Belföld

Fidesz: Trianon a 20. századi történelmünk legtragikusabb eseménye

Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő a Parlamentben szerdán azt mondta: Trianon a 20. századi magyar történelem legtragikusabb eseménye és az ezeréves Magyarország megszűnését együtt jelenti. „Bár a győztesek kimondták a halálos ítéletünket, felálltunk, és ma, száz évvel a csonkítás után Magyarország még mindig megvan, és soha nem volt olyan erős, mint ma” - jelentette ki.

Fidesz: Trianon a 20. századi történelmünk legtragikusabb eseménye
Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. június 3-án
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Zsigmond Barna Pál erdélyi születésűként személyes sorsán keresztül idézte fel, hogy a békediktátum hogyan hat máig az emberek életére.

Úgy fogalmazott, 45 évig „a kommunista sötétségben” azt tanították, hogy a haza és a magyar nemzet Ártándnál véget ér. Ezt a kort Antall József egykori miniszterelnök 15 millió magyarról szóló kijelentése zárta le.

A traumát teljesen nem lehet feldolgozni, de bizonyos értelemben muszáj - hangsúlyozta, hozzátéve: az elbocsátott területeken ma is szembejön Trianon.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt felelte: minden magyar kormánynak kutya kötelessége olyan politikát folytatni, amivel a nemzetegyesítés, a magyar-magyar összefogás ügyét szolgálja.

Sorolta a konkrét lépéseket, eredményeket, az oktatás támogatását vagy például a vállalkozóknak határon túlra juttatott támogatásokat.

Közölte azt is: a magyar nemzetpolitika középpontjában a működő magyar közösségek megtartása és erősítése áll. Szavait azzal zárta, hogy száz évvel a békediktátum után az ott élők helytállásának és belső tartásának eredménye a megmaradásuk.

Kapcsolódó írásaink

Emlékezetpolitika dinamittal

ĀTrianon 100. A munkácsi várhegyen, a nyitrai Zoboron és a Morva dunai torkolatánál is állt egykor millenniumi emlékmű, de mára nem sok maradt az építményekből