Belföld

„Elfogadhatatlan a budapesti városháza döntésképtelensége”

Dömötör Csaba: Amikor Karácsony a javaslataink ellen érvel, azt is mondja, hogy szerinte az önkormányzatoknak nem kell kivenniük a részüket a védekezésből. Mi ezt vitatjuk

A magyar demokráciát érő támadások nem valamiféle igazság iránti vágyból fakadnak, hanem kizárólag ideológiai jellegűek. Ez ugyanaz a politikai célú nyomásgyakorlás, mint amit már megszokhattunk az elmúlt években. Ez a kormány szálka azok szemében, akik Európában nyílt társadalmat szeretnének – mondta lapunknak Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

„Elfogadhatatlan a budapesti városháza döntésképtelensége”
Már csak a tapasztalataink miatt is optimisták vagyunk. A kormány tragikus helyzetben vette át a stafétabotot 2010-ben, mégis sikerült kijönnünk belőle – hangsúlyozta az államtitkár
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Az önkormányzatok kivéreztetéséről, hadüzenetről beszélt a jövő évi költségvetés kapcsán a minap Karácsony Gergely főpolgármester. Van alapja a riadalomnak?

– Jó pár hónap eltelt az önkormányzati választás óta, és már látszik, hogy Karácsony Demszky Gábor mintáját követve állandó hadakozásra akar berendezkedni a kormánnyal szemben. Ez azért szomorú, mert a kormány minden önkormányzattal együttműködésre törekszik. Amikor harcászati állásokat csinálnak a településekből, ezt az együttműködést veszélyeztetik. Ami a konkrét kérdést illeti: a járvány kezelésével kapcsolatban fontos alap-elv, hogy az emberéletek védelméből és a gazdaság erősítéséből mindenkinek ki kell vennie a részét, a bankoknak, a multiknak, de az önkormányzatoknak is. Közös teherviselésre van szükség, a legnagyobb terhet természetesen a kormány viseli. Amikor a főpolgármester a javaslataink ellen érvel, azt is mondja, hogy szerinte az önkormányzatoknak nem kell kivenniük a részüket a védekezésből. Mi ezt vitatjuk.

– Ugyanakkor Karácsony arról beszél, hogy annyira kevés forráshoz jutnának jövőre, hogy a saját feladataikat sem tudnák ellátni. Ellenállást is szervez.

– Az elmúlt években soha nem látott mértékű fejlesztési támogatás érkezett Budapestre, és a továbbiakban is ugyanez a szándék. Szeretnénk egyértelművé tenni: a főváros ezután is számíthat a fejlesztésekre, ám ehhez szükség van egy együttműködő önkormányzatra. Amúgy meg ha az adóbűnöző Czeglédy Csaba szerződéseire van pénz, akkor akad még ott tartalék.

– Egyes baloldali településekről eközben azt hallani, már az óvónők bérére sem jut forrás, legalábbis a fizetéseket sok helyen csökkentették. Erről mit gondol?

– Érdekes jelenség, hogy miközben azt mondják, nincs keret bérekre, az állami támogatást ugyanúgy megkapják ezek az önkormányzatok. Mégis azt halljuk, hogy csökkentik az óvónők fizetését Ózdon, az önkormányzati cégek dolgozóiét Miskolcon. Hódmezővásárhelyen is elbocsátásokról hallani. Ahol lehetőséget kap a baloldal, ugyanazt a típusú megszorító politikát vezeti be, amelynek a káros következményeit 2010 előttről jól ismerjük.

– Orbán Viktor a parlamentben úgy fogalmazott korábban, hogy a védekezés az elsődleges, de a járvány lecsengése után következhet a felelősség megállapítása a Pesti úti idősotthon tragikus ügyében. Mikor kerülhet erre sor?

– A vizsgálat még zajlik, a cselekvési kényszer azonban már hetek óta fennáll. A kormány igyekezett minden támogatást megadni az idősotthonok védelméhez, amelyek különösen veszélyeztetettek. Ezt lehetett tudni. Ezért is megdöbbentő és elfogadhatatlan az a döntésképtelenség, amit a budapesti városháza mutatott be ebben az ügyben. A következmény is látszik: az említett intézmény lényegében a járvány egyik gócpontja lett, rengetegen fertőződtek meg és hunytak el a Pesti úti lakók közül. Karácsonyék mindennel foglalkoztak, csak a legfontosabbal nem. Ötleteltek sebességkorlátozásról, biciklisávokról, járatritkításról, s miközben nem születtek meg a szükséges döntések, leginkább magyarázkodtak, és ujjal mutogattak. Kevesebb Facebook-poszt és több cselekvés mindenkinek jobb lett volna.

– Visszatérve a büdzsére: csaknem ötszázalékos növekedéssel számol a Pénzügyminisztérium. Ennyire optimisták?

– Már csak a tapasztalataink miatt is optimisták vagyunk. A kormány tragikus helyzetben vette át a stafétabotot 2010-ben, mégis sikerült kijönnünk belőle. Csak hogy egy példát mondjak, tizenkettőről négy százalék alá csökkent a munkanélküliség. Ez a járvány egy jó gazdasági helyzetben lévő Magyarországot kapott oldalba, erős alapokról indulunk újra, s a külső kiszolgáltatottságunk is jelentősen csökkent a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Ugyancsak optimizmusra ad okot, hogy már komoly lépéseket tudtunk tenni az élet újraindítása érdekében. Reméljük, a következő hónapokban tovább javul a kép, bár a májusi számok valószínűleg még elég gyatrák lesznek.

– Példásnak nevezte több kormánytag a vírus elleni védekezést, az ellenzék eközben tragédiáról beszél. Mire alapoznak?

– Tény: a legjobban védekező országok között vagyunk. Sokféle statisztika kering, de leginkább a lakosságarányos adatokat lehet összehasonlítani. Van olyan európai állam, ahol százezer főre vetítve több mint nyolcvanan haltak meg koronavírusban, nálunk öten. Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriá-ban, az Egyesült Királyságban, Svédországban vagy Belgiumban is jóval magasabb ez a mutató. A vitathatatlan sikerhez kellett az összefogás, a magyarok millióinak fegyelmezettsége, de épp ennyire az időben meghozott, határozott kormányzati döntések.

– A kormány erre alapozva adja vissza most a rendkívüli jogköröket. Az ellenzék azt kifogásolja, hogy ha ilyen hamar, akkor nem is kellett volna az időbeli korlátlanság, de már az egészségügyi válsághelyzetet is támadják. Van alapja a kritikának?

– A kormány a kezdetektől fogva azt mondta, hogy csak addig van szükség a rendkívüli jogrendre, amíg azt a járványhelyzet indokolja. Nem velünk, hanem saját magukkal vitatkoznak az ellenzékiek, akik azt állították, hogy az idők végezetéig szeretnénk megtartani. Mindenki számára kiderült, hogy hazudtak, most pedig magyarázkodnak, totális összevisszaságban. Bárhogy is legyen, a rendkívüli jogrendre azért volt szükség, hogy emberéleteket tudjunk menteni. A statisztikák azt mutatják, hogy ez sikerült is.

– Újabb vád: Müller Cecília országos tiszti főorvoson keresztül jutna túlhatalomhoz a kormány a veszélyhelyzetet követően. Mi az igazság?

– Meg kell hagyni azokat a korlátozásokat, vagy legalábbis a lehetőségüket, amelyek indokoltak a következő hónapokban. Ilyen a távolságtartás. A járvány ugyanis nem múlt el, valószínűleg lesz egy második hullám is, ezért az egészségügyben fenn kell tartani a készültséget, vagyis a gyors cselekvés lehetőségét. Erről van szó. Azt pedig, hogy az alázatból és munkabírásból mindannyiunknak példát mutató Müller Cecíliát is támadják, nehezen lehet minősíteni. Ebből is látszik, hogy cselekvőképesség és érdemi javaslatok hiányában csak a személyeskedések és a lejáratások maradtak a baloldal eszköztárában.

– Sorba állhatnak bocsánatkérésre, akik támadták Magyarországot a koronavírus-törvény miatt – mondta a hétvégén. Beállt már valaki a sorba?

– Egy kollégája úgy tette fel ezt a kérdést a héten, hogy lesz-e bocsánatkérő automata a minisztériumi épületek előtt. Túlzott reményeket nem fűzünk ahhoz, hogy valóban sorbaállnának egy ilyennél, és ennek megvan az oka. A magyar demokráciát ért támadások ugyanis nem valamiféle igazság iránti vágyból fakadnak, hanem kizárólag ideológiai jellegűek. Ez ugyanaz a politikai célú nyomásgyakorlás, mint amit már megszokhattunk az elmúlt években. Ez a kormány szálka azok szemében, akik Európában nyílt társadalmat szeretnének. Megpróbálják csorbítani a cselekvési szabadságunkat, de mi állunk a viták elébe. Azért is, mert az elmúlt évek igazolják: megéri kiállni magunkért.

– Donald Tusk annak az Európai Néppártnak az elnökeként nácizta le a kormányfőt, amelynek a Fidesz továbbra is tagja. Vele legalább tisztázzák a helyzetet?

– Az európai baloldaltól már megszoktuk, hogy ha elfogytak az érvek, marad az üres nácizás. Tikkasztó azt látni, hogy ez a politikai tünet most már egyes jobboldali politikusokra is kiterjed. Vannak egyeztetések, de talán nem is ez a lényeg. Az EPP jó ideje kereszteződéshez érkezett, döntenie kell, merre tovább. Az egyik irányban egy markáns jobboldali politizálás, a másikban pedig egy elitista, a baloldalhoz való hasonuláson alapuló politika van. Utóbbi irányvonalat nem támogatjuk, mivel az az önfeladás útja. Mindenesetre az EPP-nek végre döntést kell hoznia a saját identitásával kapcsolatban. A döntésképtelenségnek ugyanis európai szinten is zsugorodó támogatottság a következménye.

– Hétszázötvenmilliárd eurós csomagot jelentett be az Európai Bizottság. Mit jelent ez Magyarország szempontjából? Milyen irányba tart most az unió?

– Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy az új forrásoknak mekkora része hitel, és mekkora közvetlen támogatás. Ha inkább hitelekről van szó, akkor nagyon óvatosnak kell lennünk, mert a 2010 előtti időszakból vannak tapasztalataink arról, hogy milyen egyre nagyobb külső gazdasági függésben élni. Azt is látjuk, az előterjesztett javaslatok több pénzt juttatnának a gazdagabb országoknak, mint a szegényebbeknek. Itt kigyullad a vörös lámpa, ebből még sok vitánk lesz, mert alapjaiban megy szembe mindazzal, amit szolidaritásnak gondolunk. És akkor nem beszéltünk arról, hogy Soros György is megjelent a színen. Örökkötvényért lobbizik, ami egyben örök eladósodást is jelent, látszólagosan alacsonyabb kamatokért cserébe. Első és sokadik hallásra sem érezzük olyan javaslatnak, amit támogatni lehet.

– Egyelőre egyedi döntések történnek Európában a belső határok megnyitásáról. Mi a magyar álláspont?

– Nyitottak vagyunk a fokozatos nyitásra, és ennek a kölcsönösségen kell alapulnia. Ugyanakkor attól még, hogy a jogi lehetőség megvan az adott országba való utazásra, a járványügyi veszély nem múlt el. A külföldi nyaralások ügyében egyelőre óvatosságra van szükség. Nagyon nehéz most megmondani, hogy mivel járna, ha valaki esetleg külföldön kapná el a vírust. Még bizonytalanok a külföldi ellátás és a hazautazás lehetőségei is. Most itthon nyaralni a legbiztonságosabb!

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom