Belföld

Majdnem megismétlődött a parndorfi tragédia

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelést javasol az ügyészségnek egy embercsempészek ellen folytatott nyomozás végén. A bűnszervezet vezetője nem először került a rendőrség látókörébe - írják a police.hu oldalon.

Majdnem megismétlődött a parndorfi tragédia
31-en voltak a raktérben
Fotó: police.hu

A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztálya bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást egy magyar állampolgár és román bűntársai ellen. A banda vezetője – akit Magyarországról két éve hasonló bűncselekmény miatt már kitiltottak – az embercsempészéshez magyar és román taxisokat szervezett be.

Akár meg is halhattak volna szállítás közben

Az egyik beszervezett magyar sofőr 2019 júliusában a román-magyar határ ártándi átkelője mellett felvett 29 afgán és 2 indiai illegális migránst – akik korábban Szerbián és Románián keresztül érkeztek –, hogy őket pénzért Budapestre szállítsa. Az utaztatáshoz használt zárt rakterű kisteherautóba bezsúfolt 31 személy embertelen, az életüket is veszélyeztető körülmények között utazott, ami akár olyan tragédiához is vezethetett volna, amely során 2015 augusztusában 71 vesztették életüket az ausztriai Parndorfnál.

A rendőrök a sofőrt egy közúti ellenőrzés során akarták igazoltatni. A férfi megpróbált elmenekülni, de rövid üldözést követően elfogták. Az úgynevezett felvezető járműben utazó társának sikerült elmenekülnie, őt csak később sikerült elfogni.

Korábban is elmenekült

A gyanúsított magyar sofőr néhány héttel korábban Létavértes mellett is kivonta magát egy járőr intézkedése alól és akkor is sikerült elmenekülnie. Az autóját hátrahagyta, benne 11 illegális migránssal. A férfit korábban embercsempészés miatt már megbüntették.

A román, német és osztrák rendőrökkel közös nyomozás során kiderült, hogy a bűnözői csoport tagjai 2019 júliusában és augusztusában három alkalommal, összesen 61 illegális migránst próbáltak Magyarországon keresztül Nyugat-Európába szállítani.

Az ügy iratait három gyanúsítottal szemben vádemelési javaslattal átkerültek a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészséghez.

Kapcsolódó írásaink