Belföld

Kettős mérce: a kormánypárti kerületek rosszul járnak

Nem szán pénzt a fideszes vezetésű önkormányzatok által tervezett, már kivitelezési tervekkel bíró felújításokra a Karácsony Gergely vezette városháza

Hiába voltak kész kivitelezési tervek budapesti útfelújításokra, valódi kerékpárút-fejlesztésekre, Karácsony Gergely elkaszálta őket. A főpolgármester azonban csak azokat a kerületeket bünteti, ahol az őszi voksolásokon győzni tudtak a kormánypártok.

Kettős mérce: a kormánypárti kerületek rosszul járnak
Főpolgármester két keréken. A Fidesz politikai bosszútól tart
Fotó: MH/Purger Tamás

Úgy tűnik, Karácsony Gergely főpolgármester a rendkívüli jogrend adta felhatalmazását immár nem csupán arra használja, hogy kulcspozíciókhoz, jól jövedelmező közpénzcsapokhoz juttassa Gyurcsány Ferenc barátait, bizalmasait. A városvezető veszélyhelyzeti jogosítványaival élve szinte bosszúhadjáratba kezdett azon fővárosi kerületek ellen, ahol nem az őt is támogató szivárványkoalíció által indított jelöltek nyertek tavaly a helyhatósági választáson. Azt már korábban nyilvánvalóvá tette a baloldali városvezető, hogy saját ígéretét megszegve – amely szerint minden fontos kérdésben egyeztet a fővárosi frakciók, szakmai szervezetek vezetőivel – fogadja el a saját maga által beterjesztett javaslatokat. Azonban merőben új „megoldás” Karácsony részéről, hogy diszkriminálva bünteti a jobboldali városrészeket.

A következő négy évre értendő, fővárosi kezelésben lévő útfelújításokra vonatkozó rendelet ugyanis csak azon kerületeknek kedvez, ahol az egyesült baloldal adja a városvezetést, Hegyvidék, Kertváros, Rákosmente, Csepel, illetve Budafok-Tétény egyértelműen vesztese lett a főpolgármester döntésének. Kijelenthető: a városvezetésnek javarészt olyan projekteket sikerült megfúrnia, amelyekre már kész kivitelezési tervek voltak.


A XII. kerületben nem kerül sor például az igencsak rossz állapotban lévő Béla király út és a Böszörményi út rekonstrukciójára, a Bajnai Gordon villájához vezető, felújításra nem szoruló útszakaszra viszont szán pénzt a Fővárosi Önkormányzat. Karácsonyék egyetlen fillért sem adnának a Kertvárosnak, ahol így elmaradhat a Rákosi, a Szlovák és Ostoros út rekonstrukciója, illetve a Magtár utca felújítása – amit összekötöttek volna egy, a főváros és Csömör közötti kerékpárút építésével is.

„Karácsony Gergely és a szivárványkoalíció tagjai két dolgot hangoztattak »reggel, éjjel meg este« a kampányban: azt, hogy minden rossz volt eddig, és hogy minden jó lesz, amint megválasztják őket, mert ők »mindenkiért« és kizárólag szakmai alapon fognak kormányozni a fővárosban. Ezzel nehezen összeegyeztethető a főpolgármester döntése, amivel egyoldalúan felmondta a főváros és a XVI. kerület között korábban megkötött egyezséget, és kizárta az itt élő embereket a közútfejlesztésekből” – kommentálta érdeklődésünkre Karácsony Gergelyék döntését Kertváros jobboldali polgármestere, Kovács Péter. Hasonlóan a XVI. és a XVII. kerülethez, a főpolgármester által korábban Észak-Pestre vizionált jobboldali Csepelt is kirekesztették. A kerület első embere, Borbély Lénárd közösségi oldalán azt írta: „Az előttünk álló négyéves fővárosi fejlesztési tervben Csepel sehol nem szerepel. Nemcsak útfelújításokat, hanem kerékpárutak megépítését és P+R parkolók kialakítását is keresztülhúztak egy tollvonással. Mindezt a politikai bosszú jegyében.”

Kapcsolódó írásaink