Belföld

Gyurcsány ma is árnyékot vet az ellenzéki oldalra

Bár a Jobbik, az LMP és a Momentum is a volt MSZP-s miniszterelnök politikájával szemben határozta meg önmagát, már sem ők, sem régi pártja nem tagadja meg őt

Elhangzása óta eltelt tizennégy év, az őszödi hazugságbeszéd előadója mégis aktív politikus maradt. Sőt jelenleg az ellenzék meghatározó alakja. Pedig az akkori miniszterelnök a később kiszivárgott hírhedt szónoklatában leleplezte önmagát és a balliberális politika hazugságait. Mai szövetségeseit arról próbáltuk kérdezni, vállalhatónak tartják-e Gyurcsány Ferencet.

Gyurcsány ma is árnyékot vet az ellenzéki oldalra
A bukott kormányfő nem távozott a közéletből, sőt az ellenzék vezető alakja lett
Fotó: MH/Purger Tamás

„Az őszödi beszéd és tulajdonképpen az a politizálás, amiről az akkori miniszterelnök szónoklata lerántotta a leplet, a mai napig árnyékot vet bizonyos pártokra, szereplőkre és több okból az ellenzék lehetőségeire. Magyarországon akkor nyílik tér a kormány leváltására, ha valódi szándék és lehetőség mutatkozik az árnyék alól történő kilépésre” – ezt mondta lapunknak Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője.

A Mi Hazánk egyedüli pártként építi a Gyurcsány-mentes ellenzéket, ugyanis az összes többi ellenzéki párt elfogadja a hazug politikust vezetőjének, zászlaja alatt egyesültek már az önkormányzati választá­son is – mondta lapunknak Dúró Dóra elnökhelyettes. A volt jobbikos politikus szerint felháborító, hogy az egykori KISZ KB-titkár még 1990 után is kormányfő lehetett, ami az elmúlt harminc év kormányainak közös felelőssége, és az elszámoltatás hiányát mutatja. A Mi Hazánk az egyetlen párt, amely kizárná a közéletből Gyurcsányt – magyarázta.Gyurcsány egykori pártja, az őszödi beszéd után zuhanórepülésbe kezdő MSZP, valamint a nagyrészt önmagát egykoron éppen Gyurcsánnyal szemben megfogalmazó Momentum megkeresésünkre nem válaszolt. Ahogyan a Jobbik sem kommentálta az évfordulót. Pedig a Jobbik 2003-as alakulásakor még azt írta a zászlajára: „A Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt álló elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból. A Parlamentben a mindenkori jobboldali kormány lelkiismerete kívánunk lenni.” A beszédét „igazságbeszédként” beállító Gyurcsány az évfordulót arra használta fel, hogy bejelentse, saját márkával tör be a divatiparba.

Kapcsolódó írásaink

Évfordulós Gyurcsány hazugságbeszéde

ĀTizennégy évvel ezelőtt, a később kiszivárgott hírhedt őszödi szónoklatában leplezte le önmagát és a balliberális politika hazugságait az akkori MSZP-s miniszterelnök