Belföld

Egy korszak lezárása, egy korszak kezdete

2010 az őszinte szembenézés éve volt. Hiszen 2010-ben nem csak a 2002-2010 közötti nyolc év baloldali kormányzásának örökségét kellett kezelni, de olyan mély társadalmi-szociális válságokat is, amelyek végigkísérték a rendszerváltás utáni két évtizedet, s amelynek gyökerei a ’70-es, ’80-as évek kommunista rezsimig nyúlnak vissza. Ezek közül is kiemelkednek a romló népesedéspolitikai folyamatok; az ország súlyos eladósodottsága; a fenntarthatatlan foglalkoztatási szerkezet; az egyre erősödő nemzetközi erők térnyerése Magyarországon; valamint a „merjünk kicsik lenni” balliberális politika. Az új kereszténydemokrata kormány 2010-ben nemzeti érdekekre alapozott őszinte és bátor politikával szakított a korábbi korszakkal, és hozzálátott az ország előtt görgetett posztkommunista hagyaték felszámolásához. Az Alapjogokért Központ által készített „Őszinteség – Egy korszak lezárása, egy korszak kezdete” című tanulmánya ezeket, a 2010-ben az új kormány előtt álló kihívásokat, feladatokat mutatja be.

Egy korszak lezárása, egy korszak kezdete
Az Alapjogokért Központ egy honlapot is bemutatott a 10 éves kormányzásról
Fotó: Alapjogokért Központ

Az Alapjogokért Központ kora tavasszal indította el Magyarország 2010-2020 közötti korszakának értékelésével foglalkozó kutatási projektjét. Az „Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020” című projekt az „őszinteség, bátorság és büszkeség” rendezőelvei szerint átfogóan vizsgálja a 10 éves kormányzás stratégiáját, filozófiáját és céljait. Az Alapjogokért Központ a második Orbán-kormány megválasztásának 10 éves évfordulóján elsőként az „Őszinteség„ elnevezésű tanulmányát mutatta be. Az első tanulmány az őszinte szembenézésről szól, és arról, hogy Magyarországnak és az Orbán-kormánynak milyen évtizedes problémákkal kellett megküzdenie 2010-ben.

A kutatási anyag négy fejezetből áll össze. Az első fejezet a szocializmus hagyatékának négy legnagyobb, évtizedek múltán is tehertételként ránk nehezedő válságjelenségét tárgyalja. A második fejezet a rendszerváltozástatás örökségével foglalkozik, és azzal, hogyan éltek tovább a szocializmus káros jelenségei a kilencvenes években. A harmadik fejezet az Orbán-kormány hivatalba lépését megelőző „elmúlt nyolc évet” veszi górcső alá, vagyis azt, hogy mik vezettek a Fidesz-KDNP 2010-es kétharmados választási sikeréhez. A negyedik fejezetben a nemzeti ügyek mentén történő kormányzás jegyében született intézkedéseket tárgyalják.

Az Alapjogokért Központ a tanulmány mellett - amely itt érhető el teljes terjedelmében - bemutatta a 10 éves kormányzásról szóló honlapját is, az ujkorszak.alapjogokert.hu oldalt is.

Kapcsolódó írásaink