Belföld

Trianon ellenére - mi itt vagyunk

Az Alapjogokért Központ június 5-ig tartó szemléletformáló kampányt indít a trianoni békediktátum 100. évfordulója kapcsán. Céljuk felhívni mindenki figyelmét: bár el akarták tiporni Magyarországot, nem sikerült, olvasható az Alapjogokért lapunkhoz eljuttatott szerdai közleményében.

Trianon ellenére - mi itt vagyunk
Mi maradunk - hirdeti az Alapjogokért Központ
Fotó: Alapjogokért Központ

„Mi itt vagyunk, élünk, dolgozunk: mi maradunk” - a következő egy hétben az Alapjogokért Központ valamennyi kommunikációs anyagának része lesz ez a  fordulat: cikkekkel, kisvideókkal, grafikákkal emlékeznek és emlékeztetnek.

Az Alapjogokért arra biztat mindenkit, hogy merjen  emlékezni, használja az erre az alkalomra készült profilkép-keretet, ossza meg saját Facebook-oldalán anyagaikat, vagy éppen a #mimaradunk hashteget.

Az Alapjogokért emlékeztet: 1920. június 4-én, a Nagy Trianon palotában Magyarország évszázadok után újra teljesen független, önálló állam lett. "De ez nem az az önállóság volt, amire vágytunk, amiért korábban sokszor porig égtünk: hazánk elvesztette területének és lakosságának kétharmadát, több mint hárommillió magyar a csonkaország határain kívül rekedt. A világ első és egyetlen olyan nemzete lettünk, mely önmagával határos. Magyarországot száz évvel ezelőtt egy vérbe mártott toll egyetlen vonásával akarták igaztalanul sírba küldeni, olyan bűnökért, melyeket sosem követett el" - mutat rá a Központ, hozzátéve: a történelmi csapás ellenére a magyarokat nem sikerült megtörni.

"A trianoni országcsonkítás történelmünk tragédiája, és tekinthetnénk rá úgy, mint hazánk legnagyobb kudarcára. De tekinthetünk úgy is, mint az elmúlt bő ezer év legnagyobb kihívására. A kihívás címe akár az is lehetett volna, hogy »maradj talpon!«. Challenge accepted. Nem sikerült minket elpusztítani, túléltünk mindent és nem megyünk sehová" - szögezi le a Központ közleményében. 

Kapcsolódó írásaink