Belföld

Egész iparág épülhet ki hamis tesztek gyártására

A téves információk álbiztonságot adnak, vagy éppen pánikot keltenek, s ezekkel sem az egyén, sem a társadalom nem jár jól – hívja fel a figyelmet a lapunknak nyilatkozó orvos

A vírushelyzet fokozódásával egyre több helyen váltak elérhetővé a fizetős tesztek. A hazai piacon is sok terméket kínálnak. A hír kapcsán a lapunk által megkérdezett szakértő azt mondta, a tesztek között akad olyan is, amelyik annyit sem ér, mint a műanyag fólia, amelybe csomagolták.

Egész iparág épülhet ki hamis tesztek gyártására
Tesztelés Budapesten. Hozzáértés híján egyesek szinte bármit megvesznek
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Sok a drága, de nem megbízható Covid–19-teszt a magyar piacon – hívta fel a figyelmet minap egy hazai egészségügyi vállalkozás, a Synlab. A hír kapcsán lapunknak Szabó Antal orvos azt mondta, az elmúlt másfél-két hónapban számos beteg kereste meg azzal az igénnyel, mondjon véleményt egy egy, privát úton beszerezhető koronavírustesztről. A kéréseknek csak fenntartásokkal tudott eleget tenni, hiszen az alapvető információk döntő részét ő is csupán a világhálóról, az orvosi szakportálokról tudta beszerezni. Ezek pedig kevéssé megbízhatók – nem azért, mert szándékosan hazudnak, sokkal inkább azért, mert nem derül ki belőlük száz százalékig az eljárási metódus. Nem várható el egy első vonalban küzdő olasz vagy spanyol kollégától, hogy pontos tesztleírásokkal vesződjön, miközben a betegei élet-halál között lebegnek a lélegeztetőgépen – magyarázta. Az orvosok általában tudatják, mit alkalmaznak, de a hogyan már nehezebben hámozható ki, az egyes konkrét betegekhez kapcsolható használhatóság meg már annyira sem. Pedig éppen ez utóbbi, a személyre bontott információ lenne a legfontosabb ahhoz, hogy eldönthessük, az adott termék mennyire képes pontosan jelezni a koronavírus jelenlétét, illetve hiányát – hangoztatta.

Az embereknek természetes igényük, hogy tudni szeretnék, elkapták-e a betegséget vagy sem, ám mivel a vírusszakértők száma elenyésző, így gyakorlatilag szinte bármit el lehetett és lehet adni a pia­con – húzta alá. S akkor az egyes tesztek áráról még egy szót sem ejtettünk – fogalmazott.

Az egészségügyi vállalkozás közleményéből kiderül, a hazai piacon jelenleg hivatalosan háromféle teszttel lehet találkozni. A PCR- és a rapid antigéntesztekkel a vírus jelenlétét képesek kimutatni a szakemberek, de a két módszer közül az előbbi az érzékenyebb és pontosabb. A szerológiai, azaz antitest-kimutatási módszerekkel a szervezet fertőzésre adott immunválasza vizsgálható, így ezzel az is kimutatható, ha korábban már átestünk e kóron. Mint írják, igazán hiteles információkat csak a PCR- és a szeroló­giai teszt kombinációjával kaphatunk. Ennek oka az, hogy így két fontos részletre is fény derül – azaz hogy jelen pillanatban milyen stádiumban van a beteg, fertőzhet-e, és rendelkezik-e már a vírusra megfelelő immunválasszal.

Szabó Antal tapasztalatai szerint az emberek között a vírus megjelenése óta megfigyelhető egyfajta „hisztéria”, ami a tesztek kapcsán annyit tesz, hogy hozzáértés híján megvesznek szinte bármit, ami – általában a neten – eléjük kerül. Pedig ezek között akad olyan is, amelyik annyit sem ér, mint a műanyag fólia, amelybe csomagolták. Az eszközök jellemzően távol-keleti termékek. Mint fogalmazott, nem lenne meglepve, ha erre egész hamisító iparág épülne ki már pár héten belül, hiszen a félelemben élő emberek zsebéből nagyon könnyű pénzt kicsalni.

A szakember szerint egyébiránt az sem nyújt teljes értékű megoldást, ha valaki a jól használható tesztekből vásárol, ugyanis az eredmények értelmezéséhez is kell egyfajta tudás, és ahol a szakemberek is öt-tíz százalékot tévednek, ott a laikusok még többet fognak – ez pedig semmi jóra nem vezet. A téves információk hamis biztonságot adnak, vagy éppen pánikot keltenek, ezekkel pedig sem az egyén, sem a társadalom nem jár jól – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom