Belföld

Beperelik a Pesti úti idősotthont az egyik áldozat rokonai

Pert indít az édesanyját gyászoló Csüri Krisztián és felesége a Pesti úti idősotthonban történtek miatt, mert nem tudnak belenyugodni abba a sok szörnyűségbe, amit Julika nénivel tettek a fővárosi fenntartású intézményben.

Beperelik a Pesti úti idősotthont az egyik áldozat rokonai
Beperelik a Pesti úti idősotthont az áldozatok rokonai
Fotó: Fotó: MH/Purger Tamás

A Ripost azt írta, tavaly november óta egyre embertelenebb körülmények között élt a Pesti úti idősotthonban a hölgy, állapota rohamosan romlott, hagyták kiszáradni, éhezni-szomjazni, míg végül elhunyt.

Nem csak Csüri édesanyjával bántak így, a körülmények, személyi és tárgyi feltételek nem voltak adottak az idősek megfelelő gondozásához. Az elhunyt családja elmesélte az ügyvédnek, hogy a szomszéd ágyban fekvő másik idős hölgy annyira éhes volt, hogy a párnája sarkát rágta.

Súlyosabb a helyzet, mint gondoltam – mondta Futó Barnabás ügyvéd a lapnak. Most, hogy láttam ezeket a fotókat és videót a néniről, az iratokat a kórházi kezeléseiről és a halála körülményeiről, hallom ezt a sok borzalmat, amit a hozzátartozók elmesélnek, egészen el vagyok képedve. Itt több súlyos jogsértés is történt, ez teljesen egyértelmű. Így bánni idős emberekkel… ez egészen elképesztő! - tette hozzá.

Az ügyvéd szerint túl a felelősség megállapításán, Csüriéknek kártérítés is jár, kétféle jogcímen. A család havonta 80-90 ezer forintot fizetett az otthonnak Julika néni ellátásáért, ezért cserébe az otthon szerződésben vállalta, hogy biztosítja az ápolást, gondozást, állandó orvosi felügyeletet és a kórházba szállíttatást szükség esetén, napi négyszeri étkezést és a gyógyszeres ellátást.

Ebből szinte semmi nem valósult meg tavaly november óta – tette hozzá az ügyvéd. Ha valaki fizet egy szolgáltatásért, amit nem kap meg, akkora pénz visszajár. Ezért a befizetett összeg egy része visszakövetelhető, de emellett Csüriék – és a többi gyászoló hozzátartozó – sérelemdíjra is igényt tarthat az ügyvéd szerint, az átélt fájdalmakért és veszteségért.

Mi nem a pénz miatt akarjuk ezt a pert, hanem a felelősségre vonás részeként – hangsúlyozta az elhunyt hozzátartozója.

„Nincs az az összeg, ami édesanyám életéért kárpótol, de tudni akarom, ki miatt kellett idő előtt, szenvedések közepette meghalnia.”

Mint korábban megírtuk, Karácsony cserbenhagyta a Pesti úti idősotthon lakóit, borzalmasabbnál borzalmasabb hírek érkeztek az intézményből az elmúlt hónapok során.

Kapcsolódó írásaink