Belföld

A Nemzeti Összetartozás Napjára emlékeznek a Fidesz és a KDNP képviselői

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján a Nemzeti Összetartozás Napjára emlékeznek a Fidesz és a KDNP nemzeti listájának Európai Parlamenti képviselői.

A Nemzeti Összetartozás Napjára emlékeznek a Fidesz és a KDNP képviselői
A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján a Nemzeti Összetartozás Napjára emlékeznek a Fidesz és a KDNP nemzeti listájának Európai Parlamenti képviselői
Fotó: MH

Megkérdőjelezhetetlen történelmi tény, hogy az első világháború utáni békekötések következményeként közel 3,3 millió magyar a szülőföldjével együtt egy tollvonással más államok fennhatósága alá került - írta a Fidesz-KDNP a lapunkhoz eljuttatott közleményben. 

 Az ezer esztendeje európai szülőföldjén élő magyarságot Trianonban megfosztották nemzeti önrendelkezési jogának gyakorlásától - húzták alá. Szomorú és elfogadhatatlan, hogy Trianon után száz esztendővel sem telik el hosszabb időszak úgy, hogy a határon túli magyar közösségeket a többségi társadalom részéről ne érné durva fizikai vagy politikai támadás a saját országaikban - írták.

De az évszázados nemzeti üldöztetés nemhogy eltüntetné, hanem éppen ellenkezőleg, erősíti a magyar nemzeti közösség összetartozását a határ minden oldalán. Nagyszerű példája ennek a nemzeti régiók támogatására irányuló európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének véghajrája, amikor nemrégiben a már-már lehetetlennek látszó küldetést sikerült teljesíteni: egy hét leforgása alatt több százezer támogató aláírás gyűlt össze szerte a Kárpát-medencéből, átlépve ezzel a szükséges egymilliós küszöböt. Együtt dobbant újra sok százezer magyar szív.

„A magyar nemzet tagjai, bármelyik pontján éljenek is a világnak, összetartoznak.”

Az elmúlt tíz évben Magyarország Kormánya nemzeti elkötelezettségét, a külhoni magyar nemzeti közösségek hagyományainak, anyanyelvének, kultúrájának védelme iránti elköteleződését tettekkel bizonyította.

Kiemelik, hogy sok évtizeddel a területek trianoni elcsatolása után olyan nemzeti kormány alakult, amely egyértelművé tette, a határokon átívelő nemzeti újraegyesítést úgy kívánja megvalósítani, hogy ezzel párhuzamosan a jószomszédi kapcsolatok is erősödjenek. Kiváló példa és fontos üzenet Európa számára a Szerbia, Szlovénia, Szlovákia és Magyarország közötti szoros együttműködés.

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői Magyarország európai uniós tagságának első pillanatától az Európai Parlamentben is szorosan együtt dolgoznak a határon túli magyarság politikai pártjaival. Ennek is köszönhetően a magyar néppárti delegáció 15 fővel a képviselőcsoport harmadik legerősebb küldöttsége. Minden nehézség, értetlenség és gáncsoskodás mellett is a közös politikai képviselet egyre nagyobb tiszteletet és elismerést kap.

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti választási listájának az összeállítása is a nemzetegyesítést szimbolizálja, hiszen a tudatos nemzetpolitikai törekvésnek köszönhetően született meg 2014-ben a Fidesz és a KDNP nemzeti listája is. Így az Európai Unión kívüli országok magyarságának, a szerbiai, vajdasági és az ukrajnai, kárpátaljai magyar nemzeti közösségeknek is van EP-képviselője.

„Mi, a Fidesz és a KDNP nemzeti listájának európai parlamenti képviselői egyik legfontosabb feladatunknak tekintjük az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét, a külhoni magyar nemzeti közösségek érdekeinek képviseletét” - írták. 

A magyarság összetartó erejének a gyarapításáért dolgozunk, hiszen a 21. században is ez az egyik legfontosabb alkotóeleme a közös, reményteljes jövőnknek. Száz éve Trianonban igazságtalanul bántak el velünk, magyarokkal; eljött az ideje, hogy Európa belássa, az összmagyarság boldogulása közös európai érdek.

Kapcsolódó írásaink