Belföld

Kiemelt figyelmet kap az egészségbiztonság az idei vándortáborokban

A június 16-án induló idei vándortáborokban különösen nagy figyelmet fordítanak az egészségbiztonságra - hangsúlyozta az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kiemelt figyelmet kap az egészségbiztonság az idei vándortáborokban
Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az önkéntességet és adományozást koordináló kormányzati akciócsoport vezetője beszédet mond a június 16-án induló vándortáborokról tartott sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Révész Máriusz kiemelte: még az eddigieknél is fontosabb, hogy lesznek idén vándortáborok, ugyanis március 16-tól a koronavírus-járvány miatt a gyerekek élete megváltozott, nem mehettek iskolába, nem találkozhattak társaikkal és kevesebbet mozogtak.

A vándortábor minderre „gyógyír”, a gyerekek a természetben, közösségben vannak és mozognak - mutatott rá. A táborok 28 ezer forintba kerülnek, ez tartalmazza az egyheti szállás, az ellátás és a programok költségét.

A koronavírus-járvány kapcsán Révész Máriusz arról beszélt, hogy a vándortáborok a legbiztonságosabb táborok közé tartoznak, ugyanis a gyerekek egy héten keresztül zárt közösségben vannak 20-30 fős csoportokban és kevés kontaktust létesítenek.

Közölte: a tanárok számára kedvezményes és jó színvonalú képzéssel kívánják vonzóvá tenni a táborokat; egy hétre 100 ezer forint külön díjazásban is részesülnek.

Révész Máriusz kitért arra, hogy a tavaly kiírt novellaíró- és fotópályázat mellett idén versírópályázatot is hirdetnek a gyerekeknek. Június első felében jelenik meg egy, a legjobb magyar kortárs költők vándortáborokról írt antológiája - mondta.

A fideszes politikus szavai zárásaként arra biztatta a szülőket és a tanárokat, hogy éljenek a vándortáborok kínálta lehetőségekkel, ugyanis - mint fogalmazott - az a nyár egyik legnagyszerűbb programhete lesz a gyerekeknek és a legnyugodtabb pihenést nyújtó időszaka a szülőknek.

Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára a többi közt jelezte, hogy az erdei vándortáborokban a tavalyi hét útvonal idén további kettővel bővült, így a gyerekek a Zemplén, a Mátra, a Pilis, a Börzsöny, a Bakony, a Mecsek, a Vasi-Hegyhát mellett idén a Vértes és a Zselic kulturális értékeit is megismerhetik. Hangsúlyozta, hogy táboraik biztonságosak, fenntarthatók és fontos a közösségépítő szerepük.

Virág Benedek, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájának vándortábor-projektvezetője tájékoztatása szerint a táboraik célja a fizikai mellett a szellemi egészség megőrzése. A zarándoklat során mintegy 20 kilométert tesznek meg a csoportok, és olyan helyszínekre látogatnak el, amelyek több mint ezer éve fennállnak, köztük Tihany, Bakonybél és Pannonhalma bencés közösségeihez.

Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség projektkoordinátora egyebek mellett arról beszélt, hogy a járványhelyzet miatti egészségügyi szabályokat úgy szeretnék betartatni a gyerekekkel, hogy „az majdhogynem szórakozás legyen”.
 

Kapcsolódó írásaink