Belföld

Még inkább balra sodródik a Jobbik

Újabb kilépési hullám, Deák Dániel elemző szerint Jakab Péter már leplezetlenül szövetkezne Gyurcsány Ferenccel

Az ellenzéki pártok közül a legnagyobb bajban a Jobbik van, hiszen annak következtében, hogy teljesen feladta az önállóságát, és mára nyíltan együttműködik a balliberális oldallal, a 2018-as választás óta a szavazótáborának több mint felét elveszítette – hangsúlyozta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Még inkább balra sodródik a Jobbik
Zsugorodás. Farkas Gergely, Jakab Péter, Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Megírtuk: miután Sneider Tamás exelnök, Varga-Damm Andrea és Farkas Gergely is viharos körülmények között bejelentette, kilép a frakcióból, a 2018-as választás nyomán még huszonhat fős képviselőcsoport tizenhét fősre zsugorodott. Még 2018-ban zárták ki Dúró Dórát és Volner Jánost, majd Apáti István és Fülöp Erik is távozott, idén
pedig Bana Tibor és Bencsik János hagyta el a frakciót.

A Jobbik már nem tud tovább szakadni, hiszen pártról már nem beszélhetünk – fogalmazott a fejlemények kapcsán a Hír TV-ben Volner János, a párt korábbi alelnöke, aki szerint a néppártosodással az alapértékeit veszítették el,
az egykori nemzeti pártot mostanra már baloldalinak sem lehet nevezni.

Deák Dániel kifejtette: Jakab Péter leplezetlenül szövetkezne Gyurcsány Ferenccel, ami miatt a korábbi kilépési hullámokat újabbak követik, ráadásul tovább ront a helyzeten az elnök konfliktusos személye is, amelynek hatására még olyanokat is elidegenít magától, akik egyébként egyetértenek a párt balra tolódásával. „A forradalom felfalja tehát a saját gyermekeit, már annak a Sneider Tamásnak sem volt maradása, aki elnökként még pár hónapja szintén kizáratott embereket a pártból. Jakab ámokfutása is jól példázza, sosem kedvező, ha egy pártot egy botránypolitikus vezet, hiszen ő nem képes stratégiákban és konszenzusteremtésben gondolkodni, csupán az indulatok vezérlik, ami a legtöbb esetben romboláshoz vezet. Ilyen politikus volt Juhász Péter is, aki Jakab Péterhez hasonló stílusával rövid időn belül kiírta a magyar politikatörténetből az Együtt nevű pártot” – részletezte.

Jakab egyébként közölte, Brenner Kolomant javasolja parlamenti alelnöknek Sneider helyére.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom