Belföld

„A családok és a fiatal generációk érdekében valósuljon meg a Liget Budapest Projekt”

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) arra kéri a főváros vezetését, hogy a gyermekes családok, a fiatal generációk érdekében vonja vissza a Városligeti Építészeti Szabályzat módosítására vonatkozó javaslatát, amellyel utólagosan akarják megakadályozni a projekt még el nem készült elemeinek, többek között a Gyermek- és Ifjúsági Színháznak a megépítését - írja a szervezet lapunknak eljuttatott sajtközleményében.

„A családok és a fiatal generációk érdekében valósuljon meg a Liget Budapest Projekt”
A NOE arra kéri a főváros vezetését, hogy agyermekes családok, a fiatal generációk érdekében vonja vissza a Városligeti Építészeti Szabályzat módosítására vonatkozó javaslatát
Fotó: MH

Egyesületünk éveken át részt vett a Városligetet érintő egyeztetéseken, a Liget Park Fórumon képviseltette magát, így tudjuk, hogy egy valóban széleskörű egyeztetés zajlott a fejlesztésekről. Őszintén tudtunk örülni annak, hogy a legkisebbektől a nagyobb gyermekekig számtalan szabadidős lehetőség áll majd a családok rendelkezésére - írják.

Kiemelik: a játszóterek megújulására éppúgy vonatkozik ez, mint a Gyermek- és Ifjúsági Színházra. A színház azért is fontos számunkra, mert épp Csukás István beszélt egyesületünk lapjának arról, hogy a fiatalok számára alig játszanak darabokat, így erre az intézményre nagy szükségünk lenne. Örültünk a projekt többi beruházásának is, mert egy a családok által bejárható területen, koncentráltan válnak elérhetővé a művelődési és kikapcsolódási lehetőségek - tették hozzá.

„A liget a családoké is. Kérjük, hogy vegyék figyelembe, mi is szeretnénk múzeumba vinni gyermekeinket, sétálni a ligetben a gyermekszínházi előadást követően, vagy épp az Új Nemzeti Galéria egyik kiállításának megtekintése után.”

Hozzáteszik: a gyermekes családok is szeretnének örülni a projektből adódó kulturális lehetőségeknek, s akár fővárosiként, akár vidékiként élvezni az új, elismerten világszínvonalú kulturális beruházás előnyeit. A gyermekek nőnek, a fiatalok felnőnek, így a projekt esetleges befejezetlensége nagyon sokakat érint hátrányosan. Ezeknek az intézményeknek a szolgáltatásai, felkészültsége a családok, a kisgyermekesek fogadására minden tekintetben üdvözlendő.

Kiemelik, hogy a projekt már a kivitelezés és nem a tervezés stádiumában van, a még fejlesztésre váró fővárosi parkok megújítására, funkcióiknak bővítésére új tervek szükségesek, azt nem oldja meg a most folyó világszínvonalú beruházás akadályozása.

Egyesületünkre ezekben minden ilyen esetben partnerként számíthatnak, mert fontos számunkra, hogy minél több ilyen hasznos fejlesztés valósuljon meg, hiszen Budapesten is nagyon sok nagycsaládos él. A Liget Budapest Projekt befejezésére a források rendelkezésre állnak, az egyeztetések megtörténtek, a családok várják, ezért kérjük, hogy ne akadályozzák a projekt befejezéséhez szükséges múzeumok és a színház meg- és újjáépítését - áll a közleményben

Vidnyánszky Attila: Egyedülálló helyszín lehetne a Városligeti Színház a gyerekek számára

Egyedülálló helyszín lehetne a gyerekek számára a Városligei Színház - mondta Vidnyánszky Attila szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöke bízik abban, hogy a szakma véleménye hatni fog és megvalósulhat a beruházás.

A Nemzeti Színház igazgatója annak kapcsán nyilatkozott a Városligeti Színház visszaépítéséről az Ötvenhatosok terére, hogy a Liget Budapest projekt megvalósításának kereteit meghatározó Városligeti Építési Szabályzatot a főváros vezetése úgy módosítaná, hogy ne valósulhassanak meg azok a beruházások, amelyeknek a kivitelezése érdemben még nem kezdődött meg.

A műsorban elhangzott, hogy a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) arra kéri nyílt levélben Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy ne lehetetlenítse el a Városligeti Színház visszaépítését a Fővárosi Önkormányzat.

Az MTT nyílt levelében felidézik, hogy a Városligetben már 1879 óta állt egy fából ácsolt színkör, amelyet a 1909-ben építettek át kőszínházzá, a 20. század elejének neves építészpárosa, Vágó József és Vágó László tervei alapján. Az épületet 1951-ben bontották le, amikor a Városliget széléből egy széles sávot kihasítva és lekövezve kialakították a tömegrendezvényeknek teret adó Felvonulási teret.

Vidnyánszky Attila kiemelte: fantasztikus az infrastrukturális háttere a magyar színjátszásnak, világviszonylatban is különleges adottságaink vannak, az elmúlt években komoly felújítások kezdődtek el és fejeződtek be vidéki és fővárosi színházaknál. Budapesten egyetlen terület igényelne még fejlesztést: a gyerekszínház. A városligeti színház az egyetlen olyan színház volt, amely direkt gyerekek számára épült meg. Az intézmény az eredeti tervek alapján épülne újjá, korszerű belső térkialakítással, 300 férőhellyel. "Összekapcsolva a ligettel, egyedülálló helyszín volna" - mondta, hozzátéve: fájdalmas és érthetetlen számukra, hogy miközben egyetlen fát sem kellene kivágni, mégis a zöldterületekre hivatkozva akadályoznák a beruházást.

Mint mondta, hiszi azt, hogy ez a szakma általános véleménye, és bízik abban, hogy ez hatni fog.

Vidnyánszky Attila beszélt az MTT-nek a színházi élet újraindulásáról megfogalmazott ajánlásairól is. Mint mondta, elképzeléseik szerint szeptember közepétől indulhatna az új évad, komoly elmaradásaik vannak a nézők felé, az előadásokat pótolni kell.

Mint fogalmazott, szeretnék hinni, hogy júliustól a szabadtéri színházak elindulhatnak, teljes értékű szezon kezdődhet.

A közönség elhelyezéséről szólva elmondta: a külföldön is bevált technikák átvehetők, hajlandó a magyar szakma is ilyen intézkedéseket megvalósítani, de abban bízik, hogy erre már nem lesz szükség.

Kapcsolódó írásaink