Belföld

Karácsony emberei szerint felesleges volt a védekezés

A parlament hétfői ülésén volt a baloldalnak egy szokatlanul őszinte pillanata, amely megmutatta, hogyan is viszonyulnak igazából a világon 350 ezer áldozatot szedő koronavírus-járványhoz.

Karácsony emberei szerint felesleges volt a védekezés
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az azonnali kérdések órájában több baloldali képviselő a védekezésért felelős testületet (Operatív Törzs) Európában elsőként összehívó Kásler Miklósról kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt. Bár az Egészségügyi Világszervezet elismerte a magyar kormány vírus elleni védekezését, a megelőző intézkedéseknek köszönhetően a tömeges megbetegedések elkerülték az országot, a baloldal mégis kettőzött erővel próbálja támadni a kabinetet.

Közülük kiemelkedett a magához képest is szokatlanul ideges és görcsös Szabó Tímea, aki felszólalása során azt mondta, hogy „a járvány alatt többen haltak meg a kórházi ágyak kiürítése miatt, mint ahányan magában a járványban meghaltak.” A Párbeszéd képviselője pár mondattal később egészen odáig ment, hogy „teljesen feleslegesnek” minősítette a kormány megelőző lépését - írja az Origo. Ezzel az állítással nemcsak az a probléma, hogy nem igaz, hanem az is, hogy bagatellizálja a járványt.

Szabó Tímea parlamenti felszólalásával nem kevesebbet üzent, minthogy a vírus nem is olyan veszélyes.

Jávor Benedek szerint a koronavírus egy ártalmatlan járvány

A Budapest brüsszeli képviseletét ellátó Jávor a Mércén megjelent írásában a koronavírus gazdasági hatásairól próbált értekezni, amikor úgy fogalmazott:

„Ne felejtsük, ez egy relatíve ártalmatlan járvány. Eddig nagyjából
350 000 megbetegedéssel és 15 000 halálos áldozattal járt a világban (de már ez is próbára teszi az egészségügyi rendszereink kapacitásait), és bár ez nyilvánvalóan és sajnálatos módon növekedni fog az elkövetkező hónapokban, de a másfél milliárdos Kínában például lényegében már véget is ért.”

Jávor Benedek szerint most tesztelni kell a társadalmi, politikai rendszereinket és közben egy súlyosabb, esetlegesen a klímaváltozás révén megjelenő kórokozóval riogat.

Az írásból egyértelműen kiderül, Jávornak még a jelenlegi helyzetben sem az emberi életek és az egészség a legfontosabb. Hosszú sorokban kritizálja mind a magyar kormány, mind az Európai Unió lépéseit, intézkedéseit.

„Az EU által javasolt intézkedésekkel kapcsolatban jogos az aggodalom, hogy hatásaik éppúgy aránytalanul fognak szétterülni a társadalomban, mint a magyar kormány lépései esetében, illetve hogy a kormányoknál hagyott, vagy oda irányított pénzek éppolyan korrupt csatornákon fognak szétáramlani, mint az eddigi EU-s finanszírozás” - írja Jávor Benedek, aki szerint az Európai Unió csak egy gazdasági célú projekt és az azon túli problémák megoldására nem alkalmas.

Nem Jávor volt az egyetlen Karácsony stábjából, aki valamilyen formában jelentékteleníteni próbálta a vírust - írta a lap. Büttl Ferenc, a Párbeszéd pártalapítványának, a Megújuló Magyarországért Alapítványnak a kuratóriumi elnöke azt írta, hogy „a válság kezelése nem nemzeti ügy”.

Hasonlóan gondolkozik Jámbor András, a főpolgármester kommunikációs tanácsadója, a Mérce volt főszerkesztője, aki egy márciusi bejegyzésében arról írt: indokolatlan, hogy a koronavírus miatt tartalom nélkül összefogjunk, mivel ez egy politikai kérdés. 

Karácsony Gergely helyettese, Kerpel-Fronius Gábor is csatlakozott a járványt bagatellizáló baloldali politikusok köréhez. A magyarokat agyhalottnak nevező politikus a koronavírus miatti társadalmi összefogást „nagyon komoly félreértésként” jellemezte egyik posztjában. Terjed mostanában egy nagyon komoly félreértés: hogy válság idején össze kell fogni és ezért ”nem szabad politizálni„. Az állításom ezzel szemben határozottan az, hogy éppen ilyenkor kell a leginkább politizálni - fogalmazott a fővárosi vezető, aki írásában többször is kiemelte, hogy a baloldalnak kötelessége támadnia és bírálni a kabinetet.    

Akárcsak párttársait, beosztottjait, Karácsonyt sem különösebben rázta meg a világjárvány - legalábbis ez látszik a veszélyhelyzet alatt meghozott rendeleteiből és a nyilvánosságra hozott előterjesztéseiből.
 

A főpolgármesternek gyakorlatilag mindennel volt ideje foglalkozni:

  • politikai alapon osztogatott pozíciókat a fővárosi cégeknél;
  • fizetésemelést adott a fővárosi cégek vezetőinek;
  • a kispesti MSZP-s korrupciós botrány egyik főszereplőjét, Gajda Péter polgármestert bizottsági elnöknek tette meg;
  • a sebességkorlátozással is előjött, sőt
  • zöldpolitikusként még 85 fa kivágásáról is rendelkezett

Kapcsolódó írásaink