Belföld

Követi az MSZP-t a lejtőn a Jobbik

Hétértékelő. A 2010-es kormányalakítás tizedik évfordulóján is magas a Fidesz–KDNP támogatottsága, míg a baloldal legerősebb pártja is csupán tíz százalékot vonz

A belső ellentétek a szocialisták után a baloldalivá vált Jobbikot is szétfeszítik – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Deák Dániel politikai elemző. Veszélyesnek nevezte az unió válságkezelési terveit, mert az az európai közösség eladósodásához vezethet.

Követi az MSZP-t a lejtőn a Jobbik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság alapjaiban rendezheti át Európa erőviszonyait, tovább erősödhet Közép-Európa, így Magyarország szerepe – mondta lapunknak a múlt hét történései kapcsán Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kifejtette, az európai gazdaság motorjának számító közép-európai térség sikeresen védekezett a járvánnyal szemben, ráadásul a stabil alapoknak köszönhetően nem is várható olyan nagy gazdasági visszaesés, mint több nyugat- és dél-európai országban. Ez már a bruttó hazai termék (GDP) negyedéves adataiból is kiolvasható, hiszen míg például Franciaországban csaknem hatszázalékos visszaesés volt, addig a magyar gazdaság két százalékkal tudott növekedni.

Ezért is igazságtalan az Európai Unió javaslata a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére létrehozandó támogatási rendszer kapcsán, hiszen a felelőtlenül gazdálkodó és a járvány nélkül is recesszióba süllyedő országokat a sikeresen védekező és fegyelmezett gazdaságpolitikát folytató országoknak kellene kisegíteniük – mutatott rá az elemző. Szerinte ha az Európai Unió eladósodik, tovább csökkenhet az öreg kontinens politikai és gazdasági mozgástere. Emiatt Magyarországnak át kell gondolnia, miként válaszol a brüsszeli javaslatokra, milyen módon reagál a koronavírus-járvány okozta gazdasági kihívásokra. Fontos az újabb nemzeti konzultáció, amelynek keretében a magyarok Soros György legújabb veszélyes javaslatáról is elmondhatják a véleményüket – vélte Deák Dániel.

A magyar kormány számára így garantálható lesz, hogy olyan döntéseket fog meghozni sorskérdésekben, amelyekkel a magyarok egyetértenek – folytatta a politológus. Hozzátette: a nemzeti kormány sikereinek ez az egyik kulcsa, hiszen míg a balliberális oldal kormányzása idején az IMF és Brüsszel diktátumainak eleget téve az emberek akaratával szembehelyezkedő döntéseket hoztak, addig 2010 óta az emberekkel történő kormányzás folyik. Ennek köszönhetően a 2010-es kormányalakítás tizedik évfordulójánál európai szinten is kiemelkedően magas a kormánypártok támogatottsága, míg a baloldali pártok közül a legerősebb is csupán tíz százalék körüli támogatottsággal bír.

A baloldal népszerűtlenségét Deák azzal magyarázta, hogy még a járvány idején sem voltak hajlandók félretenni kicsinyes politikai érdekeiket, ráadásul az általuk vezetett önkormányzatok megszorítások tucatjait hajtották végre, miközben a haveroknak tízmil­liós szerződéseket osztogattak. Pél­dául Niedermüller Péter erzsébetvárosi DK-s polgármester a súlyos bűncselekménnyel vádolt Czeglédy Csaba cégével szerződött. A megszorítások mellett hibát hibára halmoztak a járványkezelés során, elég Karácsony Gergelyre gondolni, akinek döntései miatt a BKV-járatok a járvány kellős közepén zsúfolttá váltak, nem tette ingyenessé a parkolást, illetve a fővárosi idősotthonokban tömegessé vált a fertőzés – sorolta az elemző.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az alacsony népszerűség mellett belső konfliktusok feszítik szét az ellenzéki pártokat, emiatt a Jobbikot újabb meghatározó tagok hagyták el. Miután a konszenzusteremtésre képtelen Jakab Péter nyíltan nekiment belső ellenfeleinek, a Jobbik az MSZP-hez hasonlóan eljelentéktelenedett, az ellenzék vezető ereje így végérvényesen a Demokratikus Koalíció és a Momentum lett.

Kapcsolódó írásaink

Fundamentalista hazudozók

ĀHétértékelő. Nem lehetett időkorlátos jogköröket kérni, hiszen senki nem tudhatta előre, meddig tart a járvány

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom