, vízilabdában, szinkronúszásban. Akad azonban olyan program is, ahova a vízi sportok szerelmeseit várják, olyanokat, akik még nem sportolók, árulta el. Hozzátette: a táboraikat június 15-től hirdették meg, és szinte egész nyáron folyamatosan zajlanak majd, általában hétfőtől péntekig. A sportágaik bemutatása mellett más mozgásformák, játékok is szerepelnek a programban, ennek érdekében több helyi sportegyesülettel is együttműködnek. Az áraik 20 és 26 ezer forint között mozognak a szolgáltatások függvényében. A táborozás ára tartalmazza a belépő/bérleti díjat, naponta az ebédet, valamint a felügyelet díját.

Ötnapos napközis táborokat szervez a fővárosi Lepketábor is a 3–K Kaszásdűlői Kulturális Központban. Turnusaik július 6–10. és 13–17. között zajlanak. Lesz színjátszó, musical-, bábos, filmjátszó és zenei alkotótábor is – válaszolta kérdésünkre Csernák Enikő programvezető. A táborokba reggel nyolc órától lehet hozni a gyermekeket, a programok 9 órától 16 óráig tartanak, felügyeletet fél hatig biztosítanak. A táborok ára 41 ezer forint. A díjszabás tartalmazza a foglalkozások árát, napi két étkezést, továbbá a fagyi- és gyümölcsnapokat, ásványvizet, a táborokban használt eszközöket, kellékeket.

Aki vitorlázni taníttatná gyermekét, és a Balaton déli partjának közelében él, a Fonyódi Vitorlás Egyesületbe is viheti csemetéjét. Veégh Csilla, a gyerektáborok szervezője közölte: három turnusban, július 20–24., július 27-31. és augusztus 3–7. között várják a vitorlázni vágyókat, a foglalkozások hétfőtől péntekig 9-17 óráig tartanak. A tábor díja 39 500 forint/fő/hét, de három fő és afelett ötezerrel, míg tizenöt fő felett 7500 forinttal kevesebbe kerül. Az ár magába foglalja az oktatást, az ebédet és az ásványvizet.

„Minimum hat fő jelentkezése esetén június 22-től a nyár végéig indítunk napközis táborokat” – jelezte Rozs-Viski Gabriella, a debreceni Oxford Nyelviskola oktatásszervezője. Várják az angoltudásukat fejleszteni akaró diákokat, az ötnapos napközis tábor 35 ezer forintba kerül, ami tartalmaz napi három étkezést, az angolórákat, valamint a projektfoglalkozások díját és anyagköltségét. A foglalkozások naponta reggeltől délutánig tartanak, de igény szerint akár további gyermekfelügyeletet is vállalnak.

Három napközis turnust tart a Kockaépítő tábor Nyíregyházán – felelték érdeklődésünkre Hován Andrea és Hován Róbert szervezők. Táborukban a legózásé a főszerep, de mindennap többórás szabadtéri programot is beiktatnak a programba, hiszen nem zárhatják egész nap a négy fal közé az ötévesnél idősebb gyermekeket, fejtették ki.

Ellátogatnak majd a botanikus kertbe, a helyi strandra, a nyíregyházi LEGO-gyárba, lesz kincskereső túra, és még lovaglásra is lehetőség nyílik. A tábor költsége harmincezer forint öt napra, ami a programokon kívül napi háromszori étkezést foglal magában. Itt is lehetőség nyílik hosszított, kilencórás gyermekfelügyelet igénybe vételére, már reggel fél nyolctól várják a játszani szerető kicsiket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom