Belföld

A kormány nemzetpolitikájának része minden magyar

Száz évvel a trianoni diktátum után elmondhatjuk, bármilyen hatalmas veszteségeket szenvedtünk is el, nem lehetett elvenni a magyarságtól, ettől az önérzetes, cselekvésre kész és múltjára büszke néptől, az összetartozás tudatát – hangsúlyozta Varga Mihály a III. kerületi Országzászlónál tartott megemlékezésen. A pénzügyminiszter, Óbuda országgyűlési képviselője a Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület Trianon100 rendezvényén kijelentette: a polgári kormány olyan nemzetet megújító politikát folytat, amelynek része az itt élő minden magyar.

A kormány nemzetpolitikájának része minden magyar
Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Európában nincs még egy olyan ország, amely hasonló veszteségeket szenvedett volna el, mint mi, és ezért átérezné a magyarság Trianon okozat tragédiáját – emelte ki Varga Mihály. Mint mondta: elveszítettük a termőföldünk 67,4 százalékát, erdeink majd kilenc tizedét és vasúthálózatunk 62,2 százalékát.

A nyersanyagforrások nagy része is Erdély és a Felvidék területére került. Nemcsak politikai és gazdasági téren voltuk elszigetelve, hanem megfosztották a magyarságot, az emberek, családok közötti, korábban természetes kapcsolatoktól is – tette hozzá.

A talpra álláshoz és a vert helyzetből való kilábaláshoz meg kellett változtatnunk a teljes feltételrendszert, ahonnan a bennünket ért veszteségeket nézzük – mutatott rá a politikus.

Az összetartozásra kellett helyeznünk a hangsúlyt, nem pedig azokra az akadályokra, amit a szétszakítottság jelentett. Az anyaországban és a külhonban élők között így tudtuk újra valóságossá tenni a gazdasági, a szellemi és az emberi kapcsolatokat – emlékeztetett Varga Mihály.

A polgári kormányzás 10 éve után elmondhatjuk, erős, érdekei mellett kiállni képes országot építünk, amelyre büszkén tekinthet minden magyar határainkon belül és a külhonban egyaránt – fogalmazott.

Összetartozásunk már nemcsak egy megőrzendő érzés, hanem a mindennapok gyakorlata, és az újra nemzeti alapokon szerveződő szomszéd államokkal is egyre jobban megtaláljuk a hangot, sőt egyre szélesedik közöttünk az együttműködés is – szögezte le a miniszter.

A trianoni diktátum 100. évfordulóján nem vesztesként, lehajtott fejjel állunk, ellenkezőleg, egy olyan nemzet tajgaiként, amely századról századra bizonyította, hogy megújulni képes, és kiáll az érdekei mellett. A mi történelmünk nem szakadt meg 1920. június 4-én, ma pedig erősebbek vagyunk, mint az elmúlt száz évben bármikor – hívta fel a figyelmet Varga Mihály.

Kapcsolódó írásaink